KAYNAK : Haber Vitrini
Varşova'da AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Verheugen ile görüşen CHP lideri Baykal şöyle dedi: 'Verheugen'in kafasında AK Parti ile ilgili sorular var. Kendisini bu konuda rahatlatmaya çalıştım...'
AVRUPA Sosyalistleri Partisi (PES) Konsey Toplantısı'na katılan CHP lideri Baykal, İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile yapacağı görüşmenin öncesinde AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Verheugen'le kısa bir görüşme yaptı.
Bu görüşmenin ardından Türk gazetecilere bilgi veren CHP lideri Baykal, Verheugen'i özellikle AKP konusunda rahatlatmaya çalıştığını ifade etti. Baykal, bir gazetecinin, 'Verheugen'in AKP iktidarına yönelik bir endişesi mi var?' sorusuna, 'Kafasında sorular var. Onu bu konuda rahatlatmaya çalıştım. Bu konulara sorumlu yaklaşmak lazım. AKP'nin ılımlı ve muhafazakar bir parti olma çabalarına destek olacağımızı söyledim. Sonuçları esas almak lazım. Biz Türkiye'de böyle yapıyoruz' cevabını verdi. Baykal Verheugen'in sık sık görüşme talebinde olduğunu vurgulayarak, kısa bir zaman sonra Brüksel'de Tayyip Erdoğan'la Verheugen'in bir görüşme yapacağını da kaydetti.
İKİ KEZ FIRSAT KAÇTI
AB'ye üyelik için başvuru yapan ve müzakere tarihi alan Avrupa'nın önde gelen ülkelerin liderleriyle aynı masayı paylaşan Baykal, Türkiye'nin Kopenhag kriterlerine uygun adım attığını ifade ederek, şöyle konuştu: 'Türkiye, AB'ye girme konusunda iki defa fırsat kaçırdı. Bu fırsatları kaçırmasa, Yunanistan'la birlikte şu an AB üyesi olacaktık. Oysa şimdi durum karışık bir hale geldi. Türkiye, çıkardığı uyum yasalarıyla, yapısal reformlarla AB üyeliğine uygun bir hale gelmiştir. Türkiye, 40 yıldan beri AB'ye girmeye çalışmaktadır. Ancak, liderler yeterli riski almadılar ve bu fırsat kaçtı.'
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:40