İSTANBUL - İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın (İKSV) düzenlediği ''22. Uluslararası İstanbul Film Festivali'', Emek Sineması'nda düzenlenen törenle başladı.
Törende konuşan Kültür Bakanı Erkan Mumcu, burada bulunmanın kendisi için çok heyecan verici olduğunu dile getirerek, yıllar önce festivalin film biletlerini almak için gişelerde bekleyen bir öğrenci olduğunu söyledi.
İKSV Başkanı Şakir Eczacıbaşı da günlerdir savaşın etki ve korkuları içinde yaşanıldığını belirterek, ''Bu yılki festivali, komşumuz Irak'ta öldürülen onca insanın yanı sıra yağmalanan, parçalanan binlerce yıllık kültür varlıklarını izleyerek açıyoruz'' dedi.
Festivalin ''2003 Sinema Onur Ödülü''nün belge filmciliğinin büyük ustası Estela Bravo'ya verileceğini açıklayan Eczacıbaşı, Bravo'nun filmlerinde Küba'dan Amerika'ya göçen ailelerin öyküsünü, Şili, Arjantin ve Güney Afrika'da insanların karşılaştığı şiddet, işkence ve acımasızlığı yalın bir biçimde anlattığını söyledi.
Festivalin açılış töreninde, Türk sinemasının gelişmesine katkıda bulunanlara ''Onur Ödülü'' verildi.
''Kapıcılar Kralı'', ''Sürü'' ve ''Güle Güle'' gibi filmleriyle sinema sanatına katkıda bulunduğu için ödüle değer görülen yönetmen Zeki Ökten'in ödülünü eşi Güler Ökten, Atıf Yılmaz'ın elinden aldı.
''Yılanların Öcü'' ve ''Keşanlı Ali Destanı'' gibi filmlerde unutulmaz bir performans gösteren Fikret Hakan'a ödülü, sanatçı Başak Köklükaya tarafından verildi.
''Tamirci Parçası'' ve ''Beyaz Güller'' filmleriyle dikkati çeken Filiz Akın'a ödülünü Rutkay Aziz sunarken, tonmayster Necip Sarıcı'nın ödülünü ise Pelin Batu verdi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:47