Gündem
  • 15.5.2013 17:02

Mavi Marmara davası Lahey'de

Lahey'de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) dün dava dilekçini veren hukuk heyeti, Türkiye'ye döndükten sonra basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Mavi Marmara hukuk heyetinden avukat Ramazan Arıtürk, İsrail'in Mavi Marmara'ya yönelik saldırısının taksirle değil, kasten yapılan bir eylem olduğunu söyledi.

Tazminat görüşmelerinde bunun mutlaka dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Arıtürk, "Kasten öldürme ve yaralamalarda tazminat daha ağır olmalı" ifadesini kullandı.

BM'nin 2001 yılında hazırladığı sözleşmelerde psikolojik yönden mağdur olan insanların da yaralı kabul edildiğini aktaran Arıtürk, "Sadece şehit yakınlarına ve yaralılara değil, psikolojik travma geçirmiş bütün gemi yolcularına tazminat ödenmeli" diye konuştu.

Arıtürk, UCM'ye dün verdikleri dava dilekçesinin 4 saat sonra incelendiğine dair bilginin mahkemenin internet sitesinde yayınlandığını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Komor devleti adına Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptığımız dava başvurusu, incelemeye alındı. Başvurunun incelenmeye alınması, uluslararası hukuk anlamında çok önemli bir gelişmedir. Davanın yakın bir zamanda başlatılmasını ümit ediyoruz."

Ceza ve tazminat davaları devam edecek

Avukat Cihat Gökdemir de İsrail'in özür ve tazminat karşılığında İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın sonlandırılmasını talep ettiğini öne sürerek, "Bu ceza davası, bir kamu davası olduğundan mahkemece hüküm verilmediği müddetçe sonlandırılamaz. Bu davanın devletler arası bir anlaşmayla sonlandırılacağı iddiası da tamamen hukuktan uzaktır" dedi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:18

İLGİLİ HABERLER