Medya
  • 6.6.2007 13:34

TERCÜMAN GAZETESİ’NDEN AKLA ZİYAN SENARYO!

TERCÜMAN GAZETESİ'NİN MANŞET HABERİ:

 

MHP - CHP KOALİSYONU

 

Kulislerde dolaşan senaryo: Barzani, icraatından memnun olduğu AKP’nin sandıktan yenik çıkacağını ve seçimin galibinin CHP ile MHP olacağını fark etti, seçimi erteletmek kastıyla terör saldırılarına ağırlık verdirdi

SİYASİ partilerin aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na verdikleri gün, Tunceli Pülümür’den gelen şehit haberleri yine yürekleri yaktı. Hain saldırının arkasında ise kirli bir senaryonun yattığı iddia edildi. Senaryonun yazarı ise terör örgütünün destekçisi peşmergebaşı Mesut Barzani...

İzlediği politikalardan dolayı AKP’ye sempatiyle baktığı bilinen Barzani’nin, 22 Temmuz’da yapılacak seçimlerde bu partinin iktidarı kaybedeceğini anladığı ve Türkiye’yi sınır ötesi operasyona zorlayarak, seçimi erteletme planları yaptığı öne sürülüyor. Barzani’nin, geçtiğimiz günlerde Ankara’daki Anafartalar Çarşısı’na konulan bombanın ardından, bu kez de aday listelerinin verildiği gün Pülümür’deki jandarma karakolunu bu sebeple hedef aldırdığı ileri sürüldü.

Kulislerde yapılan değerlendirme şöyle:

“Son dönemde giderek oyları düşen AKP, terörü bahane ederek Meclis’i olağanüstü toplayacak ve sınır ötesi müdahale için tezkere çıkaracak. Operasyonla birlikte 22 Temmuz seçimleri ilerleyen bir tarihe ertelenecek. Gizliliği olmayan operasyonla birlikte teröristler bulundukları bölgeleri terk edecek. Ardından gerçekleştirilecek kanlı eylemlerle, Türkiye Cumhuriyeti’nin güvencesi Türk Silahlı Kuvvetleri başarısızmış gibi gösterilecek. Bu da, ordu ile arasında soğuk rüzgarlar esen AKP’ye puan kazandıracak. İlerleyen dönemde gerçekleştirilecek seçimlerle AKP’nin tekrar işbaşına gelmesi sağlanacak.”

Bu planın gerekçelerinden birinin de terör destekçisi DTP’nin bağımsız adaylıktan umdukları sonucu alamayacağının bilinmesi olduğu belirtiliyor.

Bu tabloda CHP-MHP koalisyonunun ağırlıklı ihtimal olması, milli değerlerin ön plana çıkmasıyla birlikte terörle mücadelenin daha etkin yapılacak olması başlıca korku noktasını oluşturuyor.

Komutanların yorumları

Peki, Barzani tandanslı bu değerlendirmelere emekli komutanlar ne diyor?

Milli Güvenlik Kurulu Eski Genel Sekreteri Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, senaryo olarak bu tip değerlendirmelerin yapılabileceğini ve her ihtimalin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Buna karşın, seçimlerin ertelenmesinin düşük bir ihtimal olduğunu savunan Kılınç Paşa, şöyle konuştu:

“Irak’taki grupların yaptıkları ortada. Türkiye’de de bazı çevrelere destek veriyorlar, onlarla istişarelerde bulunuyorlar. Ancak, gündemdeki harekat, sınırlı bir harekattır. Topyekün bir ülkeye karşı savaş açılması söz konusu değil. Teröre karşı bir harekat yapılırken, sıkıyönetim, seferberlik olmayacaksa ve operasyon oy kullanmayı etkilemeyecekse seçimler ertelenmez. Böyle bir durumda hem harekat yapılabilir hem de seçim. Dolayısıyla bugünkü ortamda seçimlere mani bir durum görünmüyor. Ancak çok kapsamlı bir operasyon olursa seçimlerin durumu tartışılabilir. Ben pek ertelenebileceğini zannetmiyorum.”

Saldırılar ortak planla yapılıyor

Emekli Korgeneral Batmaz Dandin de, Türkiye’deki terör saldırılarında ABD, Barzani ve Talabani parmağının olduğunu savundu. “ABD’nin bilgisi olmasa, bunlar bu kadar cesur davranamazlar” diyen Dandin Paşa, “Bu üçlü, Türkiye’nin sınır ötesi harekat yapma ısrarı karşısında teröristleri bilerek destekliyorlar. ‘Bakın siz içerideki teröristleri halledemiyorsunuz, sınır ötesi harekattaki aceleniz ne’ demeye getiriyorlar. Tüm bu gelişmeler karşısında hükümet zayıf kalıyor. 7 askerimiz şehit düşmüş, siyasi otoriteden tık yok” dedi.

Türk halkının, Irak’ın kuzeyindeki Kürt gruplara, özellikle Barzani ve Talabani’ye karşı sempatisinin olmadığının altını çizen Dandin Paşa, “ABD de, Barzani ve Talabani’nin yanında yer alarak kendi kredisini kaybediyor. Ancak şunu unutmasınlar; o bölgede yaşayan insanlar, kendilerine yardım edenleri sürekli arkadan vurdular. ABD de bunun acısını yaşar ama o zamana kadar zararını Türk halkı çeker. Bu noktada Türk hükümeti politikalarını gözden geçirmeli. Diplomasi incelik ister. Kabadayılıkla yapılan diplomasi sonuç vermez” diye konuştu. Dandin Paşa’ya göre, sınır ötesi operasyon gündeme gelse de seçimler ertelenmez.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:20

İLGİLİ HABERLER