Ukrayna'da iç savaş, 38 ölü
Rusya yanlılarıyla karşıtlarının çatışmalarına sahne olan Ukrayna'nın liman kentinde, bir sendika binasının ateşe verilmesi sonucu en az 38 kişi hayatını kaybetti.
Polis yetkililerinin verdiği bilgiye göre şehir merkezinde yer alan sendika binasında çıkan yangında ölümlerin büyük kısmı duman zehirlenmesi sonucu gerçekleşti. Bazı kişiler de alevlerden kurtulmak için pencereden atlarken hayatını kaybetti.
Bu, eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in şubat ayında ülkeyi terketmesiyle başlayan krizde yaşanan en önemli şiddet olayı.
Ülkenin batısında yer alan kent gün içerisinde ayrılıkçı Rusya yanlılarıyla Ukrayna destekçileri arasındaki çatışmalara sahne olmuş, dört kişi ölmüştü.
Sabah saatlerinde başlayan gerilim, sokaklarda gösteri yapan binlerce Ukraynalı'nın Rusya yanlısı ayrılıkçılarla karşılaşmasıyla çıkmıştı. İki taraf birbirlerine molotof kokteyli, taş ve sopalarla saldırmıştı.
Turniçov: Çok sayıda milis öldürüldü
AFP'nin haberine göre yazılı açıklama yapan Turçinov Slaviansk kentinde düzenlenen operasyonda çok sayıda Rusya yanlısı milisin öldürüldüğü bildirdi. Turniçov operasyonda yaralananlar ve tutuklananlar olduğunu da açıkladı.
Turçinov, silahlı eylemcilerin resmi binalardaki eylemlerine son vermek amacıyla yapılan operasyonun umduklarından daha yavaş ilerlediğini söyledi.
İki helikopter düşürüldü
Sabah saatlerinde ise Rusya yanlısı milisler iki Ukrayna helikopterini düşümüştü. Rusya yanlısı milisler yaptıkları açıklamada 2 Mayıs Cuma günü sabah saatlerinde Ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki şehri geri almak için geniş çaplı bir saldırıya başladığını söyledi.
Fransız haber ajansı AFP'ye göre, Ukrayna Savunma Bakanı bu operasyon öncesinde ve sırasında iki helikopterin Rusya yanlısı milislerce ateş açıldığını ve düşürüldüğünü açıkladı. Bakan, biri pilot iki kişinin öldüğünü söyledi.
Obama-Merkel görüşmesi
Ukrayna'da kargaşa sürerken, ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Washington'da bir araya geldi. Ukrayna'yı ele alan iki lider, ülkede yaşananlardan büyük oranda sorumlu tuttukları Rusya'ya yaptırımların artırılmasında uzlaştıklarını açıkladı. Merkel, Moskova yönetimine karşı sektörel yaptırım konusunda farklı seçenekler olduğunu bunun Avrupa Birliği (AB) bünyesinde ele alınacağını söyledi.
'Cenevre umudu bitti'
Ukrayna’nın ülkenin güney doğusunda ‘cezalandırma operasyonu’ düzenlediğini söyleyen Kremlin yönetimi, Kiev hükümetinin bu hareketle ‘krizi çözmesi beklenen uluslararası Cenevre Anlaşması’nı hayatta tutan son umudu da yok ettiğini’ belirtti.
AB ve ABD'nin durum değerlendirmesi yaparken, Ukrayna ordusunun kendi halkına karşı hava kuvvetlerini kullanıyor olmasını da göz önüne almasını isteyen Kremlin sözcüsü, Kiev yönetimini eylemlerini bir kez daha düşünmeye çağırdı. Sözcü, ayrıca Batı'yı Kiev yönetimini destekleyerek, Ukrayna krizinin barışçıl yollarla çözülmesine engel olmakla suçladı.
Donetsk'te Rus yanlısı gösteri
Doğudaki bir diğer kent olan Donetsk’te 1 Mayıs gösterilerine Rus bayraklarıyla katılan binlerce kişi polis barikatlarını aşıp resmi binalara yöneldi.
Göstericiler, Donetsk Başsavcılığı'na girip büroyu dağıttı, camları kırdı.
Interfax haber ajansına göre göstericiler, başsavcılıktaki güvenlik görevlilerinin binayı terk etmesine izin verirken, bir muhabir bina içinde kan izleri gördüğünü söyledi.
Reuters’a konuşan bir Moskova yanlısı, “Başsavcı Kiev’den aldığı direktifler doğrultusunda buradaki insanlarımıza karşı davalar açıyor. İnsanlara sahte suçlar atfedip, bizi ayrılıkçılıkla suçluyor” dedi.
11 Mayıs'ta 'ayrılık' referandumu
1 milyon nüfuslu sanayi kenti Donetsk, Batı yanlıları tarafından devrilen eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in memleketi.
Yanukoviç azledildiğinden beri Donetsk ve civardaki 12 yerleşim biriminde Rus yanlıları Kiev’deki geçici hükümeti protesto ediyor.
Rusya’nın referandum sonucuna bağlı olarak Kırım'ı ilhak etmesinin ardından Donetsk’teki Moskova yanlıları da Donetsk Halkın Cumhuriyeti adıyla Kiev’den tek taraflı bağımsızlığını ilan etti.
Rusya yanlıları Donetsk’in Kiev’den ayrılması için 11 Mayıs’ta referanduma gitme kararı aldı.
Kaynak: AFP, Reuters