Gündem
  • 3.10.2006 14:03

REHN : TSK İLE YANLIŞ ANLAMALAR VAR

AB'nin Genişlemeden Sorumlu üyesi Olli Rehn, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın açıklamaları ile ilgili olarak, ''ortada yanlış anlaşılma var, biz diyaloga açığız'' dedi. Rehn, ''TSK'nın profesyonelliği konusunda kuşku yok'' diye ekledi.
      Ankara'da gazetecilerin sorularını cevaplayan Olli Rehn, "son zamanlarda aslında bir tür yanlış anlaşılma olmuştur, herhangi bir zamanda dialog oluşturmak konusunda istekliyiz" dedi.
      AB Türkiye Temsilcisi Hans Jörg Kretscmer'in TSK ile ilgili açıklamalarının yanlış anlaşıldığını söyleyen Rehn, "bence TSK'nın profesyonelliği konusunda söyleyecek çok fazla birşey yok" diye konuştu.
     
      Müzakerelerin yıldönümünde Türkiye'de
      Olli Rehn, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerin başlamasının birinci yıldönümünde Ankara'da olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
      Rehn, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve diğer yetkililerle, başta AB reform süreci ve Kıbrıs olmak üzere birçok konuda görüş alışverişinde bulunacaklarını belirtti.
      Olli Rehn, bugün ilk olarak Türk-İş'in düzenlediği 'Avrupa Birliği Müzakere Sürecinde Avrupa Sosyal Modeli ve Sendikal Haklar' konulu konferansta konuşma yapacak.
      Rehn, daha sonra Meclis Başkanı Bülent Arınç, Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile biraraya gelecek.
     
      İlerleme Raporu öncesi geldi
      Rehn'in ziyareti, Türkiye'ye dair yıllık İlerleme Raporu'nun kasım ayında yayımlanacak olması nedeniyle ‘kritik’ bir öneme sahip.
      Olli Rehn'in, son dönemde gazeteci ve yazarlar hakkındaki davaların kaynağı olan Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinin değiştirilmesini veya tümüyle kaldırılmasını isteyeceği belirtiliyor.
      Hükümetin artık bir seçim dönemine girdiğini kabul eden Avrupa Birliği, Kıbrıs Rum kesimine uygulanan ‘liman yasağı’ nedeniyle Türkiye ile üyelik müzakerelerinde bir ‘kaza’nın yaşanmaması için de çıkış yolu arıyor.
      Bu noktada, özellikle Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya'nın çabaları dikkat çekiyor.
      Finlandiya, Türkiye'nin ‘liman yasağı’nı kaldırmasının karşılığında, Kıbrıs'taki Gazimağusa limanının Avrupa Birliği, kapalı Maraş bölgesinin de Birleşmiş Milletler denetiminde açılmasını öneriyor.
      Kendisi de Finlandiyalı olan Rehn'in, bu öneriyi Ankara'da gündeme getirmesi bekleniyor. Rehn'in, görüşmelerinde, askerin siyasetteki etkisinin azaltılması için atılabilecek adımları da tartışmaya açacağı ifade ediliyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:46

İLGİLİ HABERLER