ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN ŞOK İDDİA: ''ABD REŞİT OLMAYANLARI İDAM EDİYOR''
LONDRA - Uluslararası Af Örgütü, son 10 yılda 70 ülkede reşit olmayan 19 kişinin idam edildiğini, bunlardan 12'sinin infazının ABD'de gerçekleştirildiğini duyurdu.
Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan örgüt, yayımladığı raporda, reşit olmayan mahkumları idam etmeye devam eden tek ülke olduğunu belirttiği ABD'yi kınarken, bu ülkede 16 ya da 17 yaşında suç işleyip de idam edilmeyi bekleyen 80 mahkum bulunduğunu açıkladı.
1994-2002 yıllarında 70 ülkede 22 bin 588 kişinin idam edildiği bildirilen raporda, bu idamların arasında 5 ülkede yapılan 19 reşit olmayan kişinin infazının da bulunduğu, bunlardan 12'sinin ABD'de yapıldığı kaydedildi.
Örgüt raporunda, ''Reşit olmayanların idamı, genel düzeydeki infaz uygulamalarına oranla göreceli olarak az rastlanır hale gelmiştir ve ABD bu uygulamayı geniş ölçüde sürdüren ülkelerin başında gelmektedir. ABD'nin suçun işlendiği tarihte reşit olmayan mahkumları idama hazır olması, bu ülkeyi ayrı bir kategoriye koymaktadır. Burada söz konusu olan, ABD'nin insan haklarına ilişkin uluslararası hukukta üstü kapalı seçici bir yaklaşım benimsemeye çalışmasının yeni bir örneğidir'' denildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:21