ANKARA - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Türkiye''de artık oturduğu yerde dövizden para kazanma döneminin bittiğini, faizler genel düzeyinin makul seviyelere gerilemesiyle birlikte, faizden fahiş seviyelerde para kazanma döneminin de bitmekte olduğunu söyledi.
Merkez Bankası''nın uyguladığı para politikaları konusunda, bilgi veren Serdengeçti, enflasyonu düşürdükleri bütün bu süreç içinde, geniş bir muhalefetle karşılaştıklarını hatırlattı.
Bu muhalefetin homojen bir yapısı olmamakla beraber, başlıca iki kanadından söz etmenin mümkün olduğunu belirten Serdengeçti, bunlardan birincisinin, varlıklarını evvelden beri enflasyon ortamında mümkün olduğu kadar döviz olarak tutan grup olduğunu söyledi.
Serdengeçti, ikinci grubun ise evvelden beri, dövizin uzun vadede ''''bırakın Hazine bonosunu, Türk parası mevduat kadar dahi kazanç sağlamamış olduğunu'''' bildiklerini söyledi.
Dolayısıyla hep Hazine bonosuna yatırım yaptıklarını, yıllarca kamu maliyesi bozuk, enflasyon ve reel faizler de yüksek olunca, iyi para kazanmış olduklarını belirten Serdengeçti, bunun hep devam etmesini istediklerini kaydetti.
Serdengeçti, 2006 yılından itibaren ise faiz kararlarının, Para Politikası Kurulu''nda oylanacağını ve kararların buna göre alınacağını bildirdi.
Süreyya Serdengeçti, enflasyonun yüzde 10''un altına düştüğü ortamda, henüz ''''enflasyon sorununu hallettik'''' denemeyeceğini, bunu diyebilmek için fiyat istikrarının kalıcı olması gerektiğini söyledi.
Serdengeçti bu arada, enflasyondaki düşüşün ilk getirdiği şeyin, ''''3 yıldır art arda gelen pozitif büyüme rakamları'''' olduğunu bildirdi.
''''Oysa eskiden enflasyon ortamında, iki, üç sene büyürsek, devamında küçülüyorduk ve üstelik krizlerle karşılaşıyorduk'''' diyen Serdengeçti, ''''İleride daha iyi görülecek ama şunları da belirtmek lazım. Orta sınıfı yıllardır neredeyse yok edecek düzeye ulaşan gelir dağılımı bozulması durmuştur'''' ifadesini kullandı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:39