Gündem
  • 7.4.2006 13:51

BAKANLIKTAN İNTERNETTE KORSAN UYARISI

DURMUŞ ALİ KILINÇ
AYDIN - Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından vatandaşlar korsan yayınlara karşı uyarılarak, korsandan sağlanan gelirin yasadışı örgütlerin finansman kaynağını oluşturduğu belirtildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın resmi internet sitesi olan www.kultur.gov.tr'de yapılan açıklamada, korsan yayınlar nedeniyle devletin trilyonlarca lira vergi kaybı olduğu belirtilerek, korsandan gelen yüksek miktardaki paranın organize suç örgütlerine gittiği ve yasadışı işlerin finansmanında kullanıldığı kaydedildi. Korsanın önlenememesinin yabancı sermaye yatırımı önündeki en büyük engellerden biri olduğu ifade edilen sitede, "Eser sahipleri, yaratıcı emeklerinin karşılığını alamadığı için 'yaratıcılık' engellenmektedir. Uluslararası platformda saygınlığımızı zedelemesi yanında çeşitli müeyyidelerle karşılaşılmaktadır. Bilgi toplumu ekonomisinin yarattığı yeni üretim şekli, bilgiye dayalı katma değeri yüksek ürünlerden oluşmaktadır ki, bunların tamamı 'fikri haklar' korumasına muhtaçtır. Bu koruma sağlanamadığında, ülkemizin tarım, sanayi toplumu ekonomisi çerçevesindeki üretimi değişmeyecek ve ihracat açığımız gün geçtikçe artacaktır" denildi.
Müzik sektöründeki korsan CD ve kasetle ilgili istatistiki bilgilere de yer verilen sitede, "1999 yılında 510 milyon adet korsan CD üretilirken, bu rakam bugün yaklaşık 1.1 milyar adede ulaşmıştır. Bu rakam, dünyada satılan her 3 CD'den birinin korsan olması demektir. Müzik sektörünün korsan sebebiyle yıllık kaybı 4.6 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır. Türkiye'deki müzik eserlerinde korsan kullanım oranının ortalama olarak yüzde 70'ler seviyesinde olduğu tahmin edilmektedir. Korsan üretimin yüzde 70 oranında yurtiçinde yapıldığı; geri kalanının ise yasa dışı yollarla yurda sokulduğu tahmin edilmektedir. Korsanın ulaşmış olduğu seviye sebebiyle müzik sektörünün yıllık cirosu 1991 yılında 200 milyonken, bugün 50 milyon dolar seviyesine düşmüştür. Müzik sektöründe korsan sebebiyle devletin vergi kaybının 37 trilyon olduğu tahmin edilmektedir. Yayıncılık sektöründe ise durum müzik sektöründen pek farklı değildir. Türkiye'de yayıncılık sektöründeki korsan oranı yüzde 60 civarında tahmin edilmektedir ki; bu oran yaklaşık 300 trilyonluk bir korsan pazarı olduğunu göstermektedir. Yayıncılık sektöründeki korsan oranlarında da çeşitli tahminler olmakla beraber; en fazla korsan üretimin kültür yayınları ile ithal kitap pazarında olduğu tahmin edilmektedir. Sırf bu iki alandaki toplam kayıp 80 trilyonu bulmaktadır. Korsanın ikinci yüksek olduğu alan ders kitaplarıdır. Bu alandaki korsan pazarı da 50 trilyon olarak tahmin edilmektedir" ifadelerine yer verildi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 08:37

İLGİLİ HABERLER