Gündem
  • 31.5.2004 01:04

CHP'DE BÖLÜNME SİNYALLERİ!..

Bütün bu gelişmeler ışığında, muhalif hareke başarılı olsun ya da olmasın CHP'yi önümüzdeki günlerde zor günlerin beklediği ifade ediliyor.

Muhalif grupların kurultayı toplayamaması halinde bile, CHP içinden bazı istifalarla TBMM'de yeni bir grubun oluşması, kimse tarafından sürpriz olarak değerlendirilmiyor.

CHP'de, güçlerini birleştiren muhalif gruplar, Genel Başkan Deniz Baykal ve ekibini endişelendirirken, kurultay yolunda çalışmalarını sürdüren muhalefet yollara düştü. Kurultay için 651 imzanın toplanamaması ve muhalefet hareketinin başarısızlığa uğraması halinde bile, CHP içinden bazı istifalarla TBMM'de yeni bir grubun oluşması, kimse tarafından sürpriz olarak değerlendirilmiyor.

PERŞEMBENİN GELİŞİ

3 Kasım seçimlerinden, TBMM'deki tek muhalefet partisi olarak çıkan CHP, aradan geçen 19 aylık dönemde neredeyse bölünmenin eşiğine geldi. CHP'nin geçtiğimiz yıl yapılan kurultayı, o günlerden bu günün fotoğrafını ortaya sermişti. Deniz Baykal ve yakın çalışma arkadaşları tarafından gündeme getirilen blok liste uygulaması, bütün tepkiler ve uyarılara rağmen kurultay kabul edilmiş, böylece Parti Meclisi (PM) listelerine, parti içi muhalefetin sızmasının kesin bir şekilde önüne geçilmişti. Aynı kurultayda, olağanüstü kurultay çağsında bulunmanın şartları ağırlaştırılmış, neredeyse imkansız hale getirilmişti. Olaylı kurultayda, Ertuğrul Günay, Adnan Keskin, Erol Çevikçe, Altan Öymen gibi sıkı muhalifler, blok liste uygulamasının sonucu olarak dışarı itilmişlerdi.

SEÇİM, TEPKİLERİ UYANDIRDI

28 Mart mahallî seçimlerinden sonra başarısız sonuçların parti yönetiminin tutumundan kaynaklandığını ileri süren bir grup milletvekili, harekete geçti. Mardin Milletvekili Muharrem Doğan'ın, Royal Oteli'nde, 26 milletvekilinin gizli buluşması ile başlayan muhalefet hareketi, katılan isimlerin ablukaya alınması sonucunda, 9 kişiye düştü.

MUHALİF CEPHE GENİŞLEDİ

CHP'de, Ahmet Güryüz Ketenci, Hakkı Akalın, Nurettin Sözen, Mustafa Sayar, Atilla Başoğlu, Züheyir Amber, Mehmet Nuri Saygun, Mevlüt Aslanoğlu ve Ersoy Bulut'un, olağanüstü kurultay çağrısı yaparak başlattığı "9'lar Hareketiî, kısa sürece cephe genişletti. Baykal ve ekibinin fazla önemsemediği hareket, 18 Mayıs gününe geldiğinde 30 milletvekilinin imzasıyla, "Dikkate alınır bir güç" haline döndü. "CHP'nin İktidara Yürüyüş Hareketi" adı altında yayınlanan bildiri ile olağanüstü kurultay çağrısında bulunulurken, bugünkü yönetimin, CHP'nin iktidarının önünde engel olduğu mesajı verildi.

BÜYÜK BULUŞMA

Deniz Baykal'a karşı bugüne kadar yaptıkları muhalefet çalışmaları ile bilinen bir çok ismin, 30'lar Hareketi'ne katılması da gecikmedi. Ertuğrul Günay, Adnan Keskin, Erol Çevikçe, Celal Doğan, Bekir Kumbul, gibi pek çok isim 27 Mayıs günü güçlerini birleştirme kararı aldılar. Ancak bu rakam ihraç tehdidi ile 23'e indi.

YOLLARA DÜŞTÜLER

Olağanüstü kurultay için düğmeye basan CHP'nin parçalı muhalefeti, tartışmalı kurultayda kabul edilen tüzüğe göre, seçimli kurultay için gerekli olan 651 imza için Anadolu yollarına düştü. İktidara Yürüyüş Hareketi'nden 7 ve parlamento dışından 7 olmak üzere 14 kişilik bir komite oluşturuldu. Komite üyeleri, Haziran ayı ortalarına kadar gerekli imzaları toplamaya çalışacak.

