Gündem
  • 15.5.2013 14:25

Reyhanlı'dan utandıran video

Reyhanlı'da incelemeler yapan Mazlum-Der korkunç iddialarla dolu rapor hazırladı. Raporda fanatik grupların dilsiz olduğu için kendisini tanıtamayan bir Türk vatandaşını Suriyeli sanıp linç ettiği belirtildi.

11 Mayıs günü Reyhanlı'da bomba yüklü iki araçla düzenlenen saldırılara ilişkin bir “Ön İnceleme Raporu” hazırlayan Mazlum-Der, saldırıların ardından “aşırı milliyetçi/ulusalcı partilere mensup fanatiklerin” ırkçı saldırıları ve linç girişimlerine dikkat çekerek uyarılarda bulundu. İlçede yaşayan  Türk, Arap ve Suriyelilerle konuşan Mazlum-Der’liler, Reyhanlı Devlet Hastanesi yetkililerden bilgi aldı.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

RAPORDA KORKUNÇ İDDİALAR

Mazlum-Der raporundaki iddialardan bazıları şöyle:

1)'Ölen Suriyelilerden birinin patlama sonrası Reyhanlıların saldırması ile linç edildiği (Ayhan Altıntaş'ın bu kişileri engellemeye çalışırken bıçaklandığı) söylenmektedir. Ancak linç edilen Suriyelinin patlama nedeniyle öldüğü şeklinde kayıtlara geçtiği iddia edilmektedir.

2) Yaralı olduğu halde korkudan hastaneye gidemeyen, evden çıkamayan bazı Suriyelilerin tedavileri gizlice gece vakitlerinde bazı gönüllüler tarafından yapılmaya çalışılmaktadır.

3) Heyetimiz olay yerine giderken, Reyhanlı girişinde bir  grup tarafından yolu kesilmiş, uzun süren ikna çabası sonucunda yola devam etmemize “izin verilmiş”, orada bulunan polisler, bu olaya seyirci kalmakla yetinmişlerdir. Geçişimizden yaklaşık yarım saat sonrasında, yolumuzun kesildiği yerde, yine aynı guruplar tarafından,  dilsiz olduğu için kendini ifade edemeyen Reyhanlılı bir Türkiye vatandaşı, Suriyeli sanılarak linç edilmeye çalışılmış, kendisini tanıyan vatandaşların araya girerek şahsın kimliğini belirtmeleri sonucu hastaneye kaldırılması mümkün olabilmiştir.

4) Yaklaşık 50 bin Suriyeli korkudan evinden çıkamamakta acil ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır. Hasta olanlar tedavi olmak için hastaneye gidememektedir.

5) Reyhanlı ve çevresinde faaliyet gösteren çok sayıda istihbarat servisleri olduğu, bunların, Suriyelilerle irtibatlı oldukları ve yönlendirdikleri belirtilmektedir. İlave olarak birçok uluslararası kuruluşun proje yürütmek gerekçesiyle bölgede istihbarat çalışması yaptığı iddia edilmektedir. Katar, Kuveyt, Arabistan, Bahreyn, Fransa, İngiltere, Hollanda, ABD, Almanya gibi ülkelerden resmi yetkililerin sık sık bölgeye geldiği ve sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri ve birçok kişi ve kişilerle görüştükleri bilinmektedir.

6) Reyhanlı’da yaşananların bir süre sonra Antakya merkezde veya Alevi vatandaşların yaşadığı Harbiye, Samandağı gibi beldelerde yaşanabileceği iddiaları çok sık dile getirilmekte hatta “her gün falanca yerde bir bomba yüklü bir araç ele geçirildi” dedikoduları özellikle sosyal medya aracılığıyla yayılmaktadır.

7) Reyhanlı’da her sokakta bir taziye çadırı kurulmuş durumdadır. Fanatik, saldırgan gruplar taziye çadırlarını ziyaret ederek propaganda yapmakta ve taraftar sayılarını her geçen dakika artırmaktadırlar. Taziye süresinin bitmesi ile intikam alınacağı bu fanatik gruplar tarafından dillendirilmektedir. Reyhanlı’da her geçen gün güçlenen aşiret destekli fanatik gruplara derhal müdahale edilmeli, böylece, Suriyeli vatandaşlar içinde bulundukları sıkıntılı bekleyişten kurtarılmalıdır.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:18

İLGİLİ HABERLER