
DERİN KAÇIRMADA BÜYÜK HATA...
Van'ın Başkale ilçesinde önceki Cuma günü iki uzman ve bir asker öğretmen tarafından 'üç vatandaşın' kaçırılmasıyla ilgili skandalın boyutları büyüyor. Başkale'de önceki Cuma günü saat 24.00'dan sonra uzman çavuşlar G.Ç ve M.U. ile öğretmen C.A. çalıştığı kahveden ayrılarak evine giden Çetin Yağızer'i yolda araçlarına bindirerek kaçırdıkları ileri sürülmüştü. Askerler kaçırdıkları Çetin Yağızer'e kuzeni olan Sabri Yağızer'i arayarak bulundukları yere çağırmasını istemişlerdi. Bunun üzerine Çetin Yağızer, Sabri Yağızer'i arayarak olay yere gelmesini sağlamıştı.İki uzman ile asker öğretmen, Çetin ile Sabri'yi 5 kilometre ilçe dışına çıkararak orada başka kişilerle telefon irtibatı kurmuşlardı. Konuştukları diğer kişiden emir aldıkları ileri sürülen iki uzmanla asker öğretmen, Çetin ve Sabri Yağızer'e Talat Yağızer'in de çağrılmasını istemişlerdi. Çetin ve Sabri Yağızer, Talat Yağızer'in telefonunun kapalı olduğunun söylemesi üzerine iki uzman ile asker öğretmen onu evinden almaya karar vermişlerdi. Çetin Yağızer, yolda midesinin bulandığını söylemesi üzerine araç yol kenarına çekilmişti. Bir anlık uzmanlarla asker öğretmenin dalgınlıklarından yararlanan Çetin ile Sabri kaçarak Belediye Başkanı Ejder Yağızer'in korumalarını aramış ve korumalar ile polislerin ortak bir operasyonu ile kurtulmuşlardı.
ZORLA İÇKİ İÇİRDİLER
Önceki gün hakim karşısına çıkan 3 kişi savcı tarafından serbest bırakıldı. Savcı, üç kişi hakkında 'Hürriyeti Tehdit Suçundan" dolayı ifadelerini alarak serbest bıraktı. Çetin Yağızer'e araçta zorla içki içirildiği ve askerlerin bazı bilgileri sorduğu öğrenildi. Ancak Çetin Yağızer'in içkinin bir bölümünü içtiği ve midesi bulandığı için içkinin geri kalan kısmını içmediği belirtildi. Olayla ilgili ilginç bir gelişme daha yaşandı. Kaçırılan Çetin Yağızer'in yanlış kişi olduğu savunuldu. İki uzman ile asker öğretmenin kapatılan DEHAP Başkale İlçe Başkanı Özkan Yağızer'in oğlu Çetin Yağızer'i kaçırmak istedikleri ancak isim benzerliği yüzünden yine bu kişilerin akrabası olan Mehmet Yağızer'in oğlu Çetin Yağızer'i kaçırdıkları belirtildi.
2 GÜN SONRA GÖZALTI
Olay Cuma günü meydana gelmesine ve Çetin ile Sabri'nin polisler tarafından kurtarılmış olmasına rağmen önce hiç kimse gözaltına alınmadı. Ancak olaydan iki gün sonra uzman çavuşlar G.Ç ve M.U. ile öğretmen C.A. gözaltına alındı. Sabri Yağızer, bu üç kişi hakkında davacı olduğunu ancak buna rağmen polislerin gözaltına almadıklarını savundu.
Şemdinli'de general tartışması
Meclis Şemdinli Araştırma Komisyonu'nda general tartışması çıktı. Komisyon üyeleri, Jandarma İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Mehmet Çörten'in 'kendilerinin haberi olmadan' Meclis'e gelmesini eleştirdiler.
Araştırma Komisyonu'nun dünkü toplantısında geçen hafta Yeni Şafak'ın ortaya çıkardığı 'süpriz ziyaret' gündeme geldi. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Tuğgeneral Çörten'in ziyaretini basından öğrendiğini belirterek, "Bize neden haber verilmedi. Gazetede çıkan haberden öğrendik. Yeni Şafak'a siz mi bilgi verdiniz?" diye sordu. Jandarmadan bilgi istediklerini, bunun üzerine Tuğgeneral Çörten'in komisyona dosya getirdiğini söyleyen Başkan Sıvacıoğlu, "Yeni Şafak'a ben bilgi vermedim. Yemin ederim" dedi.
Komisyona bilgi veren Hakkari Eski Valisi Erdoğan Gürbüz ise "Astsubayların görevlendirmesi konusunda Hakkari Valiliği'nden onay alındığı" yönündeki jandarmanın bilgisini yalanladı ve "Böyle bir izin mekanizması yok" dedi. Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Selim Akyıldız ise 'patlamadan bir saat önce ilçeye gittiğini, 3 saat sonra ise ayrıldığını' söyledi.
MAHKEMEYE BASKI İDDİASI
Olayda mağdur olanların yakınları, Cumhuriyet Savcısı'nın ilk etapta bu kişiler hakkında "çete kurmak ve cinayete tam teşebbüs" suçundan dava açacağını ancak daha sonra bu kararından vazgeçtiğini öne sürdüler. Mağdurların yakınları, bölgedeki güvenlik güçlerinin bu olayın kapatılması için yoğun çaba sarf ettiğini savundular. Bu arada olayın Yeni Şafak tarafından duyurulmasından sonra, Van Valisi Niyazi Tanılır başkanlığında asayiş toplantısı yapıldı.
Valilik: Kaçırma değil, gezinti!
Van Valiliği, Başkale İlçesi'nde 3 sivilin, 3 asker tarafından kaçırıldığı yönünde basında çıkan haberlerin doğru olmadığını; olayın, kaçırıldığı öne sürülen kişilerin askerler tarafından gezmeye çıkarıldığı şeklinde olduğunu ileri sürdü.
Başkale İlçesi'nde ikisi uzman olmak üzere 3 asker tarafından 3 sivil vatandaşın kaçırıldığı yönündeki haberlerin doğru olmadığı vurgulaanan açıklamada şöyle denildi:
ASKERLER EVE BIRAKMAK İSTEDİ
"22 Aralık akşamı iki uzman jandarma çavuş ile bir öğretmen uzman jandarma çavuş, özel otomobille ilçe merkezinde gezintiye çıkmışlardır. Bu sırada daha önceden tanıdıkları Çetin Yağızer'i, evine bırakmak maksadıyla arabaya davet etmişlerdir. Şahıs, davete icabet etmiş ve eve gitmek yerine akrabası Sabri Yağızer'i de çağırarak hep birlikte gezmeye başlamışlardır. Gezinti esnasında midesinin bulandığını beyan ederek önce Çetin Yağızer sonra da Sabri Yağızer araçtan inerek telefonla İlçe Emniyet Müdürlüğü'nü arayarak, araçtaki kişilerin durumdan şüphelendikleri sözleri üzerine, aracın yanına gelen polislerce yapılacak bir işlem olmadığından şahıslar gönderilmiştir. Söz konusu şahıslar, daha sonra İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne giderek, şikayette bulunmuşlardır.'' (YENİ ŞAFAK)