BÜLENT AYDEMİR
ANKARA- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Erdemir Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'na atanan kardeşi Abdullah Şener'i, "Kardeşim sıkı bir müfettiştir" sözleriyle savundu.
Bakanlar Kurulu toplantısı sonunda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Bakan Şener, 'Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin Irak konusundaki gelişmelerin ekonomiye etkileri konusunda bir değerlendirmesi oldu mu?' sorusu üzerine, "Hangi konuya hangi boyutuyla yaklaşırsanız yaklaşın olağanüstü bir olay meydana gelirse ne olacağıyla ilgili sorular basın tarafından yöneltilmektedir. Ancak belirtmem gereken nokta şudur: Bu durum sorulmamıştır, gerek görülmemiştir. Biz koşullar ne olursa olsun ekonomik hedefimizi gerçekleştirme kararı içerisinde bulunan bir iktidarız ve ortaya çıkabilecek her sonuçla ilgili olarak mekanizmanın kendi içinde dengeleri vardır" dedi.
TARIM SEKTÖRÜ
Şener, kamu yönetimi reformunun içeriğinin sorulması üzerine, özellikle piyasalardaki gelişmelerin kamu yönetimi anlayışından etkilendiğini, bürokratik işlemlerin yoğunluğunun piyasadaki işleri aksattığını, vatandaşların işlemlerini etkilediğini, dolayısıyla çok yönlü ve çok boyutlu çalışmaları içerdiğini söyledi. Şener, tarım sektörüne yapılacak desteğe ilişkin finansman sorununun çözümlenip çözümlenmediğinin sorulması üzerine, Tarım Bakanlığı'nın şimdiye kadar yapılan uygulamaları değerlendirerek, aksayan yönlerini tespit ettiğini ve bu uygulamaların birlikte ele alınması suretiyle yeni bir politika belirleneceğini ifade etti. Şener, tarımın daha güçlü ve üretim artışı sağlayacak şekilde desteklenmesi gerektiğini sonucuna ulaşıldığını, üretim açığı bulunan ürünlere yönelik olarak konunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
"REKABET VE TOLERANS"
Şener, 'Hükümet kurulduğu günlerde AK Parti Lideri Tayyip Erdoğan bürokrasiye yönelik ağır eleştirilerde bulunmuştu. Kamu yönetimi reformu bürokraside köklü değişiklikler yapılacağı anlamına mı geliyor?' sorusu üzerine, "Gelişmiş ülkelerde kurumsal yapılar, bir yandan rekabete elverişli yapılardır, bir yandan da toleransı içeren yapılardır. Gerek kamu kesiminden ve bürokrasiden kaynaklanan yapılar, gerekse kamu merkezli olmayan kurumsal yapılar rekabet ortamını engelliyorsa, uluslararası korkunç bir rekabet ortamında yaşayan Türkiye'nin rekabet edebilirlik gücünü engelleyen, zayıflatan boyutlar taşıyor demektir. Bunun ortadan kaldırılması lazım. Diğer taraftan kamu yönetiminin kendi iç işleyişinde de sağlıklı bilgi üretiminin ortaya çıkması lazım. Bürokratik formalitelerin işlerin yapılmasını ve bilgi üretimini, karar alma süreçlerini geciktirmesini engellemek lazım" ifadelerini kullandı.
"KARDEŞİM SIKI BİR MÜFETTİŞ"
Şener, 'Özelleştirme kapsamında bulunan Erdemir Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı'na kardeşiniz Abdullah Şener'in atanması, hükümetin reform politikalarıyla çelişmiyor mu?' sorusuna da, "Bildiğiniz gibi Erdemir, yüzde 51'i özelleştirilmiş bir kuruluştur. Buradaki Yönetim Kurulu değişikliği Genel Kurul'da oluşmaktadır. Genel Kurul, 9 kişilik yönetim kurulunu ve 2 denetçiyi belirlemiştir. Yönetim Kurulu kendi arasında genel müdürü ve yönetim kurulu başkanını seçmiştir. Bu 9 kişilik yönetim kurulu içerisinde elbette teftiş kabiliyeti olan, denetim kabiliyeti olan bir ismin bulunması gerekir. Bu genel kurulun takdirleri içerisindedir. Bahsettiğiniz isim de Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu, müfettiş kimliğine sahip ve TÜGSAŞ'ta Teftiş Kurulu Başkanı'dır. Dolayısıyla sıkı bir müfettişin burada bulunması, genel kurul kararıyla ihtiyaç olarak belirlenmiştir ve böyle bir tercih yapılmıştır" karşılığını verdi.
AKÇAKOCA'NIN SÖZLERİ
Şener, 'BDDK Başkanı Engin Akçakoca Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun Hazine'ye olan borçlarının tasfiye edileceğini söyledi. Bu kararı kamu vicdanı açısından değerlendirir misiniz?' sorusuna üzerine şunları söyledi: "Kurumlar, Bakanlar Kurulu dahil, kendi görev ve yetki alanları içerisinde çalışırlar ve bu çalışmalarını eğer başka bir yerde karara ulaşması gerekiyorsa o mercilerde de savunurlar. Bu bahsettiğiniz konu çerçevesinde belli bir çalışma, yapılan açıklama çerçevesinde BDDK'da mevcut olabilir, ama bu çalışmaların değerlendirilmesi lazım. Nihai yapıya ulaşmış bir durum olarak görülmemesi gerekir." Şener, enflasyon hedeflemesi uygulamasına geçilmesinin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, yüzde 20 olan 2003 yılı enflasyon hedefinde bir değişiklik olmadığını, para politikası araçlarının nasıl uygulanacağına ilişkin ayrıntıların Merkez Bankası'ndan öğrenilmesi gerektiğini kaydetti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:09