
'BİZ KANDIRMADIK DİKKAT ÇEKTİK!..'
İnternette yaklaşık bir aydır yayınlanan bir video, tam bir fenomen haline gelmişti. Herkesin konuştuğu bu videoda; bir Anadolu kasabasında yaşayan lise 1 öğrencisi Gülsuna, babasının kendisini ağabey olarak bildiği biriyle zorla evlendirmek istediğini anlatıyordu. Gülsuna ağlayarak "Ben okumak istiyorum, doktor olmak istiyorum" diyordu. İşin rengi sonradan ortaya çıktı. Meğer bu bir video kaydı değil, yayınlanacak bir dizinin fragmanıydı! Şu sıralar 'Kız Takımı' adıyla yayına giren dizi, aynı zamanda Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun da destek verdiği bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçti: Erken evlendirilmeye zorlanan kızların sorunlarına çare bulunacaktı... Bilecik'in bir kasabasında çekilen diziyi genç oyuncu Pelin Çalışkanoğlu, Gülsuna projesinin fikir babası Koray Altınsoy ve yapımcı Mehmet Altıoklar ile konuştuk.
* Yayınlanan videolarınız çok ilgi gördü, bir internet fenomenine dönüştünüz, bu iş nasıl başladı?
Haliç Üniversitesi konservatuvar bölümünde üçüncü sınıf öğrencisiyim. Dizinin kadrosu için Mehmet Bey'le görüşmeye geldim. Sonra bu sözkonusu planları çekmeye başladık. Dizinin bu kadar büyük kitleye ulaşacağını beklemiyordum.
* Yapımcınız size bu diziyle ilgili böyle bir yöntem izleyeceğinizi söylediğinde çekindiniz mi?
Hayır yapımcıma, yönetmenime güveniyordum. Zaten olumsuz bir tepki de almadık. Benim üzerimde sadece ilk işim olması dolayısıyla bir çekingenlik vardı.
* Gülsuna 10 günde tanındı ve gerçek gibi algılandı. İnsanlar buna inanıp, videoların altına gerçek sanarak yorumlar yazınca siz ne hissettiniz?
Amacımız buydu zaten. Gülsuna gerçek bir karakter olarak verildi ve amacı da dikkat çekmekti. Amacımıza ulaşmış olduk.
* Kendinizi Gülsuna karakterinin yerine koyduktan sonra kamera karşısına geçerek doğaçlama mı yapıyordunuz yoksa senaryoya mı bağlı kaldınız?
Bu tamamen ezberdi. bana bir senaryo veriliyordu, ezberliyordum. Kendime oturtmaya kendimle özdeşleştirmeye çalışıyorum. O zaman üstümde sahte durmuyor.
ONUNLA EMPATİ KURDUM
* Başka bir karakteri canlandırsanız bu kadar inandırabilir miydiniz yoksa Gülsuna size yakın mı geldi?
Yakın gelmedi ama kendimi onun yerine koymaya çalıştım. Ortada bir dram vardı Ben de bir genç kızım...
* Sizin videolarınıza daha çok amacı ucuz yoldan ünlü olmak' gibi yorumlar yapılmış...
İyi bir iş yaptığınız zaman mutlaka kötü yorumlar da olacaktır. İnsanlar bir de bunun ne olduğuna tamamen vakıf olamadılar. Bu diziyle bir toplumsal sosyal sorumluluk projesi yürütülecek... İnsanları sarsmak bu konulara ilgi çekmek için başarılı bir yöntem izlendi. İş tam anlaşılınca o yorumlar da olmayacaktır. Şimdi tebrik mesajları gelmeye başladı.
* Oyuncu olduğunuz anlaşılınca sizi yalancılıkla suçlayanlar da oldu? İnsanları kandırmış gibi hissetmediniz mi?
Bunlar mutlaka söylenecektir. Bu kandırma değildi ama küçük bir yanıltma sistemiydi. Üç-dört günlük bir yanıltıydı. Bunun da bir amacı vardı. Dikkat çekmekti. Başka türlü bir genç kızın yaşadıklarına dikkat çekemezsiniz. Biz internetin gücünü kullanarak dikkat çektik. Yani biz projeyi anlatıp, insanlara gelin deseydik. Bir milyon kişi tıklamazdı.
* Nasıl bir aileden geliyorsunuz, babanız ne iş yapıyor?
Babamı 16 yaşındayken kaybettim. Ama onu kaybetmeden önce çok mutluyduk. Hem annem hem de babam ideallerime hiçbir zaman karşı çıkmadı. Gülsuna ile bir benzerliğim hiç yok! Ayrıca bu projede sadece Gülsuna yok! Bir Anadolu kasabasında hepsi ayrı hikayeye sahip genç kızlar var.
Kızlar seslerini duyuramıyor
Yapımcı Mehmet Altıoklar ise dizi projesini şu sözlerle anlatıyor: "Gülsuna projesinde kasaba varlıklısı bir kızı seçtik. Yoksa kızlar, Anadolu'da bilgisayara ulaşıpta derdini anlatacak konumda değiller, seslerini duyuramıyorlar. Başlık parası, berdel gibi sorunlar çok işlendi ama Orta Anadolu'ya has ve daha geniş kitleyi ilgilendiren sorunlar işlenmemişti."
Yaşadığı şeyler çok yaygın...
Dizinin başrol oyuncularından Duygu Erakan, fakirlikten okuyamayan kasaba kızı Zeynep'i canlandırıyor. Çok ilgi gören Gülsuna videoları için şunları söylüyor: "İnternette ilgi çeken o kadar çok şey var ki, eğer Gülsuna bu kadar ilgi görmüşse yaşadığı şeylerin yaygın olmasındandır."
Bir anda yüzbinlerce benzerinin sesi oldu
Bir televizyon kanalında yapılacak sosyal sorumluluk projesiyle, diziye dikkat çekmek isteyen FOX kanalının genel müdür yardımcısı Koray Altınsoy'du. Türkiye'de yüzbinlerce Gülsuna olduğu söyleyen Altınsoy, şöyle konuştu: "Bu gerçeği kimse inkar edemez. Gülsuna onların hepsinin sesi oldu. Öyle olmasa bu videolar ilgi görmez bir milyon kişi izlemezdi. Sadece Doğu ve Güneydoğu bölgelerimiz değil, Ege ve Orta Anadolu'da da genç kızlar büyük sorun yaşıyor. Bu proje ilk oldu." İlk defa Türkiye'de internetin gücü kullanılarak dizi tanıtıldıığını anlatan Altınsoy, "'Lost' dizisinde de benzer örnek uygulandı. Bir haber gibi şu bölgede şu şirkete ait uçak düşmüş. Şu kadar insan ölmüştür gibi. Ardından Lost dizisi çıktı" dedi.
BÜLENT İPEK / SABAH