Gündem
  • 10.8.2009 10:20

TSK'DA YOLSUZLUĞA İLGİNÇ GEREKÇE!...

Emekli Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun, Genelkurmay başkanı olarak görev yaptığı dönemde, Ergenekon davası sanığı emekli Tümgeneral Erdal Şenel'le ilgili bir yolsuzluk soruşturmasını engellediği ileri sürüldü.

3. iddianamede yer alan bilgilere göre, eski Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulları Başkanı Bergütay Varımlı'nın yaptığı bir soruşturmada, Genelkurmay hukuk müşaviri de olan Tümgeneral Erdal Şenel'in devlet ödeneğinden hesabına aktarılan 535 bin dolarla Ziverkent'te iki daire aldığı tespit ediliyor. Soruşturma açmak için Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu'ndan izin isteyen Varımlı, şok bir cevapla karşılaşıyor: "Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) bazen görev, dürüstlükten önemlidir." Hemen ertesi gün ise Varımlı'nın görev yeri değiştiriliyor. İddialar savcılar tarafından Erdal Şenel'e soruluyor. 3. iddianamede de yer verilen ifadesinde Şenel, 'Bergütay Varımlı'nın Deniz Kuvvetleri'nden emekli albay olduğunu, o zaman emekli olmadığını, Şener Eruygur'la geçmişte aynı yerde çalıştığını bildiğini' anlatıyor. Şenel, Varımlı'nın, İlhami Erdil'in rütbesinin sökülerek er statüsüne indirilmesine sebep olan kişi olduğunu' söylüyor.

Dönemin Genelkurmay Hukuk Müşaviri Tümgeneral Erdal Şenel'in devlet ödeneğinden gelen parayla iki daire aldığı iddiası Genelkurmay Başkanlığı'na gittiğinde, dönemin Genelkurmay Başkanı Kıvrıkoğlu meselenin üstünü, "TSK'da bazen görev dürüstlükten önemlidir." sözleri ile örtüyor. Hemen ertesi gün de Varımlı'nın görev yeri değiştiriliyor.

Bergütay Varımlı, daha önce emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil'in yolsuzluk davasında yaptığı tanıklık ile gündeme gelmişti. Hatırlanacağı gibi İlhami Erdil'in yargılanması ile ilgili dönemde Varımlı, "Yolsuzlukla mücadele çok cesaret isteyen bir iş. Görev yaptığım dönemde, beni bir tek eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök destekledi. İlhami Erdil olayı ortaya çıktığında, başta yanımda olan kimse etrafımda değildi. Hatta önceki Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu bile muktedir kalamadı." demişti.

İddianameye göre 'dürüstlük' kavramını arkaplana attığı öne sürülen Kıvrıkoğlu, geçmiş yıllarda ise yolsuzluklar konusunda hassasiyeti ile tanınıyordu. Ocak 2002'de Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi'nin (SAREM) tanıtım brifinginde konuşan Hüseyin Kıvrıkoğlu, yolsuzluklar hakkında şunları söylemişti: "Yolsuzluğun kökünün kazınması lazım. Aksi takdirde Türkiye'nin ayakları üzerinde durması mümkün değil. Türk halkı bilinçlendi. Geçmişte de birçok şey kapalı kapılar ardında yapıldı. Çünkü yapılan yanlıştan geri dönülmüyor."

Zaman

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:50

İLGİLİ HABERLER