Gündem
  • 16.11.2007 17:42

İŞTE, DTP'Yİ KAPATMA DAVASINA GELEN TEPKİLER...

CİNDORUK: DTP'Yİ MECLİS'TEN ATARSANIZ SEÇİMLERİ KAZANIP YİNE GELİRLER

Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Yargıtay tarafından Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) kapatılmasına yönelik dava açılmasını son derece yanlış bir adım olarak gördüğünü söyledi.

"DTP'yi mecliste muhafaza etmek demokrasi icabıdır" diyen Cindoruk, "Belediye seçimlerinden önce yapılan milletvekilliği seçimlerinde bu örgütün, bu siyasal partinin oyunun azaldığını gördük. Şimdi bu baskıyı kurarsanız o oylar geri dönecektir." değerlendirmesinde bulundu. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın açılımını çok olumlu bulduğunu belirten Cindoruk, "Yüksekova'da bir havaalanı bugüne kadar yapılmalıydı. Orada bir bilim kenti kurmalıyız. Üniversite kurmalıyız." dedi.

DTP hakkında açılan kapatma davası ve son günlerde yaşanan gelişmelere ilişkin soruları yanıtlayan Hüsamettin Cindoruk, kapatma davası açılmasının yanlış olduğunu ifade etti. Cindoruk, "Bir parti meclise girmişse onu denetleme hakkı anayasaya göre Cumhuriyet Başsavcısı ile Anayasa Mahkemesi'ne aittir. Onun dışında oradaki diğer çoğunluk partileri yargısız infaz yapmamalı. İki tane bunun sakıncası var; legalite, yani hukuka uygunluk açısından parlementoda böyle bir partinin bulunmasının faydası vardır. Yani devlet siyasal muhatap elde eder. Onların konuşmalarından bir takım sonuçlar çıkarır, onları orada muhafaza etmek demokrasi icabıdır. Tabii onlar hukuka aykırılık yapmışlarsa, yasalara aykırılık yapmışlarsa Cumhuriyet Başsavcısı ve Anayasa Mahkemesi denetleyecektir. Denetleme yetkisini Anayasa Mahkemesi'ne bırakıp, siyasi denetleme parlemento çoğunluğu tarafından yapılırsa bu, hem ordaki vatandaşları daha fazla incitir, hem de devletten uzaklaştırır." diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın "Kapatırsak dağa çıkarlar" şeklindeki sözünü hatırlatan Cindoruk, "Ben sayın Erdoğan'ın bu fikrine katılıyorum. Yalnız O'nun dediği gibi 'dağa çıkacaklar' biçiminde ağır bir suçlama yapmak istemiyorum. DTP içinde Sırrı Sakık gibi, Ahmet Türk gibi tecrübeli parlementerler de var. Onlarla diyalog kurmak, temas etmek gerekir." ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ ÖZYÜREK: "PARTİLERİNİ KAPATTIRMAK İÇİN YASALARA UYMADILAR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, siyasi partilerin kapatılmasının çözüm olmayacağını belirterek, "Kapatıldıktan bir süre sonra yine başka bir isimle açacaklar" dedi. Özyürek, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP yöneticilerinin söylem ve eylemlerini yakından izledi ve kapatma davası açma gereği duydu" dedi. Son sözü Anayasa Mahkemesi'nin vereceğine işaret eden Özyürek, "Herkesin bu karara saygı göstermesi gerekir. Siyasi partilerin kapatılması çözüm değil, daha sonra yine açılıyor. Siyasi partiler, yürürlükte bulunan kurallara uymak durumundalar" diye konuştu. Özyürek şöyle devam etti: "Dokunulmazlıkların kaldırılması gerekir ve çok önemlidir. Milletvekilerinin dokunulmazlıkları olmasa herkes işlediği suçun cezasını çekecek. Bölücü terör suçu da işleseniz, yolsuzluk da yapsanız ceza almıyorsunuz." Son zamanlarda DTP'nin, parti kapattırmak için kural ve yasaları zorladığını söyleyen Özyürek, "Anayasa Mahkemesi gecikmeden bu kararını vermeli" şeklinde konuştu.

