
'ALTIN PORTAKAL İÇİN PORTAKALLARIN GÖRÜNMESİ LAZIM!..'
Filminin Altın Portakal Film Festivali’ne seçilmemesini eleştiren yönetmen Gani Şavata, sevişme sahneleri olmadığı için kabul edilmediğini ileri sürdü. Tuğba Özay da "Portakalların görünmesi lazımdı herhalde" dedi.
Kanaltürk’teki ’Orada Neler Oluyor? programına konuk olan yönetmen Gani Şavata, Tuğba Özay’ ve Yalçın Dümer’in başrolünde oynadığı "Saddam’ın Askerleri Kara Güneş" filminin Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne seçilmemesine tepki verdi.
Filmin şiddet sahnelerinin çok fazla olması nedeniyle seçilmediğini söyleyen Gani Şavata, "Benim filmim bir sanat filmidir. Gerçeklerden yola çıktık... Dizilere bakın, kan gölündeyiz. Bazı dizilerde bir günde 10 kişi kesilip biçiliyor" diye konuştu.
Filminde sevişme sahnesi olmadığı için seçilmediğini ima eden Gani Şavata, Nuri Bilge Ceylan’ın ’Uzak’ filmini eleştirerek "Evvelki sene bir vatandaş bir fındık attı. Aynı sahnede 10 dakika tek kamerayla bir sevişme görüntüsü vardı. O film bayağı popüler oldu ve ödüller aldı. Aslında bence o güzel bir fındık reklamıydı ama nedense sahip çıkmadı fındık tüccarları. Fındık emekçileri buna karşı olduğu için... Başka sahneleri yoktu zaten" diye konuştu.
Programa telefonla katılan Tuğba Özay, yurtdışında olduğu için konuyla ilgili detaylı bilgisi olmadığını söyleyerek "Portakalların görünmesi gerekiyordu herhalde. Bu kadar basite indirgemek istemiyorum ama bu filmin seçilmemesinin altında çok da iyi düşünceler beslemiyorum. Her sene zaten Altın Portakal’la ilgili spekülatif haberler çıkıyor... Bu filmin Altın Portakal’a seçilmemesi çok saçma" diye konuştu.
"Bu işler biraz da al gülüm ver gülüm" ifadesini kullanan Tuğba Özay, "Atilla Dorsay gibi önemli bir insanın ’Bu filmde çok fazla şiddet var’ diye bahane göstermesi bana çok anlamsız geldi... Biz Irak’ta yaşanan sorunları ele aldık... Bu filmde pornografik hiç bir görüntü yok" dedi. Özay, filminin yurtdışındaki festivallere katılacağını ve ödül alacağına inandığını söyleyerek dizilerdeki şiddet sahnelerine dikkat çekti.
Festivalin ön jürisinde bulunan Sinema Eleştirmeni Atilla Dorsay da programa telefonla katılarak "Üzerinde durulacak kadar oyunculuk yoktu o filmde. Film bence yarışmaya katılacak kadar iyi film değildi... Aşırı bir şiddet kullanımı var. O kadar fazla kullanılmış ki bütün gerçeklik duygusu yok oluyor... Mutlaka kendi değerini bulacaktır ama benim ve diğer jüri üyelerinin hoşuna giden bir film değildi" ifadesini kullandı.
KAYNAK: TELEVİZYONGAZETESİ