Yaşam
  • 6.11.2005 02:16

İŞTE EN ÇOK İŞENEN CAMİ DUVARI!..

En olmadık, yakışık almayan bir şey yapıldığında ya da dangalakça davranıldığında, onu yapana ‘cami duvarına işedi’ deriz. Yapılan saygısızlığı keskin bir biçimde anlatan benzetmedir bu. İşte İstanbul Beyoğlu’nda, Sirkeci Mescid Sokak isimli otomobil girmeyen geçitte bulunan Mustafa Ağa Camii’nin duvarı bu benzetmenin bizzat yaşandığı yer oldu.

O duvar, kulüplerden çıkan akşamcıların dadandığı açık tuvalet. Geçide işeyenlerin bilmediği şey ise buranın aslında bir cami duvarı olduğu. Cihangir Muhtarı duvarı yeşillendirdi, geçidi ışıklandırdı ama nafile. Şimdi kamera taktırmak için sponsor arıyor.

Beyoğlu Sıraselviler Caddesi’ndeki, Sirkeci Mustafa Ağa Camii duvarı, akşamcıların tacizinden bir türlü kurtarılamıyor. Çünkü 129 numarada bulunan caminin yan duvarı, Sirkeci Mescid Sokak adındaki ara geçide bakıyor. Soğancı Sokak’ı Sıraselviler Caddesi’ne bağlayan, otomobillerin giremeyeceği kadar dar sokak, gece saatlerinde akşamcıların su dökme molası verdikleri yerlerden biri. Caminin köşesindeki eczane nedeniyle buranın bir cami duvarı olduğu anlaşılmıyor. Sokak ortasında sıkışanlar bu karanlık köşede rahatlamanın yollarını arıyor.

MUHTARLIK BU SOKAKTA

Yıllardır süren başa çıkılamayan bu durumdan en fazla rahatsız olanların başında Cihangir Mahallesi Muhtarı Sündüs Uluman geliyor.

Uluman’ın muhtarlık ofisi de bu 30 adımlık geçitte. Almadığı tedbir, denemediği yöntem kalmamış.

Önce Boğaziçi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (BEDAŞ) sporsorluğuyla duvarın dibi yeşillendirildi, güzel çiçekler ekildi. Fakat koku kesilmediği gibi ekilen çiçekler de kısa sürede soldu.

Akla gelen ikinci fikir, akşamcıları caydırmak için geçidin daha fazla aydınlatılması oldu. Ama nafile, sonuç değişmedi.

Durum öyle bir hal aldı ki, pazar sabahları alacakaranlıkta, bir yandan namaz için camiye gidenler, bir yandan da hemen yan duvarın dibinde kulüplerden yeni çıkmış ve sokak ortasında sıkışmış akşamcılar...

Geçide bakan apartmanlarda oturanlar da durumdan son derece rahatsız.

SAYGISIZLAR GÖRÜNTÜLENECEK

‘Böyle rezillik olur mu’ diye soruyor Muhtar Sündüs Uluman. ‘Yedi yıldır bu işle uğraşıyorum. Semt sakinleriyle birlikte çalmadığımız kapı, başvurmadığımız merci kalmadı. Burası her şeyden önce bir cami duvarı. Bu saygısızlar çarpılmaktan da korkmuyor...’

Uluman şimdi mahalledeki tanıdıklarını devreye sokup, duvarı 24 saat gözetleyecek bir kamera ve otomatik olarak yanacak bir ışık yerleştirilmesi için çalışıyor. Projeye muhtarlığın bütçesi yetmediği için sponsor aranıyor.

Ama kamera da soruna çözüm getirmeyecek gibi. Çünkü kameranın diğer ucu ne yakındaki bir karakola bağlanacak ne de ekran başında bir gözlemci olacak. ‘Sadece görüntülenmenin psikolojik etkisinden çekineceklerini sanıyoruz’ diyor Uluman.

Bizce kameranın işe yaraması için duvarın üstüne bir de tabela yerleştirmekte ve üstüne şu cümleyi yazmakta yarar var: ‘Gülümseyin, cami duvarına işerken görüntüleniyorsunuz!’HÜRRİYET
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:43

İLGİLİ HABERLER