BAKAN GÜLER: "ELEKTRİK FİYATLARININ DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN MUHATAPLARIMIZDAN JEST BEKLİYORUZ"
ZAFER ÇAKMAK
ANKARA- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik fiyatlarının aşağı çekilmesi için bazı görüşmeler yapacaklarını ve şirketlerden jest beklediklerini ifade etti.
Bakan Güler, bazı enerji projelerine öncelik vereceklerini, bazılarını ise durdurmak ya da yavaşlatmak zorunda kalacaklarını açıkladı. İNTES'in Sheraton Oteli'nde düzenlediği 'Çözüm Arama' Konferansı'nın açış konuşmasını yapan İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, tarım ve enerji yatırımları konusunda bir sunum yaptı. Tarım ve enerjinin bazı noktalarda içiçe olduğunu söyleyen Koçoğlu, son dönemde hep enerjiye önem verildiğini, tarımın ihmal edildiğini belirtti. Türkiye'de şu anda 2.5 milyon hektar alanın sulandığını hatırlatan Koçoğlu, 6 milyon hektar alanın ise proje kapsamında olduğunu ifade etti. Tarıma doğrudan destek politikalarından vazgeçilmesi gerektiğini kaydeden Koçoğlu, tarım projelerinin hızlandırılması ve istihdam olanaklarının sağlanmasının, tersine göçü hızlandıracağını vurguladı. Tarım alanındaki öncelikli projelerin iki üç yıl içinde tamamlanmasının önemine değinen Koçoğlu, mevcut kredili projelerin bütçe sorunlarının Bütçe Kanunu'nda giderilmesini istedi. Bütçe imkanlarıyla gerçekleştirilen 148 projeden sadece 3'ünün 2003 yılında tamamlanacağına dikkat çeken Koçoğlu, geriye kalan 145 projeye ise çok düşük bir ödenek ayrıldığını söyledi. Hükümet'in, devam eden bazı projeleri durduracağı yönünde duyumlar aldıklarını söyleyen Koçoğlu, bunun büyük sakıncalar doğurabileceği uyarısında bulundu.
KOÇOĞLU: "ENERJİ ÜRETİMİNDE ÖZKAYNAĞIMIZ OLAN SUYU KULLANMALIYIZ"
Türkiye'nin hidroelektrik enerji potansiyelinin yalnızca yüzde 35'ini kullandığına işaret eden Koçoğlu, yapımı süren santrallerin tamamlanması halinde mevcut potansiyelin yüzde 43'ünün kullanılıyor olacağını söyledi. Türkiye'nin artık kendi özkaynağı olan suya dayalı elektrik üretmesi gerektiğini vurgulayan Koçoğlu, hidroelektrik santrallerden elde edilen gelirin, yatırım maliyetini kısa sürede karşıladığına dikkat çekti.
GÜLER: "YATIRIMLARI BİR PARÇA ŞİŞİRİLMİŞ BULDUK"
Koçoğlu'nun ardından kürsüye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, partisinin seçim öncesi vaatlerinden birisinin de enerji fiyatlarının düşürülmesi olduğunu hatırlattı. İşbaşına gelir gelmez önceliği bu konuya verdiklerini ifade eden Güler, üretimin önündeki en büyük engelin, enerji maliyetlerinin yüksekliği olduğunu söyledi. Enerjinin, hem girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı hem de yatırımların bir parça şişirilmiş olması nedeniyle yüksek olduğunu ifade eden Güler, "Yatırımları şişkin halde bulduk. Bunun ceremesini halk, hepimiz pahalı enerji olarak ödüyoruz. Bunu mutlaka normal seviyesine çekmemiz gerekiyor" dedi. Türkiye'nin enerji sektöründe dışa bağımlı olduğuna da işaret eden Güler, enerji konusundaki dışa bağımlılığın, Türkiye'nin milli güvenliğini bile tehdit ettiğini ifade etti. Türkiye'nin enerji alanında yüzde 80'e varan dışa bağımlılığı bulunduğunu kaydeden Güler, bunun çok tehlikeli bir gelişme olduğunu vurguladı.
AB ülkelerinde enerjinin çeşitlendirilmesi bakımından 5 ayrı dengeli yapının bulunduğuna dikkat çeken Güler, Türkiye'de ise yumurtaların tümünün bir sepete konulduğunu söyledi. Enerji Bakanı olarak yerli kaynaklar konusunda taraf olduğunu ifade eden Güler, Türkiye'nin suyunu kullanacağını belirterek hidro elektrik santrallere özel önem verdiklerini anlattı. Güler, önümüzdeki 20 yılda 1.5 milyar Dolarlık yatırım yapılması halinde su açısından Türkiye'nin, kaynaklarını kullanmış olacağını söyledi. Rüzgar enerjisi, jeotermal ve borun yaygın kullanımı için gerekli çalışmaların yapılacağını da kaydeden Bakan Güler, çok uygun şartlarda temin etmek kaydıyla doğalgazı da ihmal etmeyeceklerini vurguladı. Türkiye'nin şu anda aldığı 16 milyar metreküp olarak doğalgazın 11 milyar metreküpünü elektrikte kullandığına değinen Güler, elektrikte kullanılan doğalgazın yüzde 22-23'ünün ise yolda kaybedildiğini anlattı. Güler, "Böyle bir tabloda sağlıklı bir kalkınma sağlanamaz" diye konuştu.
