Ekonomi
  • 1.4.2006 06:07

TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDA YENİDEN SEBZE - MEYVE KRİZİ!..

Rus gazetelerinde Türkiye'den gelen bazı ürünlerde insan sağlığına zararlı kimyasallar tespit edildiği ve yasak konulacağı haberi yer alınca Tarım Bakanlığı alarma geçti.

Türkiye ile Rusya arasında yaş sebze-meyve krizi yine kapıya dayandı. Önceki gün Rus gazetelerinde çıkan bir haberde, Türkiye'den alınan bazı ürünlerde insan sağlığını tehdit edecek kadar yüksek oranda gübre olduğu gerekçesiyle meyve sebze ithalatının durdurulacağı öne sürüldü. Konuyu gazetelerden öğrenen Tarım Bakanlığı ise alarma geçerek, Rus yetkililerle temasa geçmeye hazırlanıyor. Rusya geçen yıl da mayıs başında 'Akdeniz sineği, ambalaj hatası ve kalite bozukluğu gibi nedenler öne sürerek, yaş meyve sebze ithalatını durdurmuştu. Yaklaşık üç aylık bir sürenin ardından konuyu Rusya Devlet BaşkanıVladimir Putin'e götüren Başbakan Tayyip Erdoğan'ın girişimleri sayesinde Türkiye'ye kapılar açılabilmişti. Türkrus internet sitesinde yer alan habere göre, önceki gün Rusya Federasyonu Veterinerlik ve Bitki Karantina Federal Servisi Başkanı bir açıklama yaparak, bazı ürünlerde insan sağlığını tehdit edecek kadar yüksek oranda gübre bulunduğu gerekçesiyle Türkiye'den ithalatın durdurulabileceğini söyledi. Rossiskaya Gazeta'ya göre Rus resmi makamları özellikle liman, mandalina, domates ve kabakta, 'triademifon ve parationmetil' adlı kimyasalları tespit etti. Gazetedeki haberde konun güncel ve acil olduğu vurgulanırken, Türkiye ve Mısır'ın resmi kurumları ile ilgili görüşmeler yapılacağı bildirildi.

BAKANLIK ALARMDA
Rus basının gündemine oturan bu gelişmelerin ardından görüştüğümüz Tarım Bakanlığı yetkilileri ise henüz kendilerine ulaşmış resmi bir girişimin bulunmadığını belirterek, "Bizler de Rus gazetelerde çıkanları öğrendik. Bakanlık olarak herhangi bir yasak gelmemesi için çalışmalarımıza şimdiden başladık" değerlendirmesinde bulundular. Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı meyve sebze ihracatı son yıllarda ciddi bir gelişme gösteriyor. 2003'te 185 milyon dolar olan bu rakam 2004'te 270 milyon dolara ulaşmıştı. Geçen yıl ise Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı meyve sebze ihracatı 320 milyon doları aşmıştı.

/SABAH

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:34

İLGİLİ HABERLER