
TEZKERE OYLAMASINDA AK PARTİ KAÇ FİRE VERECEK?
Lübnan’a asker gönderme tezkeresi öncesinde TBMM’deki sandalye dağılımına bakıldığında, bugün 355 milletvekili olan AKP’nin, 81 milletvekili fire verse de tezkereyi Meclis’ten geçirebileceğini ortaya koyuyor. Duygusal faktör hesaba katılmadığında ortaya bu sonuç çıksada bugün itibariyle AKP’de 20-25 civarında tezkereye karşı bir gruptan söz ediliyor.Halen 4 milletvekilliğinin boş olduğu TBMM’de toplam 546 milletvekili bulunuyor. AKP’nin 355 sandalyesi olduğu gözönüne alındığında, bağımsızlar da dahil olmak üzere muhalefet blokunun elinde de 191 milletvekili var.
Bu durumda tezkere oylamasına, en fazla 546 milletvekili katılabilecek. TBMM Başkanı Bülent Arınç tezkere kararınının görüşeleceği birleşimi yönettiğinde ise salonda oylamaya katılabilecek maksimum vekil sayısı 545’e düşecek.
Yurt dışına asker gönderme kararıyla ilgili Anayasa ve TBMM İçtüzüğünde, oylama usulü hakkında getirilen kurallarda nitelikli çoğunluk gibi bir koşul bulunmasa da en uç nokta düşünüldüğünde, 545 milletvekilinin katılması halinde kabul oylarının 273’ü bulması gerekecek. Bu durumda, Arınç dışında 354 milletvekili bulunan AKP, tezkereyi kabul ettirebilmek için en fazla 81 fire verebilecek. Aksi takdirde tezkere reddedilmiş olacak.
AKİF GÜLLE DIŞINDA TAM KADRO
Öte yandan, kısa süre önce çok ciddi bir trafik kazası geçiren ve halen fizik tedaviyle yürüme egzersizleri yapan Genel Başkan Yardımcısı Amasya Milletvekili Akif Gülle dışında AKP’nin tam kadro oylamaya katılacağı belirtiliyor.
1 MART’I DÜŞÜNÜNCE ÇEKİMSER’CİLER NE YAPACAK?
Ancak 1 Mart Tezkeresi için yapılan oylamada 264 kabul oyuna karşın 250 ret ve 19 çekimser oy kullanılmıştı. Kabul oyları ret’ten fazla olsa da toplantıya 3 milletvekili katılmış olduğu için bu oylamada saltçoğunluğu oluşturan 267’ye ulaşılamadığından tezkere reddedilmişti. Hatta bu nedenle oylama sonucu önce tezkerenin "kabul edildiği" şeklinde ilan edilmiş, CHP’nin itirazı üzerine oylamaya katılanların saltçoğunluğu hesabı yapılarak tezkerinin "kabul edilmediği" şeklinde düzeltilmişti. Anayasa Mahkemesi’nin bir güvenoylaması nedeniyle aldığı karar uyarınca, çekimserler de hesaba katıldığı için sadece kabul oylarının ret’ten fazla olması yeterli sayılmıyor.
1 Mart’taki tezkere için CHP yurt dışında bulunan milletvekillerini de TBMM’ye çağırmıştı.
TBMM’deki sandalye dağılımı ise şöyle:
AKP: 355
CHP: 154
ANAVATAN: 21
DYP: 4
SHP: 2
HYP: 1
Bağımsızlar: 9
Boş: 4
AKP'Lİ ÇALIŞKAN RAPOR ALDI
Kalp rahatsızlığı nedeniyle 10 gün raporlu olan AKP Adana Milletvekili 48 yaşındaki Abdullah Çalışkan, yarın TBMM’de Lübnan’a Barış Gücü askeri gönderilmesiyle ilgili oylamaya katılamayacağını belirtip, “Katılsaydım zaten ret oyu verecektim'' dedi.
Abdullah Çalışkan, perşembe günü parti çalışması sırasında mahalle muhtarlarını ziyaret ederken rahatsızlanınca Özel Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde tedaviye alınmış, ertesi gün BOTAŞ’da incelemede bulunmak için kente gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da kendisini hastanede ziyaret etmişti.
Abdullah Çalışkan, Lübnan’a Barış Gücü askeri gönderilmesiyle ilgili oylamaya katılamayacağını belirterek, “Ben Lübnan’a asker gönderilmemesini istiyorum, bunu da yaklaşık 10 günden beri açıkça söylüyorum'' dedi.
DYP'DE ORTAK KARAR: RET
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar bugün 14:30'da basın toplantısı düzenledi ve 4 milletvekili ile ret oyu vereceklerini açıkladı. Mehmet Ağar "asker gitmesin demiyoruz ancak hükümete güven kalmamıştır bu krizi hükümet yürütemez bu nedenle ret oyu vereceğiz" dedi.
SHP OYLAMAYA KATILMIYOR
SHP Genel Sekreteri, İstanbul Milletvekili Ahmet Güryüz Ketenci, Lübnan’a gönderilecek askerlerin can güvenliği konusunda güvence verilmediği gerekçesiyle yarınki tezkere oylamasına katılmayacağını açıkladı.
Ketenci’nin oylamaya katılmayacak olması, tezkere oylamasında hükümete dolaylı destek olarak yorumlandı. Çünkü oylamaya katılan bir milletvekilinin tezkereye “hayır" vermeyip çekimser kalması halinde dahi, tezkerinin kabul edilebilmesi için gereken “evet" oylarının sayısının bir fazla olması gerekecekti.
BAYKAL: OYUM RET
CHP lideri Deniz Baykal asker gönderme tezkeresine ret oyu kullanacağını söyledi. Bunun şeref ve sorumluluğunu üstleneceğini vurgulayan Baykal, CHP’li tüm milletvekillerinin de üzerine düşen sorumluluğu aynı şerefle yerine getireceğini kaydetti.
Baykal, babasının cenaze törenine katılmayıp, bugünkü oylamada bulunmak üzere Meclise gelen İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’e ve rahatsızlığına rağmen oylamaya katılması beklenen İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil’e teşekkür etti.
CHP'Lİ MUHALİFLER DE 'HAYIR' DİYECEK
CHP’nin, muhalif milletvekilleri Mehmet Tomanbay, Hasan Aydın, İsmail Değerli ve Muharrem Toprak, aldıkları ortak kararla Lübnan’a asker gönderme tezkeresine "hayır" diyecek.
MHP MİLLETVEKİLLERİNİ UYARDI: VEBAL ALTINDASINIZ
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, Lübnan’a asker gönderilmesi tartışmalarıyla ilgili olarak, "Sayın milletvekilleri, tarih ve millet önünde sorumlusunuz, vebal altındasınız. Sayın Başbakan’ın diyet borcu olabilir. Siz ve millet bu diyeti ödemek mecburiyetinde değildir" dedi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 03:42