"CİDDİ BİR ENERJİ BALANSINI KURMAMIZ GEREKİYOR"
Türkiye'nin ciddi bir enerji balansını kurması gerektiğini vurgulayan Güler, bunu yaparken de pahalı üretimden kaçacaklarını ifade etti. Güler şunları söyledi: "Şu ana kadar bunu yapan bazı kişilere ve sektöre emeği geçenlere teşekkür ederek onlardan bazı jestleri bekleyeceğiz. Bu jestleri yaptıkları takdirde onlarla uzun vadeli ilişkilerimizi sürdürmeyi de hedefliyoruz. Bunun için yakında bazı görüşmeleri yapacağız. Ticaretin bir kuralı vardır. Uzun vadeli ticari ilişkilerde her iki tarafın da kazanması lazım. Mutlaka burada bir düzenleme yahmamız gerekiyor. Bu rızayla olacak birşey, zorlamayla olacak birşey değil. Bu karşılıklı jesti de muhataplarımızdan bekliyoruz." Bugüne kadar Türkiye'nin hep enerji köprüsü olduğundan bahsedildiğine işaret eden Güler, bunun doğru olduğunu ancak Hükümet olarak bunun yanında doğalgaz ve petrolde aramaya da ağırlık vereceklerini ifade etti. Güler aramaların yalnız karada değil denizlerde de gerçekleştirileceğini açıkladı. 'Kaleye ne kadar şu çekerseniz o kadar gol atarsınız' şeklinde bir benzetme yapan Bakan Güler, kaleye şut atmaya devam edeceklerini ifade etti. Güler, iktidar-muhalefet işbirliğiyle bazı şeyleri başaracaklarına dikkat çekerek, CHP gibi bir muhalefetle birlikte olmayı zenginlik olarak gördüklerini ifade etti. Güler, milli meselelerde CHP'lileri takım arkadaşı olarak gördüklerini anlattı. Hükümet'in tarımla ilgili de ciddi projeleri bulunduğunu vurgulayan Güler, batlerini ifade eden Güler, üretişka konuların önplana çıkması dolayısıyla bu projeleri bugüne kadar öne çıkartamadıklarını anlattı. Güler, bu konudaki hayvancılığı da kapsayan adımlarır önümüzdeki günlerde atılacağını söyledi. Türkiye'nin AB'yi girmek için kişi başına en azından 5-6 bin kilowatsaat elektrik tüketmesi gerektiğini belirten Güler, Türkiye'de kişi başına bin 600 kilowatsaat elektrik üretildiğine dikkat çekti. Yatırımlardan ve açık oynamaktan yana bir kişi olduğunu kaydeden Güler, bugüne kadar doğru olarak yapılan işlerin devam edeceğini, yanlışları ise düzelteceklerini söyledi. Türkiye'nin teknoloji üreten bir ülke olmak zorunda olduğunu vurgulayan Güler, Türk mühendisinin son dönemde minimum noktasını yaşadığını, özellikle AR-GE'ye yönelik faaliyetlerle bunu değiştirmek zorunda olduklarını söyledi.
"BAZI PROJELER DURDURULACAK"
Yatırım maliyetlerinin yanı sıra gecikme maliyetlerinin de Türkiye'yi önemli ölçüde zarara uğrattığını anlatan Güler, bunu önleyeceklerini ifade etti. Türkiye'de büyük bir yatırım stoğu bulunduğuna işaret eden Güler, kaynakları verimli kullanmak adına bir tercih kullanmak durumunda olduklarını kaydetti. Güler, bu çerçevede bazı projelere öncelik vereceklerini, bazıları ise durdurma ya da yavaşlatma yoluna gideceklerini söyledi. Bu yolla, sürdürülen projelerde canlanma sağlanacağını kaydeden Güler, bütçe çalışmaları kapsamında faiz dışı fazla hedefinin gerçekleşmesine verdikleri önemin de bunda etkili olduğunu söyledi. Özelleştirmeden çok şey beklediklerini ifade eden Güler, özelleştirmede bu yıl dönüm noktası olacağını vurguladı. Güler, "Burada başarılı olursak elde edilecek geliri durdurulan yatırımlara aktarabiliriz. Yeni kaynaklar oluştuğunda bu yatırıma dönüştürülecek" şeklinde konuştu. Enerjide kayıp kaçak oranında da son dönemde önemli yükseliş yaşandığına işaret eden Güler, bunu ortadan kaldırmak için çalıştıklarını da söyledi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:11