6'ncı AB Uyum Paketi'ni Meclis'ten geçirip Sezer'in onaylaması için Çankaya Köşkü'ne gönderen Hükümet şu günlerde 7'nci Paketi TBMM'ye sevketmeye hazırlaniyor. Bu yoğun çalışma trafiği içinde yen ibazı değişiklikleri de gündemine alan Hükümet 8'inci paketin çalışmalarına da başladı.
Son Uyum Paketi'nde çok tartışılacak konular yer alıyor. 8'inci paketle Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları yargı denetime açılırken resen emekli edilen subay ve astsubaylara yargıya başvurma hakkı tanınacak. AK Parti Genel Merkezi ve TBMM AB Uyum Komisyonu tarafından da katkıda bulunulan 8'inci Uyum Paketi'yle Cumhurbaşkanı'nın yetkileri de sınırlandırılacak.
CHP İLE İŞBİRLİĞİ
Pakette yer alması düşünülen birçok maddenin Meclis'ten geçmesi için Anayasa değişikliği gerektiğinden, Başbakan Erdoğan, kurmaylarına, CHP ile temasa geçilmesini ve destek sağlanarak herhangi bir sorun yaşanmadan değişikliklerin yapılmasını istedi. Erdoğan, bağımsız milletvekilleri ile de sıkı irtibatta bulunulması talimatı verdi. Geçmişte asker ile Hükümet arasında sert tartışmalara neden olan YAŞ kararlarının yargı denetimine açılması konusunun yıl sonuna kadar açıklığa kavuşturulması bekleniyor.
DGM'LER KALKIYOR
Yıl sonuna kadar Meclis'ten geçirilmesi hedeflenen 8'inci Uyum Paketi'nde yer alması muhtemel değişiklikler şöyle:
·YAŞ kararlarına yargı denetimi getiriliyor. Bu düzenleme ile, YAŞ kararıyla Silahlı Kuvvetler'den re'sen emekli edilen subay ya da astsubaylara göreve dönme yolu açılıyor. TSK komuta kademesi ise, bu düzenlemeye, ast-üst ilişkisine zarar vereceği ve disiplinsizliğe yol açacağı gerekçeleri ile karşı çıkıyor.
·DGM'ler kaldırılıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ile Türkiye'nin zaman zaman tazminat ödemek zorunda kaldığı DGM'lerin görevlerini Ağır Ceza Mahkemeleri yerine getirecek.
SEZER'E TIRPAN
·YÖK' te asker üye bulundurmaya son. Genelkurmay Başkanlığı kontenjanından gönderilen asker üyenin YÖK üyeliğinden çıkarılması için çalışma yapılıyor.
·Cumhurbaşkanı'nın yetkilerine sınır. Cumhurbaşkanı'nın yürütme üzerindeki baskısı da yeni düzenlemelerle sınırlanıyor. Cumhurbaşkanı'nın TBMM'den geçen kanunları 'veto' yetkisi elinden kaldırılıyor. Özellikle bürokrat atamaları konusunda Hükümet'in elini kolunu bağlayan yetkiler Cumhurbaşkanı sezer'in elinden alınıyor.
(D.B. TERCÜMAN)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 20:12