Gündem
  • 9.10.2008 17:56

DTP'Lİ KAPLAN'IN PLANLADIĞI OTURMA EYLEMİNE MİLLETVEKİLLERİNDEN SERT TEPKİ

ZAFER ÇAKMAK
ANKARA - BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, "Gitsin Kandil Dağı'na otursun" derken, DTP'li Sevahir Bayındır da Kaplan'a destek vermedi.
DTP Şırnak Milletvekili Kaplan, siyasi parti liderlerinin Kürt sorununu çözmek için bir araya gelmemesi halinde salı günü Meclis kulisinde oturma eylemi başlatacağını açıklamıştı. Kaplan'ın planladığı eyleme kendi partisinden de destek gelmedi. TBMM'de gazetecilerin sorunlarını cevaplayan DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, "Sorun sadece oturmak ve sesini duyurmak değil. Biz zaten o koltuklarda oturuyoruz ve sesimizi duyuracak düzeydeyiz. Hasip Bey'in kendi kararıdır" dedi.
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ise, DTP milletvekillerinin bu seçimde TBMM'ye seçilerek geldiklerinde herkeste bir umut doğduğunu ve geçmişten ders aldıklarını düşündüklerini ifade ederek, "Doğrusu ilk geldiklerinde herkes de kendisine düşen sıcaklığı yerine getirdi. Ancak geçen süre içinde görüyoruz ki hiçbir ders alınmamış. Bir tarafta kan dökülüyor, bir tarafta karakollar basılıyor, nöbette bekleyen vatan evlatları atılan havan toplarıyla paramparça ediliyor ve bu beylerin hiç kılı kıpırdamıyor.
Hiçbir şey yok gibi davranıyorlar" diye konuştu.
Türkiye'de Türk ile Kürt arasında hiçbir sorun bulunmadığını, bu vatan toprağı üzerinde kaderlerinin Türklerle Kürtleri bir araya getirdiğini anlatan Yazıcıoğlu, terörle çözülecek bir şey bulunmadığını belirtti. Yazıcıoğlu şöyle konuştu:
"Sen önce dön teröriste de ki, 'terörü sürdürdüğün sürece benim kardeşim değilsin, ben sana terörist diyorum.' Toplumu bu kadar germeye kimsenin hakkı yok. Gitsin Kandil Dağı'na otursun. Orada kardeşim diye söylediği, terörist olduğunu bir türlü kabul etmediği eli silahlılara, 'bu silahtan vazgeçin' diye eylem yapsın. Meclis silah taraftarı mı? Meclis keyfinden mi operasyon yetkisi veriyor. Nostalji olsun diye mi askerimiz gerekirse sınır ötesine gitsin diyoruz. Her gün ülke kan içinde boğulurken böyle
fantezi yapmaya, şov yapmaya kimsenin hakkı yoktur. Herkes haddini bilsin. Memleketi terörsüz, kansın, kinsiz, nefretsiz bir ülke haline getirelim."
MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın, DTP milletvekillerini muhatap almadıklarını ifade etti.
CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da, Türkiye'deki sorunun adını doğru koymak gerektiğini belirterek, bu ülkede etnik kökenlere dayalı olmayan sorunları sorunmuş diye sunmamak gerektiğini ifade etti. Terör örgütünün uzantılarının bu Meclis'te olduğunu söyleyen Arıtman, "Tezkerenin uzatılmasıyla ilgili gündemde dün çıkıp istedikleri her sözü söyleyebildiler. Herhangi bir insan hakları eksikliğinden bahsetmeye hiç hakları yok. Sorun onların milletin vekili olma görevini yerine getirmemeleridir. Dün 70
milyon, milletvekillerinden tezkerenin uzatılması için olumlu oy bekledi. Kendilerinin ne oy verdiğini biliyoruz. Bence vekillik görevini yapmamışlardır. Vekillik görevini yapmayanların bu Meclis'te olmaması gerektiğine inanıyorum. Ben Hasip Kaplan'ın yapmayı planladığı eylemini de, söylemini de kınıyorum" şeklinde konuştu.
AK Parti Artvin Milletvekili Ertekin Çolak, Kaplan'ın planladığı eylemi, "Çocukça bir hareket olarak değerlendiriyorum. Meclis kulisinde oturmakla bu meseleyi nasıl çözeceklermiş. 20-30 yıldan beri çok ciddi planlar, programlar yapıldığı halde bugüne kadar sıkıntılı gelmiş bir konu. Bir iki milletvekilinin eylem yapmasıyla çözülecekse eyvallah. Ama böyle bir şey bana çok saçma geliyor" sözleriyle yorumladı.
AK Parti Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa ise, Kaplan'ın böyle bir eylem yapacaksa bunun gerekçesini kamuoyuyla çok açık ve net olarak paylaşması, kimin adına bu eylemi yapacağını söylemesi gerektiğini belirtti. Fatsa şunları söyledi:
"Bu eylemi yapabilir, önünde bir engel yok ama bölge insanına bir getirisi olur mu, ben bu konuda net bir şey söyleyemem. Milletvekillerinin düşüncelerini açıklamaları için çok sayıda imkan ve yol vardır. Niye o yolları denemiyor da böyle bir yolu deniyor, üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Kaplan ve arkadaşlarının görüş ve düşüncelerini açıklamaları konusunda önlerine konulan hiçbir engel yoktur. Bunun netice verecek, sağlıklı bir yol olduğu kanaatinde değilim."

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:34

İLGİLİ HABERLER