Gündem
  • 19.4.2024 10:07

İsrail İran'ı vurdu.. İsfahan'da ardı ardına patlamalar

ABD'li yetkili, İsrail'in İran'ı vurduğunu söyledi..

ABD'li bir yetkili CNN'e, İsrail'in İran'a bir saldırı düzenlediğini ve bölgeyi daha da derin bir çatışmaya sürükleme tehdidinde bulunduğunu söyledi.

Yetkili, hedefin nükleer olmadığını söyledi.

Başka bir üst düzey ABD'li yetkili CNN'e verdiği demeçte, İsrail'in Cuma günü (yerel saat) saldırısından önce ABD'nin beklentisinin sivil veya nükleer tesisleri hedef almayacağı yönünde olduğunu söyledi.

CNN daha önce   İsrail'in ABD'ye tepkisinin kapsamının sınırlı olacağını söylediğini bildirmişti . ABD istihbaratı, İsrail'in İran'a yönelik dar ve sınırlı bir saldırıyı değerlendirdiğini, çünkü İran saldırısının benzeri görülmemiş ölçeği göz önüne alındığında bir tür kinetik eylemle karşılık vermek zorunda olduklarını hissettiklerini ileri sürmüştü.

İkinci yetkili, hedeflerin aralığının "hiçbir zaman kesin olarak belirtilmediğini ancak nükleer ve sivil konumların açıkça bu kategoride olmadığını" ekledi.

ABD, İsrail'i, Başkan Joe Biden'ın Perşembe günü "benzeri görülmemiş" olarak nitelendirdiği, geçen hafta sonu İran saldırısına yanıt vermemeye çağırıyordu. İkinci yetkili, ABD'nin İsrail'in tepkisine "yeşil ışık yakmadığını" söyledi.

İran devlet yanlısı medya, İsfahan vilayetindeki nükleer tesislerin güvende olduğunu söylüyor
CNN'den Adam Pourahmadi'den

İran'ın devlet yanlısı Tasnim haberleri, "güvenilir bir kaynağa" atıfta bulunarak İsfahan eyaletindeki nükleer tesislerin "tamamen güvenli" olduğunu söylüyor.

Diğer İran medya kuruluşları da aynısını aktarıyor.

ABD'li bir yetkili CNN'e Cuma günü İsrail'in İran'a saldırı düzenlediğini söyledi. Yetkili, saldırının hedefinin nükleer olmadığını da sözlerine ekledi.

İranlı yetkili, İsfahan yakınlarında duyulan patlamanın "şüpheli nesneye" hava savunma ateşinden kaynaklandığını söyledi

CNN'den Adam Pourahmadi ve Irene Nasser'dan

İran'ın devlet bağlantılı Tasnim haber ajansına göre İranlı üst düzey bir askeri komutan, İran'ın İsfahan kenti yakınlarında duyulan yüksek sesli patlamanın "şüpheli bir nesneye hava savunması tarafından ateş edilmesinden" kaynaklandığını söyledi.

Tasnim'e göre İsfahan vilayetindeki kıdemli askeri komutan İkinci Tuğgeneral Mihandoust, "herhangi bir hasar veya olay" olmadığını söyledi.

ABD'li bir yetkili CNN'e İsrail'in İran'a saldırı düzenlediğini söyledi. İsrail ordusu yorum yapmadı.

İran devlet medyası , önemli nükleer tesisler de dahil olmak üzere bölgedeki tüm tesislerin güvenli olduğunu bildiriyor .

İran'ın yarı resmi FARS haber ajansının bildirdiğine göre, Cuma günü erken saatlerde İsfahan vilayetinde savaş uçaklarının bulunduğu askeri üssün yakınında üç patlama duyuldu.

Kaynaklar FARS haberine göre "Savunma, drone olması muhtemel bir nesneye yanıt olarak devreye giriyor" dedi. 

İran Ulusal Siber Uzay Merkezi sözcüsü Hossein Dalirian, hava savunmasının üç insansız hava aracını düşürdüğünü ve "şimdilik bir füze saldırısına ilişkin rapor bulunmadığını" söyledi.

Güncellenme Tarihi : 19.4.2024 10:13

İLGİLİ HABERLER