Gündem
  • 7.5.2004 01:22

HAYDA!.. ÇOK EŞLİLİĞİ SAVUNAN AVUKAT BAYKAL'DAN YASA TEKLİFİ VERMESİNİ İSTEDİ

Ankara Barosu avukatlarından Hacı Ali Özhan, CHP’nin kapısını çalarak, tek eşliliğin kaldırılması ve erkeklere birden fazla kadınla resmi nikâh yapmasına imkân sağlayacak kanun teklifinin verilmesini önerdi.

 

Söz konusu teklif, hem CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a hem de grup başkan vekillerine gönderildi. CHP lideri Baykal ve parti yönetimine bir yazı yazan Özhan, tek eşliliğin laikliğe ve Anayasa’ya aykırı olduğunu savundu. Tek eşliliğin kaldırılmasını ve erkekler için çok eşliliğe imkân sağlanmasını isteyen Özhan, bu yöndeki kanun teklifini AK Parti’nin yerine CHP’nin vermesinin daha uygun olacağını bildirdi.
Özhan, “Cumhuriyetin kurulduğu dönemlerde böyle bir kurala sosyolojik ihtiyaç var mıydı bilemiyorum. Kanunun gerekçesinde belirtilen çağdaş uygarlık nitelemesi bu kural için kanımca yeterli değildir. Tek eşlilik veya çok eşliliğin uygarlık kavramıyla doğrudan ilgisini kurmak zordur. Aksine kişilerin özel yaşamında alabildiğince özgürlüğünü sağlamak çağdaşlığın gereği olarak görülmelidir. İnsan fıtratına, duygularına, biyolojisine aykırı çağdaşlık olur mu? Çağdaş anlayış özgürlükleri mümkün olan en geniş hale getirmeyi hedefler. Toplumunu mutlu eden ülkeler de uygar ülke olurlar. Bireylerin özgür olmadığı, yani mutlu olmadığı bir toplumun mutlu olmayacağı da açıktır. İnsan gerçeğine aykırı kurallarla, uygarlık medeniyet uyuşmaz” dedi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:09

İLGİLİ HABERLER