
ÇİÇEK: ''DANIŞTAY'IN TÜPRAŞ KARARI HERKESİ BAĞLAR''
ANKARA - Çiçek, bakanlık makamında gazetecilere, Türk Medeni Kanunu ile Nüfus Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarı Taslağı hakkında bilgi verdi, soruları yanıtladı.Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde müzakere safhasına geldiğini belirten Çiçek, çok değişik kanunlarla ilgili taramaların başladığını hatırlattı.
Bu sürecin sağlıklı işlemesi için Reform İzleme Grubu oluşturulduğunu ifade eden Çiçek, bu grubun çalışmalarında, özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye aleyhine verdiği kararların gereğinin yerine getirilip getirilmediğinin gündeme geldiğini söyledi.
AİHM'in Türkiye aleyhine kadının soyadı ile ilgili bir kararı olduğunu anımsatan Çiçek, önceki yasalara göre kadının evlendiğinde kocasının soyadını alma mecburiyeti olduğunu, sonradan bu yasada değişiklik yapıldığını ve artık kadının kızlık soyadını da taşıyabildiğini anlattı.
Çiçek, ancak, AİHM'de açılan bir davanın konuyla ilgili Türkiye'nin aleyhine sonuçlandığını, ''kadının kocasının soyadını alma mecburiyetinin, sözleşmenin ihlali kabul edildiğini'' bildirdi.
Yasada yaptıkları yeni düzenlemenin de bu mahkeme kararının gereğini yerine getirmek için yapıldığını vurgulayan Çiçek, şunları kaydetti:
''Şu ana kadar Türkiye'deki kadınlarımızın kazanmış olduğu hakların gerisine kesinlikle gidilmesi söz konusu olamaz. Evlenen bir bayan kocasının soyadını alabilir, kocasının soyadının önüne kendi soyadını da koyabilir. Bundan geriye gidilmesi kesinlikle söz konusu olamaz. Acaba, bunların yanı sıra üçüncü bir boyut olarak, üçüncü bir alternatif kendi kızlık soyadını da müstakil olarak alabilir. Düzenleme bu yönde gelişmektedir.'
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:06