Gündem
  • 1.8.2010 02:26

İŞTE KRİTİK YAŞ'TA DURUMU KARIŞIK KOMUTANLAR!..

Son yılların en kritik Yüksek Askeri Şûrası bugün başlıyor. YAŞ’ın en kritik ismi ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız. Iğsız’ın teamüllere göre Kara Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor. Ancak, İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın emrini veren kişi olduğu yönündeki iddia, hakkında soruşturma ve dava olmamasına rağmen Iğsız’ın atamasını zorlaştırabilir. Iğsız’ın durumu atama silsilesini önemli ölçüde etkiliyor.
BALYOZ darbe planında muvazzaf ve emekli toplam 102 asker hakkında verilen yakalama kararı nedeniyle son yılların en kritik Yüksek Askeri Şûrası (YAŞ) bugün Genelkurmay Karargâhı’nda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında başlayacak.

Koşaner geliyor

Ergenekon, Balyoz, Kafes olarak adlandırılan davaların yanı sıra özellikle Doğu ve Güneydoğu’da görev yapan personelin karıştığı iddia edilen olaylar nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) başında zorlu 2 yıl geçiren Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 30 Ağustos’ta emekliye ayrılacak. Teamüllere göre Başbuğ’un yerine Kara Kuvvetleri Komutanı (KKK) Orgeneral Işık Koşaner’in Genelkurmay Başkanı olması ve bu görevi 3 yıl sürdürmesi bekleniyor.

Teamül Iğsız diyor ama

Koşaner’in boşaltacağı KKK’ye yapılacak atama ise YAŞ’ın en hassas noktalarından birisi. Teamüllere uyulması halinde KKK’ye 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın gelmesi bekleniyor. Ancak Iğsız’ın Genelkurmay 2’nci Başkanlığı’nda, altında Albay Dursun Çiçek’in imzasının olduğu ileri sürülen İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nın hazırlanması talimatını veren kişi olduğu iddia edilmişti. Iğsız hakkında açılmış herhangi bir dava veya soruşturma bulunmuyor. Yani, normal şartlarda Iğsız’ın KKK olmasının önünde bir engel bulunmuyor.

Atila Işık KKK olabilir

YAŞ’ta sadece terfi ve emeklilik durumu ele alınıyor, kuvvet komutanlığına atama ise üçlü kararname (Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı) ile oluyor. Hükümetin Iğsız’la ilgili bir tasarrufa gidilmesini istemesi halinde, Iğsız’ın emekliliği gündeme gelebilir. Bu durumda görevinde 4 yılını dolduran, Iğsız’la kıdem farkı bulunmayıp orgeneralliğe ikinci sıradan terfi etmiş olan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, KKK olabilecek. Nitekim geçmişte bunun örneği bulunuyor. 2002 YAŞ’ında Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman KKK olmuş, Yalman’la aynı kıdeme sahip, orgeneralliğe daha üst sıradan terfi etmiş ve teamüllere göre kuvvet komutanı olması beklenen dönemin 2’nci Ordu Komutanı Edip Başer emekliye sevkedilmişti. Teamül işlediğinde, sıralamada Iğsız’ın bir altında olan Işık, görevde 4 yılını doldurduğundan emekli olacak. Dolayısıyla Iğsız KKK’nin başına geçecek ve 1 yıl sonra emekliye ayrılacak.

Saldıray Berk soru işareti

Işık’ın boşaltacağı Jandarma’ya ise kimin geleceğine dair askeri kulislerde değişik isimler ortaya atılıyor. Erzincan Ergenekon iddianamesinin 1 numaralı sanığı olduğu için, YAŞ’taki en hassas isimlerden olan 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in bu göreve getirilmesine hükümetin sıcak bakmayacağı öne sürülüyor. Buna gerekçe olarak hükümetin Berk’in MGK’de bulunmasını istemeyeceği gösteriliyor. Bu nedenle Berk’in KKK Eğitim-Doktrin Komutanlığı’na (EDOK) getirileceği ileri sürülüyor. Jandarma Komutanı olacağı iddia edilenler arasında Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral Aslan Güner ve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu’nun isimleri de öne çıkıyor.

Iğsız’ın ataması yapılırsa Genelkurmay yolu açılıyor

Orgeneral Hasan Iğsız KKK olduğu zaman, 2’nci Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel’in 1’inci Ordu Komutanlığı’na getirilmesi bekleniyor. Bu durumda bir yıl 1’inci Ordu’da görev yapacak olan Özel’in, önümüzdeki yıl Iğsız’ın emekli olmasından sonra KKK, 2013’ten sonra da Genelkurmay Başkanı olması öngörülüyor. Orgenerallikte kıdemi Iğsız ve Işık’tan 1 yıl daha az olan Özel’in, Koşaner’in boşaltacağı KKK’ye getirileceği iddiaları ise askeri teamüllere tamamen ters olduğu için gerçekçi bulunmuyor.

2’nci Ordu’ya kim gidecek?

Özel’in boşaltacağı 2’nci Ordu’ya ise korgenerallikten orgeneralliğe yükselecek bir komutanın veya daha önce Diyarbakır 7’nci Kolordu Komutanlığı yaptığı için bölgeyi iyi bilmesi nedeniyle Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun gelebileceği belirtiliyor.

Terfi bekliyor

Başbuğ ile Işık veya Iğsız emekliye ayrılacağından bu yıl Kara Kuvvetleri’nde sıra bekleyen 11 korgeneralden 2’si orgenerallik için yarışacak. Yarışacaklar arasında Balyoz’da hakkında yakalama kararı bulunan ve Hatay Dörtyol’daki olaylar nedeniyle bölgeye giden İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile aynı fotoğraf karesinde yer alan 6’ncı Kolordu Komutanı Korgeneral Nejat Bek de bulunuyor. PKK’nın karakol baskınından sonra Gediktepe’ye giden Erdoğan ve Başbuğ’a siperde brifing veren ve Balyoz davasında yakalama kararı bulunan Tümgeneral Gürbüz Kaya da terfi bekleyen muvazzaflar arasında yer alıyor. Bu yılki YAŞ’ta Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ise yerlerini koruyacaklar.

‘Balyoz’da durum

BALYOZ’da haklarında yakalama kararı bulunan ve YAŞ’ta durumları görüşülecek olan general ve amiraller şunlar:
KARA KUVVETLERİ Korgeneral: Nejat Bek, Tümgeneraller: Ahmet Yavuz (temditli), Salim Erkal Bektaş (temditli), Abdullah Dalay, İhsan Balabanlı, Gürbüz Kaya.
DENİZ KUVVETLERİ Koramiral: Mehmet Otuzbiroğlu (Kuzey Deniz Saha Komutanı). Tuğamiraller: Abdullah Gavenoğlu (temditli), Ahmet Türkmen.
JANDARMA Tümgeneral Halil Helvacıoğlu (temditli), Tuğgeneral Ali Aydın.

HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 05:04

İLGİLİ HABERLER