Gündem
  • 31.5.2007 15:39

CHP, YİNE ANAYASA MAHKEMESİ YOLUNDA

ALİ ULURASBA
ANKARA - CHP, Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın, milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını öngören ve 367'nin altında oy alan 1. maddesi için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, içerisinde cumhurbaşkanını halkın seçmesi gibi önemli değişiklikler içeren Anayasa değişikliğini veto etmişti. Değişikliğin ilk tur oylaması Pazartesi günü yapıldı. Bugün de 2. tur oylamalara geçildi. Ancak 2. tur oylamada 1. madde üzerinde 367 'kabul' oyu yerine 366 çıktı. CHP buna itiraz etti. Ancak Genel Kurul'da bu itiraz kabul edilmedi.
Bunun üzerine CHP Anayasa Mahkemesi'ne gitme kararı aldı. Yasanın iptali ve yürürlüğün durdurulmasıyla ilgili başvurunun yapılacağı öğrenilirken, ayrıca hazırlanacak başvuruda, Anayasa'nın 175. maddesinde, cumhurbaşkanı Anayasa değişikliğine ilişkin kanunları bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderdiğinde, Meclis'in bu kanunu üye tam sayısının 3'te 2 çoğunluğuyla kabul etmesi gerektiğinin öngörüldüğü görüşüne yer verilecek.
Başvuruda, değişiklik paketine ilişkin kanunun 1. maddesinin 366 oyla kabul edildiği belirtilerek, bu maddenin Anayasa'da belirtilen yeterli çoğunluğu sağlayamadığı da yer alacak.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:34

İLGİLİ HABERLER