LİDER ARAYIŞI

Deniz Baykal ve parti yönetimine karşı güçlerini birleştiren muhaliflerin en büyük handikabı ise, harekete lidersiz devam etmeleri olarak gösteriliyor. Baykal'ın karşısına koyacakları isme henüz karar vermeyen muhalefetin, bu konuda aday zenginliği içinde bulunması eleştirilere de sebep oluyor. Hareketin liderliği için TBMM'den Hakkı Akalın, Mehmet Tomanbay, Mehmet Kesimoğlu, Berhan Şimşek'in adı geçerken, dışarıdan Ertuğrul Günay, Mustafa Sarıgül isimleri ön plana çıkıyor. Muhaliflerin birleşme toplantısında, bu konuda kurultay toplanmasına imza verecek delegelerin önüne sandık koyarak, delegenin karar vermesini sağlamak yönünde bir karara varıldı.

DERVİŞ EKİBİ'NDEN MAHÇUP DESTEK

Gelişmeler karşısındaki tutumu en çok merak edilen isim olan Kemal Derviş, takınacağı tavrı açıklamaktan kaçınıyor. Seçimlerin ardından Baykal ve yönetimine eleştiri getirerek MYK'dan istifa eden Derviş, 30'lar hareketi ile mahcup bir temas içine girdi. Derviş'e yakın isimlerin başında yer alan İstanbul Milletvekili Zeynep Damla Gürel, resmen olmasa bile manevi desteğini muhalif gruplara verdiğini açıklamaktan çekinmiyor. Kemal Derviş, geçtiğimiz günlerde İktidar Yürüyüşü Hareketi'nin sözcüsü Mehmet Kesimoğlu ile yemekte buluşarak, bir değerlendirmede bulundu. Derviş, bu buluşmada yine kesin bir renk vermekten kaçındı.

BAYKAL EKİBİ KENETLENDİ

Muhalif kanadın, değişmesini istedikleri Baykal ve ekibi ise, son olaylardan sonra kenetlendi. Seçimleri takiben, yönetimde bazı değişiklikleri gündeme getirmeye hazırlanan Deniz Baykal'ın, bu kararından vazgeçtiği ifade edildi. Parti dışı muhalefetle güç birliği yapan milletvekillerine rest çeken Baykal, "CHP'yi kurultaylar partisi yapmanıza izin vermem. Benin bu yöndeki kararım olmasa, siz nasıl milletvekili olurdunuz?î diyerek ağırlığını koydu.

İSTİFADAN SONRA İHRAÇ YOLDA

Deniz Baykal'ın, olağanüstü grup toplantısında muhaliflere gözdağı vermesini istifa gerekçesi olan gösteren Mardin Milletvekili Muharrem Doğan'dan sonra, partide bazı ihraçların olabileceği de konuşuluyor. Mehmet Tomanbay'ın adını bizzat telaffuz ederek soruşturma açılacağını söyleyen Baykal'ın, muhalif hareket içindeki milletvekillerinden bazı isimler için de disiplin mekanizmasını işletebileceği ifade ediliyor. CHP Yönetiminin, "Dönülmez yola girdi" diyerek ipleri kopardığı isimlerin arasında Mehmet Tomanbay, Ahmet Güryüz Ketenci, Hakkı Akalın, Nurettin Sözen, Hasan Güyüldar, Berhan Şimşek bulunuyor.

YENİ BİR GRUP BEKLENTİSİ

Bütün bu gelişmeler ışığında, muhalif hareket başarılı olsun veya olmasın CHP'yi zor günler bekliyor. Muhalif grupların kurultayı toplayamaması, başarısız olması halinde bile, CHP içinden bazı istifalar gerçekleşebilir.İstifa sayısının TBMM'de yeni bir grubu oluşturacak sayıya ulaşması, kimse tarafından sürpriz olarak değerlendirilmiyor.

MUHALİFLER

Adana: Atilla Başoğlu, Ziya Yergök; Amasya: Mustafa Sayar; Ankara: İsmail Değerli, Yakup Kepenek, Muzaffer Kurtulmuşoğlu, MehmetTomanbay; Çorum: Feridun Ayvazoğlu; Denizli: Mustafa Gazalcı; Edirne: Nejat Gencan; Hatay: Züheyir Amber; İstanbul: Hasan Aydın, Ahmet Güryüz Ketenci, Kemal Kılıçdaroğlu, Berhan Şimşek; İzmir: Hakkı Akalın, Muharrem Toprak, Hakkı Ülkü; Kırklareli: Mehmet Siyam Kesimoğlu; Malatya: Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Muharrem Kılıç; Mersin: Ersoy Bulut, Hüseyin Özcan; Sivas: Nurettin Sözen; Şanlıurfa: Mehmet Vedat Melik, Turan Tüysüz; Tekirdağ: Erdoğan Kaplan, Mehmet Nuri Saygun: Tunceli: Hasan Güyüldar, Yalova: Muharrem İnce.

tercüman

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:18

İLGİLİ HABERLER