Gündem
  • 19.5.2013 22:17

Dağa çıkanlara tutanaklı izin!..

ÇÖZÜM süreci ile birlikte silahların sustuğu Tunceli'de PKK'lıların barındığı tarihi ve turistik alanlarda gezi yapan Dersim Doğa Aktivistleri grubunun, Pülümür vadisi içindeki yer alan Karagöl köyü Hengirvan yaylaları bölgesine düzenlemek istedikleri turistik gezi, mayın engeline takıldı. Jandarmanın önlerini kesip mayın olduğu gerekçesiyle izin vermediği grup, daha sonra hazırlanan mayın tutanağını imzalayarak yollarına devam etti.

Kendilerine Dersim Doğa Aktivistleri adını veren 150 kişilik yerli turist kafilesi, Tunceli il merkezine bağlı Pülümür vadisi içindeki yer alan Karagöl köyü Hengirvan yaylaları bölgesine düzenlemek istedikleri turistik gezi mayın engeline takıldı. Tunceli- Pülümür karayolunun Pağ köprüsü mevkiinde jandarma ekipleri tarafından durdurulan gruba, gidilecek bölgede çok sayıda el yapımı mayın ve patlayıcı olduğu, bu nedenle can güvenliği gerekçesiyle izin verilemeyeceği belirtildi.

Dersim Doğa Aktivistleri grubu başkanı Haydar Çetinkaya jandarma ekiplerine, "Biz turistik gezi yapıyoruz. Tunceli'de aylardır birçok grup doğa gezilerine gidiyor, gideceğimiz yer tehlikeli değil" diyerek müdahale etti. Buna karşılık jandarma ekibinin başında yer alan bir komutan grup üyelerine dönerek, "Arkadaşlar gideceğiniz bölgede geçen yıl çok sayıda mayın patladı. Bazı güvenlik görevlileri şehit oldu ve yaralananlar da oldu. Bölgede yeni mayınların döşendiği bilgisi var elimizde. Gitmeniz son derece tehlikeli ve riskli. Lütfen o bölgeye değil, daha farklı bölgelere gidin bizlerde size her türlü yardımı yapalım" dedi.

SAVCI İLE KONUŞULDU, TUTANAK İLE GEÇMELERİNE İZİN VERİLDİ

Konuşmalar üzerine grupta yer alan bir çok kişi jandarma komutanı ile tartışarak bunun keyfi bir uygulama olduğunu ve geri dönmeyeceklerini belirtti. Grup üyeleri, Jandarmanın tavrını protesto etmek için bir süre Tunceli - Erzincan karayolunu protesto amaçlı oturma eylemi yaparak trafiğe kapattı. Jandarma ekiplerinin barikat kurduğu yere gelen İHD Tunceli temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, yetkili komutanlarla yaptığı görüşmede, "Her hangi bir mahkeme kararı yok. Keyfi bir uygulama yapıyorsunuz, grup üyeleri tamamen barışçıl bir geziye çıkıyor. Lütfen yasal olmayan bu tavrınızdan vazgeçin" dedi. Grubun ısrarı üzerine Avukat Barış Yıldırım'ın talebi doğrultusunda Jandarma komutanı nöbetci Cumhuriyet Savcısı ile yaptığı görüşme sonrası gruba bir tutanak imzalatarak geçmelerine izin verdi.

DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:11

İLGİLİ HABERLER