ALİ ULURASBA
ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda 2003 yılı bütçe müzakereleri çerçevesinde Milli Savunma, Bayındırlık ve İskan ile Sağlık Bakanlığı bütçeleri ele alınıyor.
AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bütçesi üzerindeki konuşmasında, ''Bölünmüş yol projesinin devam etmesini diliyoruz'' dedi.
AK Parti Grubu adına konuşan Muş Milletvekili Medeni Yılmaz ise Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerinde söz aldı. Yılmaz konuşmasında, sağlık alanında çalışanların şu ana kadar özlük haklarına kavuşamadığını, ancak Sağlık Bakanlığı'nın iyi niyetli çalışmalar yaptığını belirtti.
CHP'DEN HÜKÜMETE 'IRAK' ELEŞTİRİSİ
CHP Grubu adına ise İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ söz aldı. Milli Savunma Bakanlığı bütçesi üzerinde konuşan Elekdağ, Irak savaşı merkezli konuşmasında son kabul edilen tezkere ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a gönderilmesi ve Türk hava sahasının ABD uçaklarına açılmasını hatırlattı. ABD'nin açılan hava koridoru sayesinde çok önemli bir avantaj elde ettiğini belirten Elekdağ, ''ABD Türkiye üzerinden bölgedeki güçlere hava desteği sağlayacaktır. Bu hava gücü olmadan harekete geçirilecek peşmergelerin ve ABD birliklerinin fazla kıymeti harbiyesi olmayacaktır'' dedi. Bu sayede bölgeye ölüm ve dehşetin yağacağını ve bunu tasvip etmediğini belirten Elekdağ, kuzey cephesinin açılmasının da Amerika'ya Saddam Hüseyin güçlerinin ikiye bölünmesi gibi bir olumlu gelişmeyi sağlayacağını belirtti. Hava sahasının açılmasıyla Türkiye'nin Kuveyt ve İngiltere'den sonra ABD'nin stratejik destekçisi durumuna geldiğini belirten Elekdağ, ''Uluslararası hukuk açısından Türkiye ABD hava kuvvetlerini sahasını açmasıyla Irak'a fiilen savaşa ilan etmektedir. Bu bir gerçektir'' dedi ve BM'nin 1974 tarihli kararını hatırlattı.
Türkiye'nin fiilen savaşa katıldığını belirten Elekdağ, Anayasa'nın 92. maddesinde böyle bir tezkerenin çıkamayacağı hükmünün bulunduğunu ifade etti ve Türkiye'nin bu tezkereden önce Irak'a savşa ilan etmesi gerekliliğinin bulunduğuna işaret etti.
Elekdağ, ''Hükümetin bu son derece hassas meselede Türkiye'nin çıkarlarına sahip çıkamadığı merkezindedir. Ortaya çıkan tablo vahimdir'' dedi.
CHP Grubu adına söz alan Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Yılmaz da Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bütçesi üzerinde durdu. Türkiye'de devam eden yolların bitirilebilmesi için 14 katrilyona ihtiyaç bulunduğunun altını çizen Yılmaz, ''Bölünmüş yolları atıl vaziyetteki araçlarla yapacağını söyleyen hükümet büyük bir yanılgı içindedir'' dedi.
CHP Grubu adına Sağlık Bakanlığı 2003 yılı bütçesi üzerinde söz alan İzmir Milletvekili Hakkı Akalın ise bir ülkenin kalkınmışlığının temel göstergesinin sağlık durumu olduğunu ifade etti. Türkiye'deki sağlık göstergeleri ile Avrupa'daki sağlık göstergelerinin karşılaştırılması durumunda Türkiye'nin 'son derece' kötü olduğunu ifade eden Akalın, ''Türkiye'de sağlık göstergeleri ile sağlık hizmetlerinin sunumu ve finanmasında önemli eşitsizlikler mevcuttur'' dedi.
Anayasa'da sosyal devlet ibaresinin olmasına rağmen 20 milyon insanın kaderiyle baş başa bırakıldığının altıın çizen Akalın, bütçede sağlığa yüzde 2.4'lük bir kaynağın ayrıldığını belirtti.
MİLLİ SAVUNMA BAKANI VECDİ GÖNÜL'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Hükümet adına özellikle CHP'nin eleştirilerine cevap vermek için söz alan Milil Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernleştirilmesi çabalarının hızla sürdüğünü belirtti. Savunma sanayiine gerekli önemin verildiğini ve çalışmaların bu yönde sürdürüldüğünü belirten Gönül, savunma sanayiinde yüzde 40 oranında yerli yapıma geçildiğinin altını çizdi.
''BÜTÇE İLE IRAK ARASINDA BİR BAĞLANTI YOK''
Gönül açıklamalarında, ''Biz bu büççe ile Irak'la bir operasyon yapılacaktır ve bu sebeple Irak bütçesi olarak şu ödenekleri getirdik diye herhagi bir bütçe tahminimiz yoktur. Bu sebeple bütçemizle Irak operasyonu arasında ilişki kurulması bütçe müzakereleri bakımından doğru olamaz'' dedi.
ABD'YE HAVA SAHASINI AÇAN ÜLKELER
Gönül, Türkiye'nin hava sahasının ABD uçaklarına açılması ile ilgili ise ABD'ye hava sahasını açan ülkeleri sıralayarak karşılık verdi. Gönül ABD ve müttefik uçaklarına hava sahasını açan ülkeleri ise şöyle sıraladı: ''Kanada, Hollanda, İtalya, Belçika, Polonya, Danimarka, Almanya, Yunanistan, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İspnya, Portekiz, Bulgaristan, Estonya, Slovakya, Slovenye, Letonya, Romanya''.
Gönül, ABD uçaklarına hava sahasını açmayan ülkelerin ise Lüksemburg, Norveç ve İrlanda olduğunun altını çizdi.
Gönül'ün konuşmasının ardından 2003 yılı bütçe görüşmelerine ara verildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:39