Medya
  • 20.1.2019 01:03

YouTube'da yeni dönem

Dünyanın her yerinde, her yaştan milyonlarca insanı videolarla birbirine bağlayan YouTube, 'tehlikeli olabilecek' şaka videolarını sansürleyip engellemeye başladı. "YouTuber'lar örnek olmasa da olur" düşüncesi, YouTube tarafından bile benimsenmiyor artık.

Her yaştan milyonlarca insan

Her yaştan milyonlarca insan

Dünyanın her yerinden izlenen ve sınırsız içeriği bulunan bir televizyon... YouTube'u böyle tanımlamak yanlış olmaz sanki. Her yaş aralığından hayal bile edemeyeceğiniz sayıda insan, Youtube ile bilgiye de eğlenceye de müziğe de ulaşıyor. Peki ama, böyle bir platformun hiçbir şekilde sorumluluk almaması mümkün olabilir mi? Bu platforma içerik üretenlerin sorumluluktan kaçması mümkün mü?

Herkes bir şeyler üretiyor

Herkes bir şeyler üretiyor

Yedi yaşındaki çocuk da 90 yaşındaki nine de YouTube'dan bir şeyler izleyebileceği gibi platform için içerik de üretebiliyor. Bu kadar geçişken bir platformun kronik sorunları olmayacağını düşünemezsiniz elbette. YouTube'un kronik sorunu ise 'örnek teşkil edebilecek' içeriklerin izlenme kaygısı nedeniyle kalitesiz ve örnek alınmaması gereken bir şekilde üretilmesi. Yani, kötü örnek olunması...

Üretilen içerikler uçsuz

Üretilen içerikler uçsuz

Başı ve sonu olmayan bir okyanusa dönüşen YouTube, artık kontrol edilebilir boyutta değil. Ancak, belli başlı kurallar konularak bir şeylerin önüne geçilebilir. Nitekim yönetim de bunu düşünüyor olacak ki, yapılan tüm düzenlemeler içeriklerin toplumsal zarar vermesini önleyebilecek algoritmik çalışmalardan oluşuyor.

Örnek alan kullanıcı azımsanamaz

Örnek alan kullanıcı azımsanamaz

Youtuber'ları örnek alan kullanıcıların sayısı asla azımsanamaz. Çocuklar ve gençler için 'yeni televizyon' olan YouTube, izlenen, takip edilen, örnek alınan onlarca kişinin kullandığı bir platform. Bu yönüyle, epey de riskli. Herkesin içerik üretebildiği ve herkesin örnek olabildiği bir noktada, işlerin çığrından çıkmaması mümkün mü yahu? Youtuberlar onları izleyen çocukları izlemeden hareket edebilir mi sahiden?

Tuhaf şaka videoları

Tuhaf şaka videoları

Çocukları ve gençleri hedefleyen videolar, ekstra bir hassasiyetle üretilmeliyken, yapılan 'şaka' ve 'challenge' (meydan okuma) videolarında görüyoruz ki aslında her şey izlenme için hiçe sayılıyor. Youtuberların yaptığı şeyleri çocuklar örnek alıp kendileri de deniyor. Eh, hâl böyle olunca YouTube da bu duruma karşı harekete geçti sonunda. Bu tuhaf ve tehlikeli olan şaka videoları artık platform üzerinde engellenecek.

YouTuber'lar da dikkatli olmalı

YouTuber'lar da dikkatli olmalı

Youtuberlar 'örnek teşkil etmek' zorunda değil, fakat örnek alındığını düşünmek zorunda. Bu sorumlulukla hareket etmeleri, herkesin yararına olur elbette. Özgürlüğü temel alan platformun yeni yeni kurallar koymasına neden olacak kadar çılgınlık yapmanın anlamı yok. İzlenmek için kimsenin canını tehlikeye atmanın gerçekten anlamı yok. 

 

 

Güncellenme Tarihi : 20.1.2019 03:59

İLGİLİ HABERLER