SEBAHATTİN ÇAKMAKOĞLU: "GERÇEK NİYETLERİNİ KAMUFLE ETMEYE ÇALIŞTILAR"

MPH Kayseri Milletvekili Sebahattin Çakmakoğlu, Siyasetin, devletin birliğini ve bütünlüğü koruma çerçevesinde yapılması gerektiğini söyledi. Çakmakoğlu, DTP'ye açılan kapatma davasına ilişkin değerlendirmesinde "Yargının inceleme yapdığına dair haberleri okuyorduk. Bu süre zarfında değerlendirme yapmışlar, kapatılmasına ilişkin dava açılmasına dair delilleri vardı" dedi. Bu siyasi parti ile ilgili benzer davaların olduğunu ve aynı kökenli partilerin kapatıldığını hatırlatan Çakmakoğlu, "Esas itibariyle devletin birliği ve bütünlüğü, tek millet tek, tek vatan, tek bayrak ilkesiyle siyaset yapmak gereği doğar. Ama bu ilkeler yok sayılmıştır" diye konuştu. Çakmakoğlu şöyle devam etti: "Bu parti, yeniden aynı konularda ısrar emiştir, dava açılması nedeni doğmuştur. Siyasi kuruluş olduğunda, fikirlerini kamufle ederek, maksatlarını gizlediler. Son olaylar sırasında gerçek niyetlerini ortaya koydular. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, işaretlerini sözlerini ve nabızlarını yokladı. Gerekli inceleme ve derlemeleri topladı ve gerekeni yaptı. Son söz Anayasa Mahkemesi'nin kararında." Anayasa Mahkemesi'nin kısa sürede karar vermesi gerektiğini kaydeden Çakmakoğlu, "Türk milletinin bağımsız devlet, tek bayrak, tek cumhuriyet, tek devlet ilkesi oluşturulması ilke olmalıdır. Bu ilkeleri kabul etmek gerekir. Bu ilkeler doğrultusunda siyaset yapabilir" şeklinde konuştu.

ÖDP GENEL BAŞKANI URAS: YENİ BİR KARA LEKE

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, DTP'ye açılan kapatma davasıyla ilgili olarak, ''Yargıtay Başsavcısının kapatma davası açması, Türk siyaset tarihine yeni bir kara leke düşürecektir'' dedi.

Uras, yaptığı yazılı açıklamada, Yargıtay Başsavcısının DTP için kapatma istemiyle Anayasa Mahkemesinde dava açmasının, bir çıkış yolu olmadığını belirtti.

Türkiye'nin yakın siyasal tarihinin, ''kapatılmış partiler mezarlığı halinde'' olduğunu ifade eden Uras, şunları kaydetti:

''Parti kapatma, var olan toplumsal sorunlara çare olmamıştır. Yargı yollarını kullanarak toplumsal ve siyasal sorunlara çare arayan zihniyetler, çağdaş da demokrat da değildir. Yargıtay Başsavcısının kapatma davası açması, Türk siyaset tarihine yeni bir kara leke düşürecektir.

DTP, akan kanın durması ve sorunların çözümü için bir şanstır. Dar görüşlü bir yaklaşımla DTP'nin kapatılması, bu şansın elden kaçırılmasına yol açacaktır. DTP'ye yönelik linç kampanyası sona erdirilmeli ve Mecliste sorunlara çözüm yolları aranmalıdır.''

KAPUSUZ: "KAPATMA ÇÖZÜM GETİRMEZ, ANCAK HERKESİN HUKUK KURALLARINA UYMASI GEREKİR"

AK Parti Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, partilerin ve kurumların kapatılmasının bir çözüm getirmeyeceğini, ancak herkesin hukuk kurallarına uyması gerektiğini söyledi.

Cihan muhabirine Demokratik Toplum Partisi (DTP) hakkında açılan kapatılma davasını değerlendiren Salih Kapusuz, Türkiye'de sorumluluk gerektiren makamlarda bulunan kurum ve kişilerin, hukukun ve yasaların yasak olarak ilan ettiği hassasiyetlere dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Suç ve cezalalarda 'şahsilik ilkesi'nin, hukukun temel ilkelerinden biri olduğunu dile getiren Kapusuz, kurumların kapatılmasının bir çözüm olarak görülmemesi gerektiğini kaydetti.

