Gündem
  • 17.8.2013 15:09

Bakan Yıldız : Mısır'da insanlık tabuta konuldu

- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız:
- "Orada son derece elim ve son derece insanlık dışı uygulamalar başladı. İnsanlık açısından baktığımızda Mısır'ın hafızalarından silinmeyecek, tabiri caizse insanlığı tabuta koyup da gömme noktasına geldiğimiz bir hale ulaştı. Bu, çok üzüntü vericidir. Batı dünyasının da insanlığından mahçubiyet duyacağı bir noktaya gelmiştir"


ERZURUM (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliama ilişkin, "Orada son derece elim ve son derece insanlık dışı uygulamalar başladı. İnsanlık açısından baktığımızda Mısır'ın hafızalarından silinmeyecek, tabiri caizse insanlığı tabuta koyup da gömme noktasına geldiğimiz bir hale ulaştı. Bu, çok üzüntü vericidir. Batı dünyasının da insanlığından mahçubiyet duyacağı bir noktaya gelmiştir" dedi.

ARAS EDAŞ ve ARAS EPSAS Hisse Devir Teslim Töreni'ne katılmak üzere kente gelen Yıldız, toplantının ardından basın mensuplarının Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliama ilişkin sorularını yanıtladı.

Mısır'da yaşanan siyasi iktidarsızlığın enerji piyasasını önemli ölçüde etkilediğini ve dünyada petrol varil fiyatlarının 110-111 dolar civarına çıktığını ifade eden Yıldız, darbe öncesinde petrolün varil fiyatının 103 dolar seviyesinde olduğuna dikkati çekti.

Dünyada 90-91 milyon varil civarında ham petrolün kullandığını dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:

"Mısır'da üretim 700 bin variller civarında. Mısır, petrol üreticiliği açısından baktığımızda OPEC üyesi olmayan tek Afrika ülkesi. Dikkatlerinizi çekmek isterim Mısır'da askeri darbe olmadan önce ham petrolün varili 103 dolar civarındaydı. Şu anda 110-111 doları zorlamaya başladı. Biz Türkiye'deki petrol ürünleriyle alakalı kuruş, kuruş hesap ederken, 'acaba dağıtım şirketleri 3-4 kuruş indirebilir mi?' diye bu konuyla alakalı düşünürken, dolarlarca ham petrol fiyatının etkilendiğini görüyoruz. 7-8 dolarlık artışın bizim işimizi zorlaştırdığını, Libya filminde aynen gördüğümüzü belirtmek isterim. Suriye, Irak ve Lübnan ile alakalı siyasi istikrarsızlıkların da bir yük olduğunu söylemek lazım."

Bakan Yıldız, denizlerde petrole bulaşmış balıkçıl kuşlarına gösterilen önemin, Mısır'da katledilen insanlara da gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Mısır'da, insanlık dışı uygulamaların başladığına işaret eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Orada son derece elim ve son derece insanlık dışı uygulamalar başladı. İnsanlık açısından baktığımızda Mısır'ın hafızalarından silinmeyecek, tabiri caizse insanlığı tabuta koyup da gömme noktasına geldiğimiz bir hale ulaştı. Bu, çok üzüntü vericidir. Batı dünyasının da insanlığından mahçubiyet duyacağı bir noktaya gelmiştir. Fok balıklarına, yunuslara petrole bulaşmış bir nevi balıkçıl kuşlarına verilmiş ehemmiyetin bütün kainatın gerekçesi olan insanlığa verilmesinin en doğru olacağını ve bunda tereddüt yaşanmaması gerektiğini bir kez daha Erzurum'dan telaffuz ediyoruz. İnşallah oradaki Müslüman kardeşlerimiz bu sıkıntıyı kısa sürede atlatmış olur."

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:42

İLGİLİ HABERLER