Gündem
  • 18.5.2017 13:37

Diyanet 'Kutlu Doğum Haftası'nın tarihine ilişkin kararı açıkladı

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Kutlu Doğum Haftası", "Hicri Takvim Birliği", "İmsak ve Yatsı Vakitlerinin Tespiti" ile "Ramazanda Yayınlanan Dini İçerikli Programlar"ın ele alınacağı "Din İşleri Yüksek Kurulu Genişletilmiş İstişare Heyeti"nin kararlarını açıkladı.

Görmez, kamuoyunda tartışılan 'Kutlu Doğum Haftası' etkinliklerine ilişkin olarak şunları söyledi:

Kutlu Doğum Haftası'nın FETÖ ile irtibatlanması aziz milletimizi derinden yaralamıştır. Bu iddia tarihi gerçeklere de aykırıdır.

İdrak edilen Mevlit Kandilinin bir alternatifi değildir.

KUTLU DOĞUM ETKİNLİKLERİ İÇİN AYNI TARİHE DEVAM

Görmez, şöyle devam etti:  "Esas amaç, Hz. Peygamberin hayat veren çağrısının daha geniş kitlelere ulaştırılması olunca, bu etkinlik için tüm eğitim kurumlarının ve halkımızın yoğun bir şekilde katılımının daha çok sağlandığı bir zaman dilimi belirlenmiştir. Her yıl yurtiçi ve yurtdışında 30 bini aşkın etkinliğin yapıldığı bu hafta içinde, haftanın amacıyla bağdaşmayan bazı yanlış uygulamaların tasvip edilmesi düşünülemez. Bu münferit yanlış uygulamalar bütün bir etkinliğe de gölge düşürmemelidir. Resul-i Ekrem’in hatırasına ters düşecek ve Müslümanları rencide edecek tutum ve davranışlardan kaçınılmalıdır. Etkinlikler, ilgili yönetmelik hükümlerine göre ve Diyanet İşleri Başkanlığının gözetim ve denetiminde yürütülmelidir. Bu itibarla bu topraklarda bin yıldır vecd ile kutlanan Mevlit Kandili programları zenginleştirilerek sürdürülmeli, Kutlu Doğum Haftası ise onun sünneti, sireti, yüksek ahlakı ve evrensel mesajının ilmi etkinliklerle anlatıldığı bir Siret Haftası'na dönüştürülerek şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da 14-20 Nisan tarihleri arasında icrasına devam edilmelidir."

"Din İşleri Yüksek Kurulu Genişletilmiş İstişare Heyeti II Toplantısı"nda eski Diyanet İşleri başkanları Lütfi Doğan, Prof. Dr. Tayyar Altıkulaç, Prof. Dr. Mustafa Sait Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, eski Din İşleri Yüksek Kurulu başkanları Prof. Dr. Şamil Dağcı, Prof. Dr. Raşit Küçük, Dr. Hüseyin Kayapınar ile birlikte 42 din adamı yer aldı.

SİRET NE DEMEK

siret

1.Bir kahramanın ya da kavmin efsanesi.

2.Bir kimsenin ahlakı, karakteri, kişiliği, davranışı.

3.Gidiş, tarz.

4.Bir kimsenin manevi durumu, hal ve hareketleri, tabiatı ahlak ve karakteri. hal ve gidiş. hal tercümesi. - Hazreti Muhammed'in (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) hal tercümesi.

5.Bir kimsenin içi, hali, hareketi, ahlakı.

6.Nefis. (Osmanlıca'da yazılışı: sir'et)

 Türk Dil Kurumu'na göre siret "Bir kahramanın ya da kavmin efsanesi" anlamına geliyor.

Güncellenme Tarihi : 18.5.2017 14:50

İLGİLİ HABERLER