Gündem
  • 10.5.2005 01:48

BÜROKRATİK SINIRLAMALAR KALKTI FAS FİLM YAPIMCILARININ GÖZDESİ OLDU...

Hükümet, film şirketlerine yönelik bürokratik sınırlamaları kaldırıp cazip teşvikler getirince, Fas, Amerikalı film yapımcılarının gözdesi oldu. Aralarında, halen ülkemizde de gösterimde olan ‘Cennet Krallığı’nın (The Kingdom of Heaven) da bulunduğu 500’den fazla büyük bütçeli film Fas’ta çekildi.

1940’lı yılların başından itibaren sinema yapımcılarının uğrak noktası olan Fas, 1987’de Louis Lumiere’in ‘Le Chevalier Marocain’ isimli filmini çekmesinin ardından, film, belgesel, reklam ve klip yapımcılarının cazibe merkezi haline geldi. Bugüne kadar ülkede, değişik sektörlere hitap eden bir milyona yakın çekim yapıldı. Fas’ta film çeken yönetmenler arasında Henry Hathaway, Alfred Hitchcock, Orson Welles, David Lean, John Huston, Martin Scorsese, Michael Douglas, Mustafa Akkad, Franco Zeffirelli, Bernardo Bertolucci, Jean-Luc Godard, Raoul Ruiz, Jean Delannoy ve Ridley Scott gibi ünlü isimler bulunuyor. Fas’ı cazibe noktası yapan ise özellikle tarihî olayları konu edinen filmlere uygun sinematografik doğal zenginliği, Avrupa ve ABD’ye yakınlığı, ülkenin çekim bölgelerine kurulan hava limanları, gelişmiş iletişim ve ulaşım ağı, çekim izinlerine yönelik bürokrasinin en alt seviyeye indirilmesi, film çekim ekipmanlarında sağlanan gümrük kolaylıkları ve sinema sektöründeki yetişmiş insan unsuru. Ülkede halen 35 film şirketi bulunuyor.

Film sektörüne kapılarını açan kurumlardan biri de Fas ordusu. Ordu, savaş filmlerinde kullanılmak üzere askerî ekipmanlarını film şirketlerine kiralayabiliyor. Söz gelimi, yine Ridley Scott’ın çektiği Kara Şahin Düştü (Black Hawk Down) isimli filmde kullanılan tüm helikopterler Fas ordusu tarafından film şirketine kiralanmıştı. Ordu, aynı zamanda, savaş filmlerinde teknik destek ve lojistik imkanı da sağlıyor. Fas Kraliyet Havayolları ise ülkede yapılan çekimlerde görevli çalışanlara yüzde 40’a varan indirimler yaparken, konaklamada indirimler yüzde 50’yi buluyor. Yabancı film yapımcılarının ülkedeki çalışmalarını Fas Sinematografi Merkezi (Moroccan Cinematographic Center) düzenliyor. İğneden ipliğe kadar, yabancı film şirketleri tarafından kullanılacak her bir malzemenin günlük ve haftalık kira bedelleri standart hale getirilmiş. En basitinden, herhangi bir filmde rol alan deve için günlük 24 dolar, bakıcısı içinse 14 dolar ödeniyor. At söz konusu olduğunda ise bu rakamlar 36 ve 14 dolar oluyor. Ülkemizde de oldukça iyi tanınan yönetmen Mustafa Akkad’ın Çağrı ve Çöl Aslanı filmlerinin bir bölümü de Fas’ta çekilmişti.

Fas’ta çekilen filmlerden bazıları

Othello: 1949, ABD yapımı, Orson Welles, Suzanne Clautier. Sodome and Gomorrhe: 1961, İtalyan yapımı, Robert Aldrich, Sergio Leone. Lawrence of Arabia: 1969, İngiliz yapımı, Anthony Quinn, David Lean, Ömer Şerif. General Patton: 1970, ABD yapımı, Franklin Schaffner, Georges Scott. Jewel of the Nile: 1985, ABD yapımı, Kathleen Turner, Michael Douglas. Ishtar: 1985, ABD yapımı, Isabelle Adjani, Dustin Hoffman, Warren Beatty.

Faslı turizmcilerden çağrı:

Türkleri ülkemize bekliyoruz

Faslı seyahat acenteleri ve Fas Kraliyet Havayolları yetkilileri, iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerini geliştirmek amacıyla, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)’ni ziyaret etti. Burada konuşan Royal Air Morocco Fas-Afrika Başkan Yardımcısı Saad Aziioi, “Türklerin ülkemize gelmesini çok arzu ediyoruz. Faslılar, Türkleri kalplerinde hissediyor. Biz de Türkiye’deyken, kendimizi evimizde gibi hissediyoruz.” dedi. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, 31 milyon nüfusa sahip Fas ile Türkiye arasındaki turizmin daha üst seviyelere çıkarılmasını arzu ettiklerini ifade etti. 

Zaman

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:03

İLGİLİ HABERLER