Medya
  • 11.8.2009 00:05

İSPANYA, TELEVİZYON REKLAMLARINI KALDIRDI NEDENİ İSE!..

İspanya’da en çok izlenen televizyon kanalı olan devlet televizyonu TVE’de Eylül ayından itibaren reklamlar kaldırılıyor. Ekonomik krizden etkilenen özel televizyon kanallarının reklam gelirinden daha fazla pay almaları amacıyla hükümetin hazırladığı, geçen ay parlamentoda kabul edilen yasa çerçevesinde TVE’de reklamların 2010 yılında tamamen kaldırılması hedefleniyor.

İspanyol basınında, bugüne kadar reklam pazarından en büyük payı alan TVE’nin artık reklama yer vermemesiyle özel televizyonların ve telekomünikasyon operatörlerinin yılda yaklaşık 500 milyon Avro’luk bir geliri paylaşacağı yorumları yapılıyor.


TVE’nin yıllık bütçesi 1,2 milyar Avro olarak gösterilirken, bunun yüzde 45’ine denk gelen 550 milyon Avro’nun devlet bütçesinden karşılanacağı, geri kalanın, gelirlerinin yüzde 3’ünü verecek özel televizyonlardan ve gelirlerinin yüzde 0.9’unu verecek telekomünikasyon operatörlerinden sağlanacağı ifade ediliyor.


İngiltere ve Fransa’da benzer örnekler olduğunu kaydeden İspanya’daki sosyalist hükümet, “uzmanların ve kamuoyunun TVE’nin reklamsız yayın yapacak olmasına sıcak baktığını” savunuyor.


Bununla birlikte başta reklam şirketleri olmak üzere yeni yasaya karşı çıkanlar da bulunuyor. 18 bin kişinin işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini ve televizyon reklamcılığı yapan 4637 firmanın olumsuz etkileneceğini savunan reklam şirketleri, “ücretlerin artacağı, rekabetin azalacağı ve 1350 kadar küçük ölçekli reklam firmasının zor durumda kalacağı” görüşünü savunuyor.


Bu arada, TVE Genel Müdürü Javier Pons, “reklamsız TVE’nin sıkıcı olacağı” görüşüne katılmazken, “Tam tersine çok ilginç olacak. Yaratıcılığı artıracak, yeni bir sayfa açılıyor” dedi.
Pons, Avrupa Şampiyonlar Ligi maçlarını yayınlamak için önceden imzaladıkları sözleşmeyle ilgili olarak da, “TVE, sözleşmelerini tamamen yerine getirecektir. Bazı spor müsabakaları var ki, reklamlar da bunların içinde” dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:49

İLGİLİ HABERLER