FRANSIZ SİYASAL BİLİMCİ KEPEL, YENİ KİTABINDA İSLAM DÜNYASINI İNCELEDİ...
TANSU SARITAYLI
PARİS -Kitabının, Ortadoğu üzerinde yapılan 25 yıllık bir araştırmanın ürünü olduğunu vurgulayan Kepel, ''''Bakınız en radikal değişim İran''da Humeyni ile gelen İslam rejimi, şimdi o günkü kadar katı değil ancak sistem korunuyor. Sudan''da benzer bir değişim söz konusu oldu ama İran''daki kadar gerçekçi bulunmadı. Türkiye''de İslam''ın iktidara gelişi Erbakan''ın koalisyon hükümeti ortaklığıyla başladı, o dönemdeki İslam anlayışı şimdi iktidarda olan AKP ile farklılıklar gösteriyor. Üstelik Başbakan Erdoğan da Erbakan ekolünden'''' dedi.
Gilles Kepel, ''''Bizde kullanılan bir atasözü vardır, ''Bir bardak Şaraba su katmak'' bunu Başbakan Tayyip Erdoğan için söylemek istemiyorum çünkü o alkol içmiyor ama Türkiye''de Rakıya su karıştırılıyor'''' dedi. Kepel bu benzetme ile Türkiye''de laik sistem nedeniyle İslam''ın diğer Müslüman ülkelerden daha ılımlı olduğunu, Erbakan ile Erdoğan arasında mukayese yaparak vurgulamaya çalıştı.
Bosna savaşında ''''cihad'''' adına Bosna''da Sırplara karşı savaşan militanların İslam Alemi ve Ortadoğu''da büyük sempati kazandığını iddia eden Kepel, ''''Aşırı İslamcıların cihad olarak kabul ettikleri 11 Eylül saldırısından Bin Laden ve sağ kolu Eyman El Zavahiri''nin oluşturduğu havaya rağmen Filistin''de yaşanan olaylar, Cezayir, Afganistan savaşı, Irak''ın işgali ve Suudi Arabistan''ın karışması İslam dünyasının dengesini bozduğunun bir göstergesi'''' dedi.
İslam dünyası fenomeninin kaybolmadığına dikkat çeken Gilles Kepel, ancak zayıfladığını iddia ederken İran''da Mollalar rejiminin ilk yıllara göre daha yumuşamaya başladığını belirtti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:38