Gündem
  • 1.3.2007 06:52

ABD'NİN ORTADOĞU İÇİN ESAS ZİRVESİ İSTANBUL'DA!..

ABD, "asi" ülkelerden saydığı Suriye ve İran ile büyük olasılıkla İstanbul’da masaya oturmaya hazırlanıyor. Irak’a komşu ülke dışişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleşmesi planlanan toplantının, ABD Dışişleri Bakanı Rice’ı İran ve Suriye temsilcileriyle bir araya getirmesi bekleniyor. Rice, bu konuda Senato Tahsisler Komitesi’ndeki konuşmasında da bilgi verdi.

IRAK’ta güvenliği sağlamaya çalışırken Suriye ve İran’a tecrit politikası uygulamayı tercih eden ABD, bu stratejiden çark ediyor. Irak’a komşu ülkeler zirvesi çerçevesinde düzenlenecek üç toplantıda ABD’nin Suriye ve Iraklı temsilcilerle bir araya gelmesi bekleniyor. Washington Post Gazetesi, dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşecek zirvenin Nisan ayında İstanbul’da yapılabileceğini yazdı.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bu konuda ABD Senatosu’nun Tahsisler Komitesi’nde yaptığı konuşmada, "Irak hükümetinin, Suriye ve İran dahil tüm komşularını bölgesel toplantıya davet ettiğini söylemek isterim. Tüm hükümetlerin Irak ile ilişkilerini geliştirmek, bölge barışı ve istikrarı için bu fırsatı yakalayacaklarını umuyorum" dedi. İlk toplantının 10 Mart’ta Bağdat’ta elçiler düzeyinde, ikinci toplantının ise muhtemelen İstanbul’da yapılabileceği belirtildi. İstanbul’daki toplantıya zenginler kulübüne dahil olan G-8 ülkelerinin temsilcilerinin de katılması bekleniyor. ABD kaynakları, toplantı çerçevesinde İran ile ikili görüşme olasılığını reddetmiyor.

Dün Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin makamından yapılan açıklamada, Irak’a komşu ülkeler ve Mısır ile BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi ülkesi, Arap Ligi ve İKÖ’ye davetiye yollandığını açıkladı. Suriye ve İran ise dün yaptıkları açıklamalarla zirveye katılacakları yolunda olumlu mesaj verdiler. Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, "Suriye, Bağdat konferansına katılacak. ABD’nin varlığı, Suriye ile Irak meselesinde konuşma arzusu doğru yöne atılmş bir adımdır" dedi. İran da daveti gözden geçirdiğini açıkladı. İran Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Genel Sekreteri Ali Larijani, "Irak sorunun çözülmesi için İran elinden geleni yapacaktır. Bu konferansın Irak’ın çıkarına olduğunu karar verdiğimizde toplantıya katılacağız" dedi. Aralık ayında Irak meselesini masaya yatıran Irak Araştırma Grubu, söz konusu ülkede kaosun sona erdirilmesi için Suriye ve İran ile temasa geçmesini önermişti.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 21:24

İLGİLİ HABERLER