Gündem
  • 29.5.2004 00:46

ERDOĞAN: ''TÜRKİYE, YUNANİSTAN VE KIBRIS İŞBİRLİĞİ YAPMALI''

LONDRA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Yunan ilişkileri ve Kıbrıs konusunu değerlendirirken, ''Üçünün de ulusal ve uluslararası çıkarları birbirlerine düşmelerini değil, işbirliği yapmalarını gerektirir'' dedi.
     Oxford Üniversitesi St. Anthony's Koleji'nde yılın en yüksek performans gösteren devlet adamlarının geleneksel konferansları çerçevesinde kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan, sözlerine Türk- Yunan ilişkilerini değerlendirerek başladı. Türk-Yunan ilişkilerindeki sorunların aşılması ve Kıbrıs konusunun halledilmesi için ''naz yapmaya gerek olmadığını'', ''yapıcı bir davranış tarzı benimsemek'' gerektiğini belirten Erdoğan, ''Farklılıklarımızı aşmamız lazım. Hiçbir çaba yeterli değildir. Daha iyisini yapmamız lazım. Kıbrıs meselesi geçen dönemde bitirilmiş olsaydı çok büyük mesafe kaydetmiş olacaktık. Süreç uzadı. Ama yine de umutsuz değilim. Gelecekte yine bir anlaşmanın sağlanacağına inanıyorum'' dedi.
     Bunun için barışın tohumlarını güvenle atmak ve doğru toprakta yeşertmek gerektiğini belirten Erdoğan, ''Bu meselede ben ne kazanırım, ne veririm diye hesap yapmak yanlıştır. Tüccarlıktır, tilkiliktir. Bir taraf bunu yaparsa öbür taraf da yapar anlayışı hakim olur ve çözüm zorlaşır. Oysa biz olaya kazan-kazan anlayışıyla yaklaştık'' dedi.
     Yunanistan'ın Avrupa'da her zaman sistemin bir parçası olarak kabul edildiğini ve korunan taraf olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ''Yani bir şekilde, Yunanistan himaye edilen, Türkiye ise temkinle yaklaşan taraf oldu'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bugün Avrupa Birliği üyeliğine geçmişte hiçbir dönemde olmadığı kadar yakın olduğunu bildirdi.
     Erdoğan, ''Bunu söylerken tabii ki yarın üye olacağımızı kastetmiyorum, kastettiğim, katılım perspektifimizin geçmişe nazaran güçlenmiş olmasıdır'' dedi.
     Başbakan Erdoğan, Aralık ayında Türkiye ile müzakerelerin açılma kararının AB'den çıkması halinde de, gidilecek yolun uzun olduğunu söyledi.
     Bu yolun ne kadar süreceğini de Türkiye'nin kendi performansının tayin edeceğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, ''Ben bu yolun uzunluğuna değil, içerdiği kaliteye önem veriyorum'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:17

İLGİLİ HABERLER