AK PARTİ HAKKINDAKİ KAPATMA DAVASI... ''BAŞSAVCI MECLİSE VE YASAMA ORGANINA SAYGISIZLIK YAPMIŞTIR''
DEVLET ARIK
ANKARA- Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) yöneticileri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun ihtar kararının gereğini Siyasi Partiler Kanunu'na (SPK) göre yerine getirmediği gerekçesiyle AK Parti hakkında açtığı kapatma davası çerçevesinde sözlü savunma yaptı.
AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Dengir Mir Mehmet Fırat ve Hayati Yazıcı, saat 14.00'te Anayasa Mahkemesi'ne gelerek sözlü savunma yaptılar. 11 kişilik Yüksek Mahkeme heyeti önünde yaklaşık 20 dakika süreyle sözlü savunma yapan Fırat ve Yazıcı, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Fırat, Başsavcı Kanadoğlu'nun geçtiğimiz günlerde mahkeme heyeti önünde yaptığı sözlü açıklamada 'Recep Tayyip Erdoğan'ın mahkumiyeti davalı partinin çoğunluğunu oluşturduğu yasama organı tarafından kapsam dışına çıkarılmıştır' şeklinde ifade kullandığını hatırlatarak, bunu TBMM'ye ve yasama organına karşı yapılmış bir saygısızlık olarak gördüklerini kaydetti. TBMM'nin hiç kimsenin temsilcisi olmadığını belirten Fırat, "Meclis'in tek temsil ettiği şey, milli iradedir, halktır, millettir. Mahkeme heyeti önünde Başsavcı'nın bu açıklamalarını reddettik" dedi. Özgürlükler yüzyılı olan bu yüzyılda siyasi partilerin mahkemeler aracılığıyla kapatılmasına artık son verilmesini istediklerini anlatan Fırat, Türk siyasi tarihinin siyasi partiler mezarlığı haline getirilmesinden kurtarılması gerektiğini vurguladıklarını söyledi.
"Partileri millet kurar, millet kapatır" diyen Fırat, bunun en güzel örneğinin de 3 Kasım seçimleri olduğuna dikkat çekti. Fırat, 4 Kasım'da milletin, daha önce iktidar yaptığı siyasi partileri bir yönüyle kapattığını ifade etti. AK Parti'nin yapmış olduğu yasal değişikliklerle sözkonusu sürecin artık sona ermesi gerektiğini vurgulayan Fırat, bundan sonra da bu tür değişikliklerin gerekmesi durumunda her türlü yasal işlemi yapacaklarını kaydetti.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ise Erdoğan hakkındaki mahkumiyetin Anayasa'da ve yasalarda yapılan değişikliklerle ortadan kalktığını hatırlatarak, sözkonusu değişikliklerle birlikte Erdoğan'ın milletvekili seçilmesinin önünde hiçbir engel kalmadığını açıkladı. Yazıcı, "Davanın konusu ortadan kalktığından tümüyle reddedilmelidir" diye konuştu.
Gazetecilerin sorusu üzerine Kanadoğlu'nun AK Parti'nin Hazine yardımından yoksun bırakılması yönündeki talebini değerlendiren Yazıcı, bunun büyük bir çelişki olduğunu söyledi. Kanadoğlu'nun SPK'nın 109. maddesindeki değişikliği nazara alarak böyle bir yaklaşım sergilediğini belirten Yazıcı, "Herhangi bir yaptırım uygulanmasının hukuksal hiçbir dayanağı yoktur" şeklinde konuştu. Fırat da, Kanadoğlu'nun 'Erdoğan'ın işlediği suç o dönemde suçtu. Yasa değişikliklerinin ardından o suça uygun bir ceza verilmeliydi' yönündeki ifadelerinin hatırlatılması üzerine, insan hak ve özgürlüklerinde getirilmiş olan genişlemelerin hiçbir zaman durdurulamayacağını ve ötelenemeyeceğini bildirdi. İnsan hak ve özgürlüklerindeki bütün lehe olan gelişmelerin geriye doğru da yürüyebileceğine işaret eden Fırat, bunun en açık örneklerinden birisinin Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) 'sanık lehine olan hükümler geriye doğru yürür' ifadesinin olduğunu söyledi. Fırat, Başsavcı Kanadoğlu'nun bu sözlerinin yapılan yasal değişiklikleri gözardı etmek anlamına geldiğini belirterek, bundan üzüntü duyduklarını dile getirdi. AK Parti hakkında açılan kapatma davasının bundan sonraki sürecinde, dava raportörünün rapor hazırlaması beklenecek. Raportörün raporunu hazırlamasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin raporu, tüm mahkeme üyelerine dağıtacak. Dava, Bumin'in belirleyeceği bir tarihte esastan görüşülmeye başlanacak.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:43