Daha önce üyesi olduğu Refah Partisi ve Fazilet Partisi'nin de kapatıldığını ifade eden Salih Kapusuz, "Geçmişle birlikte değerlendirildiğinde Türkiye'de bulunan tek bir kurumun bile bu noktaya gelmemesi temenni olunur" dedi.

Partilerin kapatılmasının bir çözüm olmadığını dile getiren Kapusuz, buna karşılık tüm kurum ve kuruluşların, özelllikle siyaset yapanların hukuk kurallarına uyması gerektiğini kaydetti.

Kapusuz, Anayasa Mahkemesi'nin kendisine ulaşan dosya çerçevesinde bir yargılama yapacağını ifade ederek, herkesin bu yargılama sonucunu kabullenmesi gerektiğini söyledi.

ZEKİ SEZER: "PARTİ KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL AMA PARTİLER İÇİN DEMOKRASİLERDE YASALAR UYGULANMAZ DİYE BİR ŞEY YOK"

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, siyasi partilerin kapatılmasının çözüm olmadığını söyledi. Sezer, "Ancak doğru işler yapmayan partiler için hukuk ve yargı organları demokrasi kuralları içerisinde hareket edecektir. Demakrasilerde yasalar uygulanmaz diye bir şey yok" dedi. 'Ecevit Fotoğrafları Sergisi'nin açılışını yapmak üzere Eskişehir'e gelen Sezer, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında, bir gazetecinin, "DTP'nin kapatılması yönünde bir dava açıldı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki sorusuna Sezer, "DTP'nin Meclise girmesi ile toplumun bazı kesimlerinde (siyassette normalleşme olabilir) diye bir umutlanma olmuştu. Ancak, DTP bu fırsatı şu ana kadar kullanabilmiş değil. Terör örgütüne (törer örgütü) dahi diyebilmiş değil. Türkiye'de tabii ki demokrasi sonuna kadar işlemeli ve işletilmeli. Demokrasi gereği yasalara da herkesin uyma zorunluluğu var. Siyasi partilerin kapatılmasına ise eskiden de şahit olduk. Parti kapatma artık pek de çözüm değil. Ama davayı açanlar mutlaka yasalara uygun bir biçimde hareket ediyor. Önümüzdeki süreci izleyip göreceğiz. DTP'nin bu aşamada üzerine çok iş düşüyor. DTP doğru işler yapabilirse, hukuk ve yargı organalarımız da ona göre hareket edecektir. Tabii ki demokrasilerde yasalar da uygulanmaz diye bir kural yok" cevabını verdi.

ADALET BAKANI ŞAHİN: "DTP'NİN KAPATILMASINA İLİŞKİN AÇILAN DAVADAN MUTLULUK DUYMADIM"

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) açılan kapatma davasını Abant Platformu'nun açılışını yapmak için bulunduğu Kartepe'de öğrendi. Bakan Şahin, "Yeni bir anayasa demek, daha demokratik, daha özgürlükçü bir anayasa demektir. Türkiye'nin geleceği ile ilgili durumları burada Türk aydınlarıyla birlikte değerlendirirken bir siyasi parti hakkında dava açılmış olması tabi hoşuma giden bir durum değil." Basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Mehmet Ali Şahin, yargıya intikal etmiş olan konuda Adalet Bakanı olarak değerlendirme yapmasının uygun olmayacağını söyledi. Şahin, yeni bir anayasa konulu tartışma platformunda böyle bir haberi almış olmaktan dolayı mutluluk duymadığını belirtti. Şahin, "Yeni bir anayasa demek, daha demokratik, daha özgürlükçü bir anayasa demektir. Türkiye'nin geleceği ile ilgili durumları burada Türk aydınlarıyla birlikte değerlendirirken bir siyasi parti hakkında dava açılmış olması tabi hoşuma giden bir durum değil. Ancak tabloyla ilgili önce siyasiler kendilerine bir çeki düzen vermeli." diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Sayın Başbakan'ın 'DTP' yi kapatırsak milletvekilleri dağa çıkar' diye bir sözü vardı." şeklindeki hatırlatması üzerine Bakan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü; "Türkiye siyasi parti mezarlığı görüntüsünden kendisini kurtarmalıdır. Bu konudaki en büyük sorumluluk da siyasetle meşgul olanlara düşmektedir. "

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:38

İLGİLİ HABERLER