''TÜRKİYE'DE TESCİLLİ VEYA ÜRETİMDE OLAN HİÇBİR GDO'LU BİTKİ MEVCUT DEĞİLDİR''
SAFURE CANTÜRK
ANKARA -Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, GDO'larla ilgili Transgenik Kültür Bitkilerinin Alan Denemeleri Hakkında Talimat'ın yürürlükte olduğu belirtilerek, bu talimat gereğince, GDO'ların kamu tarımsal araştırma kuruşları tarafından tamamen kontrollü ve izole şartlarda denemeye tabi tutulduğu ve en küçük bulaşmaya izin vermeden imha edildiği belirtildi. Yapılan çalışmaların sadece deneme ile sınırlı olduğu üretime yansıyan herhangi bir ürünün söz konusu olmadığı ve buna kesinlikle izin verilmeyeceği vurgulanan açıklamada, Bakanlığın yayınladığı 'Tohumluk İthalatı Uygulama Genelgesi''ne göre de Transgenik çeşitlerin ithaline ön izin verilmediği kaydedildi. Bu maksatla hem ithalatçı hem de ihracatçı kuruluştan çeşidin transgenik olmadığına dair yazılı belge alındığını belirten açıklamada, ''Tarnsgenik olmadı taahhüt dilen ve Bakanlığımıza ithalat izni verilen söz konusu bitki ve bitkisel ürünlere, ülkeye ithalatı aşamasında Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Genel Müdürlüğün yetkilendirdiği iller tarafından ithal izni verilmektedir. İthal izni verilen ürünler ile ilgili Zirai Karantina Müdürlükleri ve İL Müdürlüklerince gerektiğinde Laboratuar kontrolleri yapılarak temiz olanların ülkeye girişine izin verilmektedir'' denildi. Türkiye'de DMO'ların tescili, üretim izni, sertifikasyonu, çevreye bilinçli salımı ve tüketimi konularında yürürlükte olan herhangi bir mevzuat bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada, transgenik çeşitlerin tesciline, üretimine, ithalatına ve ticaretine alan denemelerinden geçirilmemiş olan hiçbir ürüne izin verilmediği kaydedildi. ''Bu prosedür gereği Türkiye'de tescilli veya üretimde olan hiçbir GDO'lu bitki mevcut değildir'' denilen açıklama şöyle devam ediyor:
''Medyada yer alan ODTÜ Gıda Bölümünde bir yüksek lisans tez çalışmasında incelenen domateslerin GDO'lu olduğu yönünde bilgi verilmiştir. Bu sonuç değişik yönleriyle değerlendirme ihtiyacı göstermektedir. Ülkemizde bu konuda analiz yapılmaya yeni yeni başlanmış olması, ayrıca bu analizler için kullanılan yöntemlerin güvenirliliği konusunda hala tartışmaların sürmesi, çeşidi belli olmayan nerede üretildiği bilinmeyen ve piyasadan rast gele toplanan sınırlı sayıda örnekle gerçekleştirilen tek bir çalışma ile domateslerde böyle bir sorunun varlığına karar vermek mümkün değildir. Sayıca az olmasın rağmen Bakanlığımızın bu konuda donanımlı laboratuarları vardır ve çalışmalarını sürdürmektedir. Bakanlığı bu konuda hiçbir laboratuarının bulunmadığı ve hiçbir çalışma yapılmadığı bilgileri doğru değildir. Söz konusu çalışmanın ve sonuçlarının açıklanması ve basında son günlerde daha yoğunlaşan eleştiri ve değerlendirmeler Bakanlığız tarafından GDO olma ihtimali olan ürünler üzerinde zaten süren çalışmaların daha da yoğunlaşmasına vesile olmuştur. Bu çerçevede domatese özel bir önem verilmiştir''.
Açıklamada, ayrıca bundan sonra da Bakanlın piyasa çalışmalarına devam edeceği, üretimde kullanılan sebze çeşidi tohumlarının analizlerini sıklaştırarak, mevzuata uygun olup olmadıklarını tespit edeceği belirtildi. Antibiyotiğe dayanıklı genin kullanımı ile ilgili hazırlanan Biyogüvenlik Yasa Tasarısı'nda da GDO'lu ürünlerin özellikle yasaklandığı belirtilen açıklamada söz konusu yasa tasarı taslağı çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirileceği bildirildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:08