Gündem
  • 11.7.2007 00:13

BAYKAL: BİZİM KÖKENİMİZ BELLİ, GÖMLEK DEĞİŞTİREN YARATIKLARDAN DEĞİLİZ!..

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda Türkiye’yi "kutuplaştırdığını, gerginleştirdiğini" savunarak, "Şimdi artık uzlaşmak lazım diyor. Deniz Baykal’ın 6 ay önce söylediğine daha yeni geldi. Bunu 6 ay önce söyleyecektin, Türkiye’yi gerginleştirmeyecektin, Deniz Baykal’ın kılavuzluğuna kulak verecektin" dedi.
      Baykal, partisince Kastamonu Nasrullah Meydanı’nda düzenlenen mitingte yaptığı konuşmada, ülkede ekonominin her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirterek, "zenginin daha zengin, yoksulun ise daha da yoksul hale geldiğini" söyledi.
      İktidarın, seçime kısa bir süre kala, Türk sanayisinin can damarı PETKİM’i "gümrükten mal kaçırırcasına sattığını, alıcısının ise gerçek kimliğinin belli olmadığını" kaydeden Baykal, iktidara gelmeleri halinde bu satışa "dur" diyeceklerini belirtti. Baykal, "meydan bu kadar boş değil. Türkiye herkesin parmağında oynatacağı bir ülke değil, ülkenin çıkarını iktidar düşünmüyorsa CHP düşünecek" diye konuştu.
      İktidara gelirlerse çiftçinin kullandığı mazottan ÖTV almayacaklarını açıkladıklarını ve başbakan Erdoğan’ın buna büyük tepki gösterdiğini anlatan Baykal sözlerini şöyle sürdürdü:
      "Ben buradan Başbakana soruyorum; Sayın Recep Tayyip Erdoğan Oğlun Bilal Erdoğan mazotu kaça alıyor? Ondan ÖTV alıyor musun?’ Ondan ÖTV almıyor. Başbakanın oğlu gemi almış hayırlı olsun, kutlarız, bol kazançlar dileriz. O geminin mazotu ÖTV’siz. Başbakana soruyoruz; Bilal’in gemisinin mazotu kaça? Kastomonudaki çiftçinin mazotu kaça?" Baykal, denizcilik ve özel hava taşımacılığında kullanılan mazottan ÖTV alınmadığını, CHP’nin de benzer bir uygulamayı çiftçiler için gerçekleştirmekte kararlı olduğunu kaydetti.
      Baykal AK Parti’nin seçim öncesi kömür ve erzak dağıtımının yanı sıra şimdi de altın dağıtmaya başladığını öne sürdü. Baykal, "ne veriyorlarsa alın, ananızın ak sütü gibi helal, ama sakın ha aldınız diye onlara oy vermeye kalkmayın, işte o günahtır. Sakın ha o günahı yapmayın" dedi.
     
     "BİZİM KÖKÜMÜZ BELLİ"
      Başbakan Erdoğan’ın CHP’nin eleştirilerine cevap vermek yerine "hakaret ettiğini" söyleyen Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
      "Gel televizyonlarda konuşalım diyoruz ama Başbakanı aradıysan bul. Ben yanlışlarını söylüyorum, Başbakan bize cevap vereceğine bize hakaret ediyor, küfür ediyor. Barzani’ye iltifat, CHP’ye ise hakaret ediyor.
      CHP’ye ’cibiliyetsiz’ diyor. Ne kişisel olarak ne de parti olarak bizim cibilliyet sorunumuz var. Biz; Kuvayi Milliye’den, milli mücadeleden geliyoruz. Biz; Hikmet Yar’ın önünde diz çökenlerden, Yasin El Kadı’ya kefil olanlardan değiliz. Cibilliyetmiş... Biz köşeye sıkışınca gömlek değiştirmiyoruz, gömlek değiştiren yaratıklardan değiliz. Bizim kökümüz, soyumuz, sopumuz belli."
     
     BAŞBAKANA KILAVUZ LAZIM
      Konuşmasının son bölümünde Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecine değinen Baykal, Başbakan Erdoğan’ın o dönemdeki yaklaşımı ile şimdiki tutumunun birbirinden farklı olduğunu kaydetti. Baykal şunları söyledi:
      "O zaman ’uzlaşma falan olmaz, muhalefet ile görüşmek zaman israfı, çelik çomak verdim oyuyorlar’ diyordu. Uzlaşmaya yanaşmıyor, "Cumhurbaşkanını AKP’nin seçeceğini’ söylüyordu. Ne kendi seçilebildi, ne istediğini seçtirebildi, çünkü uzlaşmayı reddetti. Türkiye’yi cumhurbaşkanı seçimini yapamaz hale getirdi. Şimdi seçim meydanlarında cumhurbaşkanlığına ağıt yakıyor. O kaçırdığı cumhurbaşkanlığına biz ise şehitlerimize ağıt yakıyoruz.
      Şimdi ’artık uzlaşma lazım’ demeye başladı, Deniz Baykal’ın 6 ay önce söylediğine daha yeni geldi, bunu 6 ay önce söyleyecektin, Türkiye’yi tıkamayacaktın, kutuplaştırmayacaktın, gerginleştirmeyecektin, Deniz Baykal’ın kılavuzluğuna kulak verecektin, sana bir kılavuz lazım.
      Başbakanın kılavuzu çok, ama kendine doğru kılavuz seçememiş, sonra da bize kılavuzluk lafı ediyor. Bizim kılavuza ihtiyacımız yok, bir tek kılavuzumuz var o da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür"
     
     NOTLAR
      Baykal’ın alana gelişinden önce sanatçı Edip Akbayram alanda bulunanlarla şarkılarını seslendirdi.
      Mitinge katılanların ellerinde CHP bayraklarıyla birlikte DSP bayrakları taşımaları da dikkat çekerken, bazı vatandaşların altında "ben de geldim" yazan kasketli Ecevit fotoğrafının yer aldığı dövizler taşıdığı görüldü.
      Alanda bulunanlar zaman zaman "CHP-DSP omuz omuza" sloganları atarken, "Aklan Tayyip aklan, Baykal geliyor saklan", "Atatürk, İnönü, Ecevit’in yolunda yürüyoruz" pankartları da alanda yer aldı.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:30

İLGİLİ HABERLER