Gündem
  • 7.10.2008 16:49

BAYKAL: HÜKÜMET TERÖRÜN BOYUTUNU ANLAYAMAMIŞTIR

ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin terör konusunu kavrayamadığını ifade ederek, "hükümet, terör konusunu kavrayamamıştır. Terör konusunun derinliğini, boyutunu anlayamamıştır ya da anlamamayı tercih etmiştir'' dedi.
Baykal, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, terör sorunuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin terör sorununu, uzun süreden beri sinsi bir şekilde yaşadığını ancak yeterli duyarlılığının geliştirilemediğini ifade eden Baykal, toplumun, geçen yılki Dağlıca baskınıyla olayın boyutlarının kavramaya başladığını söyledi.
Şemdinli'deki Aktütün sınır karakoluna yapılan saldırının, olayın niteliğini bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Baykal, şöyle konuştu:
''Bu iktidar iş başına geldiği zaman Türkiye'de sıfır terör vardı. 2002'den günümüze kadar, terör ciddi bir biçimde belini doğrultmaya başladı, giderek etkinlik kazanmaya başladı, yaygınlık kazanmaya başladı. Çok ağır insani bedeller ödendi. Hükümetin bu konuda tavrı başından beri yanlış olmuştur. Bu hükümet, terör konusunu kavrayamamıştır. Terör konusunun derinliğini, boyutunu anlayamamıştır ya da anlamamayı tercih etmiştir. Anlamamak işine gelmiştir. Anlamamanın kendisine yararlı olacağını zannetmiştir. Yalancı bir politika götürmüştür. O politika sonucunda, Türkiye, terörle geride bıraktığımız dönemde sonuç alıcı, etkili bir mücadeleyi verememiştir.''
Baykal, terörün, sebepsiz ve amaçsız bir öldürme saplantısı, sadece bir psikolojik saldırganlığın yansıması olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:
''Terörün altında soğuk kanlı, iyi düşünülmüş bir siyasi proje vardır. O siyasi projeyi anlamadan, o siyasi proje ile yapılan terör uygulamaları arasındaki bağlantıyı görmeden terörle mücadeleyi başarıya ulaştırmak mümkün değildir. Siz, bir yandan o projeye destek veriyorsunuz, himaye ediyorsun, proje sahipleriyle yakınlaşarak, dostluk geliştirerek, onların gönlünü kazanarak, sırtını sıvazlayarak, onların yardımıyla terörü önleyeceğini zannediyorsunuz. Böyle bir anlayışın temeli olabilir mi? Onlar, o siyasi projeyi adım adım, aşama aşama takip etmek için onu götürüyorlar. Eğer seni ikna ederlerse, mecbur ederlerse, teslim alırlarsa, teröre gerek kalmadan onu yaparlar. Kan içici insanlar mı zannediyorsun sen onları. Onlar, siyasi amacı olan insanlar. O siyasi amaç için kan döküyorlar.''

-AKTÜTÜN SINIR KARAKOLUNA SALDIRI-

Aktütün sınır karakoluna yapılan saldırıyla ilgili söylenecek çok şey olduğunu, zaten söylendiğini ve yazıldığını belirten Baykal, esas temel zafiyetin saldırının komşu ülke coğrafyasından yapılmış olması olduğunu söyledi.
''Kimse terör karşısında (Her türlü tedbiri almaya hazırız) edebiyatıyla karşımıza çıkmasın'' diyen Baykal, sözlerini ''Türkiye, artık daha fazla evlatlarını böyle saldırılara kurban veremez, vermemelidir. Bunun temel gereği, Kuzey Irak'ın terör için yataklık yapan bir coğrafya olmaktan çıkarılmasını sağlamaktır. Orası, terörün güvenlik alanı olmamalıdır'' diye sürdürdü.
Baykal, bütün dünyaya, Aktütün Karakolu'na yönelik saldırının terör eylemi olduğunu anlatmayı başardıklarını belirterek, ''Ama kendi içimizde birilerine anlatmayı başaramadık. Terörü birlikte tarif edemiyoruz, kınamıyoruz, teröre birlikte karşı duramıyoruz'' dedi.
Baykal, sınır ötesi askeri harekata yönelik izin talebi dahil, terörle mücadelede gerekli olan her şeye destek vermeye, iktidar ve herkesle iş birliği yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:39

İLGİLİ HABERLER