Gündem
  • 28.4.2007 14:03

MUHTIRAYA EMEKLİ PAŞALAR NE DEDİ?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın dün geceki açıklamalarıyla ilgili Emekli generaller ne dedi, ne yorum yaptı. İşte yorumlar.

NECATİ ÖZGEN:

 

Burada konu şu… Silahlı Kuvvetler hiçbir zaman darbe taraftarı değildir. Asker şunu demek istiyor... Tabii ki bu benim yorumum:

 

Türkiye iyi yönetilmiyor. Türkiye iyiye gitmiyor. O kadar konuşmalar oldu. İnsanlar 14 Nisan’da toplandı… Siz hala bunlardan ders almadınız manasında…

 

Bundan sonra olan olayları sıralıyor. Bana göre yetti artık yeter erken seçime gidin. Yeni bir seçimle yeni bir cumhurbaşkanı seçilsin. 1960 ihtilaline de katıldım. Bu en sert muhtıradır. Azınlığa sahip olarak milli iradeyiz diyorsunuz. Siz üçte birlik oyla seçim kanununu nedeniyle üçte ikilik temsil hakkını kazandınız.

 

Mecbur kaldılar ve mutlaka yapılması gereken uygulamaydı. Bu da yapıldı. Herkesin yüreğine su serpildi. Herkes aklını başına alsın. İnsanın kulağı çın çın çınlasın. Türkiye’nin önünü kilitler ve kaos yaratırsınız.

 

KENAN EVREN

Türkiye'deki en son askeri harekatını gerçekleştiren, eski Genelkurmay Başkanı ve Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Genelkurmay'ın geceyarısı uyarısı için “Genelkurmay Başkanlığı görevini yerine getirmiştir” dedi.

Kenan Evren, Anayasa Mahkemesi'ne taşınan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ise “Dünya bizimle belki de alay ediyor. Dünyanın hiçbir yerinde görülmüş şey değil. Biz bunu da yaşadık” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ ORGENERAL HURŞİT TOLON

Nush ile uslanmayana tekdir verilmiştir

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Genelkurmay Başkanlığı'nın dün gece yaptığı açıklamayı çok önemli bulduğunu belirterek, “Nush ile uslanmayana tekdir verilmiştir” dedi.

Türkiye Gençlik Birliği'nin (TGB) Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Cğrafya Fakültesi bahçesinde düzenlediği ‘Atatürk Gençliği Buluşması' eylemine katılan Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamayı değerlendirdi.

DEVLET YÖNETİMİ AŞİRET YÖNETİMİNE BENZEMEZ

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin sahipsiz olmadığını belirten Tolon şunları söyledi:

“Pekala yanlı. Mesajı şöyle algılamalıyız. Bir defa Türkiye Cumhuriyeti sahipsiz değildir. Devlet yönetimi aşiret yönetimine, cemaat yönetimine, çiftlik yönetimine benzemez. Devleti devlet geleneklerine göre yönetmek lazım. Ben istedim oldu tarzindaki davranışa karşıdır.”

Genelkurmay Başkanlığı'nın mesajının açık ve net olduğunu da dile getiren Tolon, sözlerini şöyle sürdürdü:
“3'üncü mesajda her geçen gün Türkiye'deki irticai gelişmelerdir. Her ne kadar birileri ‘belgesini getirin, bize bildirin gereğini yaparız' deniliyorsa da hiçbir şeyin yapılmadığını göstermektedir. İşte en son Malatya olayı da bunun tipik bir örneğidir. Bununla toplumun hissiyatı gündeme getirilmişti. Özetle şöyle demek gerekir. Nush ile uslanmayana tekdir verilmişti. Nasıl yorumlanırsa yorumlasınlar. Kimi açıklama diyor, kimi yarı muhtıra diyor, kimi ılık, kimi soğuk diyor herkes bu açıklamada nasibini almıştır. Nasıl anlıyorlarsa öyle algılasınlar. Anlayanlar da anlamayanlara anlatırlar.”

OSMAN ÖZBEK (EMEKLİ TÜMGENERAL)

Sayın Org. Yaşar Büyükanıt olayları takip ediyor. Düşüncelerini daha önce 12 Nisan'da söyledi ama ciddiye alınmadı.

Önemli bir açıklama yaptılar. Daha önce de söylediği "Özde değil sözde Cumhurbaşkanı istiyoruz" sözü çok anlamlı bir mesajtı. Çok güzel bir konuşmaydı. Genelkurmay Başkanı yasal görevini yerine getiyor.

Bugünkü açıklasında bence 3 kişi hedef gösterdi. Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı.

Böyle bir Cumhurbaşkanı seçimi Anayasaya aykırıdır. Seçtiği aday da Anayasaya aykırıdır.

Darbeye karşıyım. Ancak verilen mesajlar dikkate alınmıyor. Sayın Büyükanıt, yasal görevini yerine getiriyor. Şimdi Erdoğan'ın yapacağı şey, adayını geri çekmesidir.

Silahlı kuvvetler çok kararlıdır ve asla ödün vermeyecektir.

EMEKLİ TABİP AMİRAL VEHBİ ALPMAN

Sayın Org. Yaşar Büyükanıt'a her zaman sevgim saygım güvenim tamdı. Dün gece ilk defa ilk defa rahat ve huzurlu uyuyabildim. Sayın Büyükanıt, gerekli uyarıyı yaptı. Ama bence darbe uyarısı değildi. Demokratik hakların ve ülkenin hakkını koruma uyarısıydı. Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 19:41

İLGİLİ HABERLER