Gündem
  • 12.5.2012 00:13

Baykal’dan Erdoğan’a ‘İkinci Rica’

Cumhuriyet gazetesi yazarı Utku Çakırözer, Baykal'ın Erdoğan'dan isteğini bugünkü köşe yazısında kaleme aldı.

İŞTE O YAZI...

Baykal’dan Erdoğan’a ‘İkinci Rica’


Kamuoyunda “Haberal yasası” olarak bilinen, tutuklu ve hükümlülerin hasta yakınlarını ziyaret etmelerine olanak sağlayan yasa değişikliği dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından yürürlüğe girdi. Bu insani değişikliğin yapılmasında eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın katkısı büyük. Baykal, ocak ayında Başbakan Tayyip Erdoğan’a yaptığı ‘geçmiş olsun’ ziyareti sırasında ilk kez konuyu gündeme getirmişti. Cezaevindeyken babasını kaybeden Haberal’ın, o dönem annesinin kötüleşen sağlık durumuna dikkat çekerek, tutuklu milletvekiline ziyaret izni verilmesi için Erdoğan’dan ricacı olmuştu. Başbakan’ın o gün sıcak baktığı ve talimat verdiği bu öneri maalesef üç ay boyunca yasalaştırılamadı ve Haberal annesinin ancak tabutunu görebildi.

Teşekkür telefonunda iletti

Zonguldak’ta 10 Nisan’da Medine Haberal’ın cenaze töreni sırasındaki sohbetimizde Baykal, “Haberal’a yetişememiş olsa bile Başbakan sözünü tutmalı, bu kanun mutlaka çıkarılmalı. Binlerce tutuklu ve hükümlüyü ilgilendiren bir konu bu” demiş ve o dönem yazılmamak kaydıyla arkasından şunları eklemişti:

“Bu kanun çıksın, Başbakan ile bir kez daha görüşeceğim. Hem kendisine teşekkür edeceğim hem de benzer bir yapıcı tututumun, tutuklu milletvekillerinin tahliyesi konusunda gösterilmesini isteyeceğim...”

Kanunun dün onaylanarak yürürlüğe girmesinden sonra Baykal’ı arayarak Başbakan Erdoğan ile ne zaman görüşmeyi planladığını sordum.

“O görüşmeyi yaptım bile!” dedikten sonra şu sınırlı bilgiyi paylaştı:

“Kanun çıktıktan sonra Sayın Başbakan’a telefon ederek teşekkür ettim ve tabii, size daha önce de söylediğim gibi, tutuklu vekillerin durumu konusunda yeni adımlar atılması gereğine ilişkin beklentimi de kendisine aktardım.”

Tahliyeler anayasadan öncelikli

Erdoğan’ın yanıtı konusunda ise Baykal, bunu kendisinin açıklamasının uygun olmayacağını belirterek bilgi vermekten kaçındı. Ancak böyle telefonla yapılan bir nezaket görüşmesinde Başbakan’ın, tutuklu vekiller konusunda bir niyet beyanı dışında çok olumlu ya da çok olumsuz bir tavır takınmış olabileceğine ihtimal vermek zor.

Baykal, Erdoğan’la telefon görüşmesinden bağımsız olarak tutuklu vekiller konusundaki beklentilerini şöyle ortaya koyuyor:

“Başından bu yana ben aynı şeyi söylüyorum. Türkiye’nin önündeki en öncelikli mesele tutuklu milletvekilleri konusudur. Ne anayasa değişikliği ne de başka bir şey bunun önüne geçebilir. İktidarıyla, muhalefetiyle hepimizin, bu tahliyeleri bir an önce sağlamak gibi bir zorunluluğumuz var. Türkiye’de bu konunun çözümü artık bir mecburiyet anlamına geldi. Bu konu çözülmeden ne Meclis Başkanı ne hükümetin ne de siyasi partilerin inandırıcı olma ihtimali vardır. Herkese düşen büyük sorumluluk var. Bir an önce sonuçlanması gerekir.”

Baykal’ın Başbakan Erdoğan’dan ilk ricası geç de olsa “Haberal yasası”nın çıkarılmasını sağladı. Bu sayede tutuklu ve hükümlüler artık, hasta aile fertlerini ziyaret hakkına sahipler.

Şimdi darısı, Baykal’ın Erdoğan’a telefonla ilettiği ikinci ricasının başına...

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 18:05

İLGİLİ HABERLER