Ekonomi
  • 3.9.2004 01:38

BANKALARDAN KREDİ KARTI SAVUNMASI...

Merkez, kredi kartları harcamalarında herhangi bir patlama olmadığını, aksine kişi başına düşen kredi kart oranının diğer ülkelere göre düşük olduğu için büyüme potansiyeli taşıdığını bildirdi.

Kredi kartı kullanımı konusunda ‘doğru bilgilendirme' amacıyla düzenlenen ve sektör yetkililerinin katıldığı basın toplantısında konuşan BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, “Ülkemizde plastik kartlar ile yapılan harcamalar artmaktadır, ancak gelişmiş ülkelere kıyaslandığında düşüktür. Kredi kartları harcamalarında bir patlama yok. Kredi kartı sayısında da bir patlama yok.” dedi. Geçen yıl sonu itibariyle Türkiye'de banka kartı sayısı 39,6 milyon, kredi kartı sayısı 19,9 milyon düzeyinde bulunuyor. Banka kartları ile yapılan işlem tutarı ise 230 katrilyon lira. Kredi kartı kullanan müşterilerin yüzde 98'inin sorunsuz şekilde kartlarını kullandığını, sorunlu borçlarda aşırı bir yükselmenin söz konusu olmadığını bildiren Özinal'ın verdiği bilgiye göre, kart kullanımının toplam tüketim harcamaları içindeki oranı yüzde 13. Bu oran, AB’de yüzde 17, ABD'de ise yüzde 32.

Türkiye'de 20 milyon maaşlı çalışana karşılık 11-12 milyon kart kullanıcısı olduğunu bildiren Özinal, bu oranın İngiltere'de 32 milyon maaşlı çalışana karşılık 59 milyon adet kredi kartı olduğunu kaydetti. Özinal, Türkiye'de kişi başına düşen ortalama kredi kartı adedinin 1,8 olduğunu belirterek, “Bu rakam Avrupa'da kişi başına 3-4, ABD'de hane başına 9 karttır.” dedi. Kartlı ödeme sistemlerinin kayıtdışı ekonominin kontrol altına alınması ve vergi toplanmasına katkıda bulunduğunu; bu sebeple desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Özinal, şunları söyledi: “Kredi kartı kullanımında nakit ödeme sistemlerine göre işlem maliyeti üçte bir azaltılmasının sonucu 2 milyar dolarlık işlem maliyeti tasarrufu sağlanır.”

Kredi kartlarında taksitli kart uygulamasında da büyümenin yüksek olmadığını belirten Özinal, “Senetlerle sürdürülen uygulamada risk işyerinde idi, şimdi bankalara devroldu. Taksit takibi için gerekli yüksek operasyonel maliyet sıfırlandı. İlk 7 ayda, taksitli kartla alışveriş işlemlerinin toplam kartla alışveriş işlemlerine oranı adede göre yüzde 7,84; tutara göre yüzde 18,92'dir.” dedi. Bankaların kart başvurularını değerlendirirken dünya çapında kabul görmüş bilimsel metotların uygulandığını söyleyen Özinal'ın verdiği bilgiye göre, bankaların kabul oranı yüzde 40-50 arasında değişiyor ve her başvuruya kart verilmiyor. Özinal, kredi kartı uygulamasındaki eleştirilerden biri olan kredi kartı faizlerinin yüksekliği konusuna da değindi.

“Pazar paylarına göre aylık ortalama kredi kartı faizi yüzde 5,5'ler civarındadır. Yıllık ortalama yüzde 66'dır. Temerrüt faiz oranı yasa ile uygulanan faizin yüzde 30 fazlası ile sınırlandırılmıştır.” diye konuşan Özinal'ın verdiği bilgiye göre, yıllık enflasyon oranı yüzde 1-2 olan İngiltere'de kart faizi yıllık yüzde 15. Özinal, “Ülkemizde, İngiltere ve ABD'den daha düşük kredi kartı faizleri uygulanmaktadır. İngiltere'de bu oran para maliyetinin 7-8 katı kadarken Türkiye'de 2,5 katıdır.” diye konuştu. Kartlı ödeme sistemleri ile ilgili düzenleyici yasanın gerekli olduğunu vurgulayan Özinal, “Kartlı ödeme sistemlerinin AB ile entegrasyonunu zorlaştıracak düzenlemeler getirilmemelidir.” diye konuştu.

Zaman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:51

İLGİLİ HABERLER