DENİZ BAYKAL :"SAĞDUYUNUN SESİ AVRUPA'DA VAR, UMARIM TÜRKİYE'DE DE VARDIR"
Ö. FARUK AYDEMİR
İSTANBUL - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Avrupa Sosyalist Partiler Birliği'nin Irak konusunda yaptığı olağanüstü toplantıda Irak'ta barışa bir şans daha verilmesi konusunda tam bir görüş birliğinin ortaya çıktığını söyledi. Baykal, "Toplantıda ortaya çıkan temel anlayış, Irak'ta savaşın kaçınılmaz olmadığıdır" dedi.
Avrupa Sosyalist Partiler Birliği'nin Brüksel'de düzenlenen olağanüstü toplantısına katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, bu akşam yurda döndü. THY'ye ait bir uçakla akşam saatlerinde Brüksel'den İstanbul'a gelen Baykal, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında temasları ile ilgili bilgi verdi. Toplantının ana gündemini Irak sorununun oluşturduğunu belirten Baykal, "Bu toplantıda ortaya çıkan temel anlayış, Irak'ta savaşın kaçınılmaz olmadığıdır. Savaş fikrine teslim olmanın kesinlikle kabul edilebilir olmadığı noktasında ortak bir anlayış çıkmıştır" dedi.
CHP Lideri Baykal, toplantıya katılan bütün partilerin Birleşmiş Milletler'in (BM) tekrar devreye girmesi konusunda hem fikir olduğunu ifade ederek, "BM'nin ikinci bir değerlendirme yapması ve silah denetçilerinin yetki ve olanaklarının artırılması, süresinin uzatılması ve silahsızlanmayı Irak'ta gerçekleştirmek amacıyla daha etkin bir çalışma yapma imkanına kavuşturulmaları ve Irak'ta barışa bir şans daha verilmesi konusunda tam bir görüş birliği ortaya çıkmıştır" şeklinde konuştu.
Bütün dünyanın sorumlu çevreleriyle birlikte bu savaşın önlenmesi konusunda bir çalışma içerisinde olduğunu vurgulayan Baykal, şunları söyledi:
"Türkiye'de durumu göreceğiz. Umarım Türkiye bıraktığım noktadan daha geride değildir. Savaş konusunda kararlılık içinde bir Türkiye bulmam umarım. Böyle bir savaşın bu bölge için büyük bir felaket olacağı, bölgedeki pek çok ülkenin siyasi istikrarsızlaştırma tehdidiyle karışı karşıya kalacakları, herkesin ortak anlayışı olarak ortaya çıkmıştır. Bu çatışmaya en yakın bölgede bulunan siyasi parti olarak Türkiye'nin konumunu ve durumunu nasıl değerlendirdiğimizi ifade ettik. Sağduyunun sesi Avrupa'da var, umarım Türkiye'de de vardır."
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:24