KAYNAK : Haber Vitrini
Derviş şokundan sonra Yeni Türkiye Partisi de "seçime hayır" diyen safa yaklaşmaya başladı. YTP Grup Başkanvekili Oğuz Aygün, "3 Kasım'da seçime hayır diyebiliriz" açıklaması yaptı.
Partiler aday belirleme çalışmalarını sürdürürken, her seçim döneminde ortaya çıkan "küskünler hareketi" de filizlenmeye başladı. DSP'nin tam kadro olarak seçime karşı çıkması, diğer partilerin ise vitrin yenilemek amacıyla çok sayıda milletvekilini dışarda bırakma planı nedeniyle, 11 Eylül'de milletvekili aday listelerinin belirlenmesinin ardından "Küskünler"in harekete geçmesi bekleniyor. Kemal Derviş'in, CHP'yi tercih etmesi ile zor durumda kalan YTP de küskünler hareketine doğru yaklaşıyor. SABAH'a konuşan YTP Grup Başkanvekili Oğuz Aygün, "YTP'nin kararı, şartlara göre oluşuyor. Seçimin ertelenmesini, ülke menfatlerine uygun görürsek destekleyebiliriz" dedi. MHP'nin en az 60 milletvekilini listelere koymayacağını öne süren Aygün, "ANAP, AKP ve DYP de vitrin yenilemek için birçok milletvekilini tırpanlayacak. DSP zaten seçim istemiyor. Bu durumda küskün sayısı artacak. Seçimi şiddetle isteyen partilerden de çok küskün çıkacak. Bu da bu dönemdeki küskünler hareketinin genişlemesine yol açabilir" dedi.
SÖNMEZ: KABUS SENARYOSU
Anayasa gereği 1 Ekim günü Cumhurbaşkanı'nın açış konuşması ile toplanacak olan TBMM'de bir önerge verilerek, seçim kararının ertelenmesi istenebilir. Meclis, erken seçim için yasa çıkarmayıp, sadece karar aldığı için, yeni bir kararla bu karar iptal edilebilir. Seçimi iptali kararı alınırsa, Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulması da gerekmiyor.
ANAP erken seçim kararının yasayla alınması için AB paketine bir madde ekledi. Ayrıca DYP de aynı yönde teklif verdi. Ancak Anayasa Komisyonu'nda DSP'li Necdet Saruhan "Seçim maddesini çıkarmazsanız AB paketine destek vermeyiz" deyince, ister istemez bu girişimden vazgeçildi. Ardından DYP de teklifini geri çekti. ANAP Genel Başkan Yardımcısı Kenan Sönmez, seçimi iptal girişimleri için "Bu senaryo kabus senaryosudur" dedi ve şyle konuşku: "Bu saatten sonra seçimin iptali istikrarsızlığa yol açar. Ekonomik Program'ı tehlikeye atar ve yeni krizlere giden yolu açar. ANAP olarak bunun şiddetle karşısındayız."
TBMM'de 3 Kasım'da seçime gidilmesi için ısrar eden MHP'nin 124, AKP'nin 55 ve DYP'nin 85 milletvekili var. Kemal Derviş'in son çıkışı ile birlikte 61 milletvekiline sahip YTP'nin de "seçim istemeyenler" safına geçebileceği hesaplanıyor. Bu durumda seçimi isteyenlerin sayısı 264, istemeyenler ise 272 oluyor. MHP'den de listelere giremeyecek çok sayıda milletvekili küskünler hareketine katılabileceği hesaplanıyor.
SABAH
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 17:47