Gündem
  • 13.6.2004 01:38

ÇEVİK BİR : HEYECAN BANA ÇOK ZARAR VERDİ

Emekli Orgeneral Çevik Bir ile MHP İstanbul eski Milletvekili Ahmet Çakar, Büyük Ortadoğu Projesi konusunda tartıştı.

Avrasya Bir Vakfı'nın düzenlediği konferansa katılan Bir, BOP'un Türkiye'ye ekonomik yönden yarar sağlayacağını söyledi. Bir, Türkiye'nin proje karşısındaki tavrının 'en az zarar, en çok kâr' olması gerektiğini kaydetti. Bu sözler üzerine ayağa kalkan Ahmet Çakar, yüksek sesle Bir'e tepki gösterdi. Çakar, “Eski bir komutan olarak, müstemlekelere yönelik hazırlanmış böyle bir proje karşısında nasıl olur da 'yapacak başka bir şey yok' diyebilirsiniz?" sorusunu yöneltti. Bunun üzerine Çevik Bir, eski milletvekilini sesini yükseltmemesi konusunda uyardı. Bir, “Heyecanlanmaya gerek yok. Ben heyecanlanarak çok şey kaybettim.” dedi.

28 Şubat sürecinin önemli isimlerinden Genelkurmay eski İkinci Başkanı Çevik Bir, dün İstanbul'da ‘Büyük Ortadoğu Projesi' konulu bir konferans verdi. BOP'un ekonomik yönlerini olumlu bulduğunu anlatan Bir; ancak zorlama ile bölge ülkelerine demokrasi getirilemeyeceğini vurguladı. Bir, BOP’ta Türkiye'nin menfaatine uygun bazı yönler bulunduğunun altını çizdi. Emekli Orgeneral, daha sonra soruları cevapladı. MHP eski milletvekili Ahmet Çakar’ın sesini yükseltmesi üzerine Bir’le arasında şöyle bir diyalog yaşandı:

Çakar: Bize verdiğiniz bilgi, Türkiye ve bölge ülkelerine hazırlanmış müstemleke projesini takdim gibi oldu. Bunu kabullenmek mümkün değil. TSK'da görev yapmış bir komutan olarak nasıl ‘Bundan başka çaremiz yoktur.' diyebilirsiniz?

Bir: Bir kere sesinizi fazla yükseltmeyin. Konuşma adabını öğreneceğiz. Ben de sesimi yükseltmeye başlarsam iş başka şeye döner. Heyecanlanmaya gerek yok. Ben heyecanlanarak çok şey kaybettim. BOP'ta ülkemiz açısından menfaat görüyorum. Bunu söylemeye mecburum. Dışarıda yağmur yağıyor. Mühim olan, en az şekilde ıslanarak çıkmak. Öbürlerinin düştüğü duruma düşmemek. Bunu vurgulamaya çalışıyorum. Ben sizden daha fazla milliyetçiyim.

Çakır: Ama paşam heyecanlanmamak mümkün değil.

Bir: Heyecanlanmakla, sesinizi yükseltmekle hiçbir yere varamazsınız. Türkiye'de NATO aleyhtarlığı çıktı. Ben NATO'nun Türkiye'ye çok şeyler kazandırdığını gördüm. Bugün NATO, Türkiye'yi Batı'ya bağlayan tek organizasyon.

Çakır: Türkiye, NATO'ya kazandırmadı mı?

Bir: Türkiye de kazandırdı. Her şey karşılıklı. O zaman ‘Sana kazandırdığımı niye bana kazandırmıyorsun?' dememiz lazım. Ama bağırarak değil, akıllı olarak söylememiz lazım.

Türkiye’nin bölgede liderlik için İsrail’e ihtiyacı var

Bir dinleyici: Diğer emekli arkadaşlar gibi deniz kenarlarında, orduevlerinde sohbet edeceğinize halkın içine gelip görüşlerinizi söylediğiniz için tebrik ederim.

Bir: ‘Gidip orada otur ve bizi seyret' demelerine rağmen bu mücadeleyi veriyorum. Ben bu toplantıda böyle tepkiler alacağımı bile bile geldim. Çünkü tek taraflı yönlendirme var. Dört beş aydır ne televizyona çıkıyordum ne de konferanslara gidiyordum. ‘Artık ülke menfaatlerine bazılarının bir şey söylemesi lazım' diye düşündüm. Kamuoyundaki yönlendirmelere müdahale etmeye devam edeceğim. Konuşmaya mecburum.

Bir dinleyici: İsrail'in Ortadoğu üzerinde gizli girişimleri var...

Bir: Türkiye'nin bölgede liderlik yapmasında İsrail'e ihtiyaç var. İsrail'in de bize ihtiyacı var. Ama bizim İsrail ile iyi geçinmemizi istemeyenler var. Türkiye, İsrail ile ‘Karşılıklı Eğitim İşbirliği Antlaşması’ imzaladı. Benim silahlı kuvvetlerimin yüksek teknolojiye ihtiyacı vardı. Bütün Avrupa ülkelerinin kapısını çalarak istedik. Hiçbirisi vermedi. Bir İsrail verdi. Onun karşılığında Türkiye üzerinden silahsız uçma hakkı istedi. Muharebe seviyesini artırdık. Neden? Bana gelecek bir saldırıyı önlemek için artırdım. Mecbursunuz bu uluslararası ortamda bu ikili anlaşmaları yapmaya.

Köşk hayali sona erdi

Çevik Bir, Kasım 1999’da katıldığı bir toplantıda gazetecilerle tartışmıştı. Murat Birsel’in sorusuna sinirlenen Bir, toplantının ardından medya tarafından eleştirilmişti. Bu olaydan sonra emekli Orgeneral’in cumhurbaşkanlığı şansını kaybettiği yorumları yapılmıştı.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:23

İLGİLİ HABERLER