Sağlık
  • 14.6.2007 08:53

STRESE KARŞI HAYIR DEMEYİ ÖĞRENİN

 En önemlisi de yapabileceğinizden daha fazlasını yapma sözü vermeyin ve 'hayır' demeyi öğrenin.

Eyüp Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, strese karşı önerilerde bulunarak, "Yapabileceğinizden daha fazlasını yapma sözü vermeyin, 'hayır' demeyi öğrenin. İhtiyaç duyduğunuzda arkadaşlarınızdan, ailenizden ve iş arkadaşlarınızdan yardım isteyin" dedi. Strese sebep olan konuların kontrol edilebilir ve kontrol edilemeyen sebepler olarak ikiye ayrıldığını belirten Dr. Yavuz, "Kontrolünüz altındaki strese neden olan şeylerin üstesinden gelmenin yollarını arayın. Randevularınız arasında zaman bırakın. Randevularınızı birbiri ardına gelecek veya o zaman diliminde daha fazla iş yapmanız için zaman kalacak şekilde organize etmeyin.

BOŞ SÖZLER VERMEYİN

Yapmanız gereken bir iş için zaman ayarlaması yaparken kendinize ekstra süre bırakın. Bu şekilde iş umduğunuzdan uzun sürerse veya hata yaparsanız telafi edecek zamana sahip olursunuz. Stresli işlerin organizasyonunu bir araya sıkıştırmayın. Örneğin işte yoğunsanız aynı gün arkadaşlarınızı davet etmeyin. Yapabileceğinizden daha fazlasını yapma sözü vermeyin. 'Hayır' demeyi öğrenin. İhtiyaç duyduğunuzda arkadaşlarınızdan, ailenizden ve iş arkadaşlarınızdan yardım isteyin" dedi. "Stresli olduğunuz zaman sırt ve boyun bölgenizdeki gergin kaslar baş ağrısına neden olabilir veya eşlik edebilir. Stresin etkilerini azaltmanın iki önemli yolu bulunmaktadır" diyen Dr. Yavuz, "Bunlardan biri gevşemeyi öğrenme, diğeri de fiziksel egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirmektir. Gevşemeyi öğrenmek, stresi baş ağrısına neden olmadan önce gidermenizi veya başladıktan sonra baş ağrısının yarattığı rahatsızlığı azaltmanızı sağlayabilir. Fiziksel aktivite ise enerji yakmanıza ve stresinizi atmanıza olanak verir.

NEFES VE MEDİTASYON

Stresin sağlığınızı etkilememesini sağlamak üzere rahatlama tekniklerinden yararlanın. Başvurabileceğiniz pek çok rahatlama tekniği bulunmaktadır; kaslarınızı rahatlatma, derin nefes alma ve meditasyon. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda bu üç yöntemin de stresten kurtulmayı sağladığı kanıtlanmıştır. Günde en az bir kez 15 dakika süreyle bir şekilde rahatlamaya çalışın.

BİYO GERİLİM EĞİTİMİ

Ayrıca biyo-geri bildirim eğitiminden de yararlanabilirsiniz. Vücudunuzdaki tansiyonu ölçen hassas makineler sayesinde vücudunuzun strese karşı nasıl tepki gösterdiğini öğrenebilirsiniz" diye konuştu.

RAHATLAMA YÖNTEMLERİ

Pek çok insanın strese kasılmak suretiyle tepki verdiğini ifade eden Dr. Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kaslarınızı rahatlatmak, kaslarınızın gergin olması ve rahatlamış olması durumundaki farkı hissetmenize yardımcı olur. İşte kaslarınızı rahatlatmanın kolay bir yöntemi. Uyumakta zorluk çekiyorsanız yatmadan önce de deneyebilirsiniz. Üzerinde çalışacağınız kas grupları yüzünüz, boynunuz, omuzlarınız, kollarınız, elleriniz, göğsünüz, sırtınız, karın bölgeniz, bacaklarınız ve ayaklarınız olacaktır. Başınızdan başlayarak ve ayaklarınıza doğru inerek her kas türü için şu dört adımı uygulayın; kaslarınızı sıkın, nasıl hissettiğinize dikkat edin, daha sonra kaslarınızı serbest bırakın. Nasıl hissettiğinizi düşünün. Sırtınız dik olarak oturun veya ayakta durun. Yavaş ve derin derin nefes alın. Havanın vücudunuza dolmasıyla birlikte karnınız şişecektir. Nefes alışınızı hissetmek için elinizi karnınıza koyun. İçinizi havayla doldurduktan sonra birkaç saniye süreyle nefesinizi tutun. Şimdi bir mum üflüyormuş gibi nefesi dudaklarınızın arasından verin. Nefesin vücudunuzdan dışarı çıkarken hissettiğiniz duygu üzerinde yoğunlaşın. Bu işlemi 4-5 kez tekrarlayın ve sonra da birkaç dakika sakince oturun. Artık rahatsınız.”
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:15

İLGİLİ HABERLER