Gündem
  • 1.4.2006 16:17

ERDOĞAN: BİZ BAHÇESARAY'A DA ŞEMDİNLİ'YE DE AŞIĞIZ

ZAFER ÇAKMAK
ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iktidar olarak enstrümanlarını elinden aldıkları için terörün zafiyete uğrattıklarını belirterek, "Bu istismar araçlarıyla yıllarca nemalandılar. Şu anda bu nemaları kaybetmeye başladılar. Çünkü Türkiye'nin dört bir yanında yoğun bir çalışma var" dedi. AK Parti Genel Merkezi Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından ASKİ Spor Salonu'nda düzenlenen Yerel Kalkınma 2006 Toplantısı'nda bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin aynı frekansta hizmet üretmesinin ülkenin baştan başa bir şantiye alanına dönüşmesini sağladığını ifade etti. Merkezi otoriteyle yerel yönetimlerin işbirliği sayesinde Türkiye'yi içinden bulunduğu büyük girdaptan kurtardıklarını vurgulayan Erdoğan, bu başarıyla yetinen bir kadro olmadıklarını, bu ülkenin insanlarının yüzü gülünceye kadar yılmadan çalışacaklarını söyledi. Demokrasinin beşiğinin yerel yönetimler olduğunu kaydeden Erdoğan, "Orada hak yönetime dahil olamıyorsa etkin bir yönetimden, etkin bir yönetişimden söz edemeyiz. Demokrasi iradesi, halk idaresinin aşağıdan yukarı yönetime tam olarak yansımasıdır. Taban demokrasi olmazsa, tavan demokrasi olmaz" şeklinde konuştu.
Borcu olan belediyelerden yapılan kesintinin yüzde 40'ta kalmasının bu belediyelere ödeneklerinin yüzde 60'ının ödenmesini sağladıklarını dile getiren Erdoğan, cezalandırmak için değil, Türkiye'yi ayağa kaldırmak için iş başına geldiklerini belirtti. Devletin kendi kurumlarını cezalandıramayacağını belirten Erdoğan, "Kurum, kurumu cezalandırıyor. Böyle saçmalık olur mu? Burada adaletten kalkınmadan bahsedemezsiniz. Ama bizim yaptığımız uygulama ile adaleti de kalkınmayı da konuşursunuz" değerlendirmesini yaptı.
Siyasetçileri ürküten, sandığa gömen nedenin kayırmacılık, rüşvet ve yolsuzluk olduğuna işaret eden Erdoğan, yönetim olarak ammenin menfaatlerinden fazla hiçbir görevlerinin olmadığını söyledi. Halkın kendilerine birilerini kayırmaları için değil, hizmet etmeleri için görev verdiğini hatırlatan Erdoğan, anamuhalefet partisinin, AK Parti'nin dürüstlüğünü sürekli olarak istismar ettiğini ve kendilerini buradan vurma gayreti içine girdiğini anlattı. Erdoğan, AK Parti'li belediye başkanlarına gözdağı vererek şöyle konuştu:
"Bazı gazetelerde spekülasyonlar yapılıyor. Gazete haberleri ile hareket etmem ama gazete haberlerini ihbar kabul ederim. Gerekli teftişi yapıyorum, yapacağız. Devlet olarak açığa almamız gerekiyorsa açığa alırız. Parti olarak ihraç etmemiz gerekiyorsa, hiç çekinmeden ihraç ederiz. Biz kimseyi abad etmek için göreve gelmedik. Türkiye'nin AK Parti iktidarında büyük bir ekonomik iyileşme yaşandığına da dikkat çeken Erdoğan, koparılan yaygaralar olduğunu belirterek, "Türkiye o yaygaraları koparanların bulunduğu noktada değil, o yaygaraları koparanlar nayloncular" dedi.
Belediye Başkanları'nın halka fildişi kulelerden bakmalarını isteyen Erdoğan, AK Parti'li belediye başkanlarına uyarılarda bulunarak, "Bu makamların hepsi geçicidir. Aşiret idare eder gibi belde idare etmeyin, ilçe idare etmeyin, il idare etmeyin. Biz feodal mantığın savunucusu değiliz, bunun için yapmamız gereken taban demokrasini sağlam tutmaktır ki tavan demokrasisi sağlam olsun. Güçlü olan belediyelerin güçsüz olan belediyeler yardım elini uzatmasını isteyen Erdoğan, güçlü belediyelerin kullanmadıkları iş makinelerini yoksul belediyelere göndermelerini istedi. Genel seçimlere 1.5 yıl kaldığını hatırlatan Erdoğan, belediyelerin hizmetlerinin iktidarın güçlenmesini sağlayacağını kaydederek, "Şimdi çok daha netice alıcı çalışmalar yapmamız lazım ki, biz ilk genel seçimde çok daha güçlü olarak gümbür gümbür Meclis'teki yerimizi alalım" şeklinde konuştu.
Konuşmasının son bölümünden son dönemde yaşanan terör olaylarına da değinen Başbakan Erdoğan, son zamanlarda terörün Türkiye'de varmak istediği hedefin ortada olduğunu hatırlattı. İktidar olarak enstrümanlarını ellerinden aldıkları için terörü zafiyete uğrattıklarını vurgulayan Erdoğan, "İşte bak devlet Doğu'ya, Güneydoğu'ya yardım yapıyor mu, yapmıyor. Yol hastane getirmiyor, iş yok' diyorlardı. Enstrümanları bunlardı. Siz doğru olduğunuz için, Kürt olduğunuz için dışlanıyorsunuz' diyorlardı. Bu istismar araçlarıyla yıllarca nemalandılar. Şu anda bu nemaları kaybetmeye başladılar. Çünkü Türkiye'nin dört bir yanında yoğun bir çalışma var" açıklamasında bulundu.
Erdoğan, Türkiye'nin 780 bin kilometre karesinin hepsine sevdalı olduklarını, aşık olduklarını belirterek, bu aşkın gereğini, belediye başkanlarının yerine getireceğini ifade etti.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:31

İLGİLİ HABERLER